by_phtogpr
by_phtogpr (üye)
İzmir / Amatör

Canon Fd Lenslerin Eoslara Uyumu

Merhabalar
Bende canon eos elan 7e filmli fotoğraf makinesi var.Bütçem kısıtlı olduğundan kailteli ama ucuz lens bulmakta sıkıntı yaşıyorum.İnternetten eski mf lensleri eoslara uyumlu hale getiren bir adaptör buldum bu adaptör aynı zamanda üzerindeki chip sayesinde mf lensin af özelliğini tanımasını sağlıyor yani af olarak çalışabiliyor.
Benim sormak istedğim şu eski lenslerin kalitesi nasıl şimdiki lenslere oranla 28mm f/2 olan lensler var mesela diyafram açıklığı çok iyi ama kalitesi nasıldır.Pentax,zenit,.. gibi diğer markalarıda eoslara uyduran adaptörler mevcut hangi marka lens almalıyım en kalitelileri hangisi.
Bu adaptörlerin fiyatı 50ytl civzrı eğer af desteklemesede olur diyorsanız 10-15ytl

Tarih: 4 Haziran 2007, 17:41 - İp: 88.***.**0.78
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

İçinde optik eleman bulunduran adaptörlerden uzak durun. Merceğin kalitesi çok düşer. Berrak fotograf çekemezsiniz.
Mekanik adaptörler mercek kalitesine etki etmez. Bu adaptörlerle mesela Vidali m42 lensleri (pentax smc serisi oldukça iyidir) kullanabilirsiniz. Piyasada bol bulunur. Zenit uyumlu pentax lensleri diye arayın.
AF ışığını çalıştıran cins adaptörler daha kullanışlı olur.

İşe yarayan neticeler isterseniz Canon FD lensleri EOS bayonette kullanmaktan uzak durun. Canon'un bir ara ürettiği pahalı bir adaptör bile iyi neticeler vermiyormuş.

 

Tarih: 4 Haziran 2007, 18:03 - İp: 88.***.**5.43
turtle
turtle (üye)
İstanbul / Amatör

merhabalar... ben de birşey sormak istiyorum.. adaptörlerden bahsetmişsiniz.. bende canon a1 var.. digital almak istiyorum acaba a1 in lenslerini digitalde kullanmak için bir adaptör varmı bu konuda bilginiz varmıdır....??? teşekkürler

 

Tarih: 4 Haziran 2007, 23:36 - İp: 88.***.**7.230
by_phtogpr
by_phtogpr (üye)
İzmir / Amatör

Evet kullanabilirsiniz bahsettiğim adaptörle her makineye uygun her lensin takıldığı çok çeşitli adaptörler var ama eoslar daha yaygın.Türkiyede sirkecide yada doğubankata bulabilirsin sanırım istanbuldakiler orada hemen hemen herşeyin bulunduğunu söylüyorlar.Bende birgün giderim inşallah merak ediyorum nasıl bir yerdir.Yada gittigidiyorda satılıyor ama ebaydan almak en ucuzu GG'dekilerde ordan alıp satıyorlar zaten.

Benim asıl merak ettiğim bu lenslerin şimdiki lenslere oranla kalitesi ışık geçirgenlikleri çok iyi peki kaliteleri.Ben bazı fotoğraflara baktım bunlar çok iyi değildi eski makinelerle çekilip filmler taratıldığı içinmi kalite bu kadar düşüyor digitalle bu lensleri kullanan yada test eden varmı?NG dergisinde bikaç fotoğraf gördüm makro fotoğrafları bu eski makine ve lenslerle çekmişler NG kaliteside bilinen birşey fottoğraflar çok canlı ve kaliteli çıkıyor şimdi bir tarafta NG'ta gördüğüm fotolar diğer tarafta sitelerde gördüğüm kalitesi kötü fotoğraflar Kafam karıştı.

 

Tarih: 5 Haziran 2007, 11:52 - İp: 81.***.**1.216
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Canon A1 AE1 vs. uyumlu butun eski FD serisi lenslerin sonsuz odak mesafesi 42mm'dir. Canon EOS lenslerin ise sonsuz odak mesafesi 44mm, yani arada 2mm fark var.

FD serisi bir lensi EOS bir makinanin icine 2mm gömmezseniz, uzaktaki cisimlere odaklayamayacaktır. Sonsuz odağı biraz daha 44mm(+adaptörün kalınlığı) kadar geriye düşürmek için mercekli bir adaptör kullanmanız gerekirki, hiç tavsiye etmem, ciddi kalite kaybı olur. Merceksiz adaptör kullanırsanız, FD lensinizi "macro" olarak kullanabilirsiniz

M42 lenslerin sonsuz odak mesafesi 45.46mm'dir. 45.46-44=1.46 1.46mm kalınlığında M42-EOS adaptör kayıpsız çalışacaktır. Pentax'ın çok güzel Takumar SMC (super multi coated) lenslerini kullanabilirsiniz.

Aynı şekilde, Nikon lenslerin sonsuz odağı 46.5mm olduğu için, EOS-Nikon adaptörler bulabilirsiniz.

Adaptörün kalitesini belirleyeb en önemli husus ölçüleri, özellikle kalınlığı, mutlak bir şekilde tutturmasıdır. Mesela Nikon'un 8mm balıkgözü objektifini EOS'a takmak gibi bir niyetiniz varsa çok ama çok kaliteli adaptör kullanmanız gerekir, çünkü bütün odak mekanizması sadece 0.5mm dahilinde hareket eder, adaptörün kalınlığında ve homjenliğindeki en ufak bir sapma görüntü kalitesini mahvedecektir. Lensin odak uzunluğu artıkça, bu hassaiyet önemini kaybeder.

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 02:41 - İp: 85.***.**3.165
ahmet34-05
ahmet34-05 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar,
SN Antika
Eski tarihli bir konu ama,benimde bu konu ile ilgili merak ettiğim bir nokta var,
Kullandığım makine Canon A1 ve lenssleri bildiğiniz üzere FD,
İleride D-SLR ye geçtiğimde EOS serisinde FD objektiflerimi kullabilirmiyim tam verimli olarak,otofokus olmayacak tabiki ama M42-EOS adaptör ile yada herhangi bir uyumlu adaptor ile sonsuz odak uzaklığı mesafesinin birebir örtüştürüp çalışabilme ihtimali varmıdır acaba,bu konuda tam bir bilgiye sahip olmadığımdan terimleri yada araçları yanlış yazmış olabilirm kusuruma bakmayın,
Makinem sıfır derecesinde temiz ve yine aynı derecede 3 adet objektifim var ve bunlara kıyamıyorum,sadece gövde alıp objektiflerimide kullanmak istiyorum.

 

Tarih: 23 Şubat 2008, 00:23 - İp: 88.***.**8.181
fm19
fm19 (üye)
Samsun / Meraklı

Bende 20d alınca elimde Zenit'e ait lensleri değerlendirmek için chipli eos-m42 adaptör aldım ebay'dan. Genel hatarıyla memnumum. Ama FD için olanlar konusunda bir fikrim yok. Canon FD ve EF lenslerinin farklı olması nedeniyle adaptörsüz kullanılamıyor. Ama Nikonlarda böyle bir sıkıntı yok. Chipli adaptörlerin avantajı netlik noktasını yakaladığınızda sinyal alarak netlik kaçırmamış oluyorsunuz. Benim aldığım adaptörde chipe diyafram 2.0 olarak girildiği için makine diyaframı f/2 gibi aldılıyor.
Ama nihayetinde eliizde lens varsa adaptör tavsiye ederim. Uygun diye eski lensleri toplayıp adaptörle kullnmak pek mantıklı değil. Zira paraya kıyıp sizin kullanacağınız uygun modda ki lenslere yatırım yapmak daha mantıklı. Zira atalarımız ne demiş: "dökme suyla değirmen dönmez" Belli bir süre sonra tat alamamaya başlıyorsunuz.
Sağlıcakla kalın.

 

Tarih: 25 Şubat 2008, 13:12 - İp: 193.***.**8.132
  • 1