paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Designed For Digital Objektiflerin Farkı

“ DESIGNED FOR DIGITAL ” OBJEKTIFLERIN FARKI


Uzun zamandır yeni objektiflerde “ Designed for Digital “ ibaresini görüp , bunu tamamen sensor uzerine düşen boyutlama ile ilgili bir sınıflandırma / bilgilendirme olduğunu sanıyor , aynı zamanda düşük kaliteli ve ucuz maliyetli APS-C sensor boyutlarına uygun lensleri , olduğundan iyi göstermeye yönelik bir pazarlama taktiği olarak düşünüyordum .

Bu hafta bir dergide ( Digital PhotoPro ) okuduğum “Digital için dizayn edilmiş” objektifler ile ilgili bir yazıda , bu konuyu yanlış bildiğimi ve bu lenslerin hakikaten farklı bir özelliği olduğunu öğrendim . Forumda da benzer konuda bir yazı görmeyince , çoğunuzun büyük ihtimalle bildiği bir konuyu , bilmeyenlerle bir paylaşayım , dedim .

“Designed for Digital” objektifler görüntüyü , eski film tipi fotografçılık lenslerinden farklı bir şekilde sensör üzerine yansıtıyor – burada bahsettiğim fark , 35mm ile APS-C sensor boyutları/görüntü ebadıyla alakalı değil .

Film fotografçılığı için üretilmiş objektifler görüntüyü film üzerine TAM DİK olarak yansıtacak şekilde dizayn edilmemiş , daha doğrusu böyle bir gereksinim duyulmamış . Zira film üzerindeki emulsiyon , farklı açılardan gelen ışığı eşit şekilde algılayıp kayıpsız bir şekilde görüntüye çevirme kapasitesine sahip ( bkz. altta gözüken objektif kesiti ) .

Digital sensorler ise üzerine TAM DİK GELMEYEN ışınları algılamakta zorluk çekiyor . Dikten farklı bir açıyla sensöre gelen ışınlar , pixelin dibine vuramadan kenarlardan yansıyabiliyor . Bu da görüntü kalitesinin /netliğin , pozlamanın bozulmasına , kromatik kaymalara yol açabiliyor .

Buna ek olarak sensör ( + takımı ) yüzeyinin , film emulsiyonundan çok daha parlak bir satıh olması ve bu sebeple çok daha fazla yansımaya sebep olduğu gerçeği var . Bu yansımalar , lense geri dönüp hayalet imajlar ve “lens flare” dediğimiz halkalar oluşturabiliyor ve yine kaliteyi ciddi şekilde düşürebiliyor .

Bu sebeple “Designed for Digital” objektifler , ışığı sensör üzerine tam dik olarak yansıtacak şekilde tasarlanmış (bkz. üstte gözüken kesit ). Objektif elemanları da sensor yansımalarını engelleyecek şekilde “ coat “ edilmiş yani kaplanmış . Hatta içlerinde , objektifin en arkasına yansımaları önlemesi için menisküs lens ( bir içbükey,bir dış bükey yüzeye sahip lens ) eklenmiş olanları bile var .



Digital Photo Pro, July/Aug 2009


Özet olarak digital için dizayn edilmiş objektifler , aynı kalitede film fotografçılığı için üretilmiş olanlardan daha iyi sonuç veriyor ( eski tip olanlar , APS-C sensor uzerine görüntünün en kaliteli/net kısmını düşürdükleri halde )

Yazıda hatırlatılan en önemli husus , bu kıyaslamanın sadece “aynı kalite ve seviyede” sayılabilecek , ucuz diyebileceğimiz objektifler arasında olması . Fiyatı 3-5 katı olan ve çok daha kaliteli Pro-lensler her halikarda , ucuz seviye lenslerden – digital olsa bile – tartışmasız kat kat üstün görüntü veriyor .

Çoğumuzun tercih ettiği ve ucuz diye revaçta olan 2. el eski tip lensleri alırken belki göz önünde bulundurulması gereken bir husus ....Elimdeki , eski filmli Nikon’a ait daha kısa aralıklı zoom bir lenste ( 35-80 mm ) bir türlü şu anki 18-135mm kit digital lens ile aldığım kaliteyi alamamamı belki açıklıyor bu durum ...Her iki zoom da aynı kategoride ucuz kalite lensler .

Bir yandan da acaba DSLR ve lens üreticilerinin , müşterilerini yeni lens almaya ikna etmek için “ uydurdukları “ bir özellik olabilir mi diye şüphelenmiyor değil insan ...

#paperman' tarafından 05.08.2009 07:44:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Ağustos 2009, 07:36 - İp: 96.***.**9.175
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Elinize sağlık..Çok faydalı bir paylaşım olmuş..Teşekkürler...

 

Tarih: 6 Ağustos 2009, 03:02 - İp: 88.***.**3.166
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

hmmmmmmmm
komplo teorisi kurmucam
doğru kabul ediyorum

 

Tarih: 18 Aralık 2009, 21:29 - İp: 88.***.**4.14
akkaymaz
akkaymaz (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler Uğur bey ,

 

Tarih: 21 Aralık 2009, 15:14 - İp: 85.***.**3.128
  • 1