celebrimbor
celebrimbor (üye)
Samsun / Amatör

70-300 Vr Yardım Lütfen ...

Bugün elime ulaşan 70-300 VR mi keşfetme aşamasındayım. Daha önce kit lens 18-55 kullandığım için VR ve M tuşlarını biliyorum fakat NORMAL-ACTİVE tuşunun ne işe yaradığını çözemedim.

Ekstradan , Obejektif üzerinde ft ve m yazılı diyafram halkası var. Bu halka hangi modlarda çalıştırılmalı ve sonsuz diyafram nasıl kullanılır ?

Bununla birlikte zoom halkası 300mm den 70 mm e çevirdiğimde vizöre hava geliyor , normal bir durum mu ?

Kılavuz ingilizce olduğundan çözmekte zorlanıyorum.

Tarih: 9 Ağustos 2012, 16:25 - İp: 88.***.**9.239
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

NORMAL = Elinizde hareketsiz bir yerde çekim yaparken kullanacağınız ayar
ACTİVE = Araba, tren, gemi vb hareketli bir yerde çekim yapacağınız zaman kullanacağınız ayar.

VR NORMAL modda sadece makinanın kımıldadığını varsayıp ona göre daha az titreşim engeller ACTİVE'de makinayla birlikte üzerinde durulan zemininde hareket ettiğini varsayıp ona göre daha çok titreşim engeller. Hareketsiz bir yerde elde çekim yaparken ACTİVE modunu kullanırsanız bu sefer VR hareket eden bir yerde çekim yapıldığını düşünüp daha çok titreşim engellemeye çalışırken kendi titreşimini fotoya yansıtır ve asıl görevini yerine getiremez.

70-300 VR kullanmadım ama üzerinde diyafram halkası yok diye biliyorum. Sizin o tarif ettiğiniz netlik halkası olmasın sakın?

Netlik hakasının özellikle kullanılacağı bir mod yok. İstediğiniz netliği veya netsizliği sağlamak için her modda kullanabilirsiniz.

Sonsuz diyafram dediğiniz nedir bilmiyorum öyle bir şey olduğunu da hiç duymadım. Zira her objektifin minimum ve maksimum diyafram değerleri var. Sizin objektifinizinki de yanılmıyorsam F 4,5-5,6 / 32.

Sonsuza netlemekten bahsediyorsanız netlik halkası ∞ işaretine geldiğinde sonsuza netlemiş demektir.

Zoom objektifler ileri geri hareket ettiklerinde içlerine hava alır ve dışarı hava verirler. Bu hava alışverişi sırasında eğer bir açıklık varsa vizöre hava gelebilir.

 

Tarih: 9 Ağustos 2012, 17:30 - İp: 78.***.**0.141
celebrimbor
celebrimbor (üye)
Samsun / Amatör

Açıkmalarınız için çok teşekkürler fakat ,

Halkanın üzerinde ft ve m var. Yarım deklanşörde devreye girdiği için netlik halkası büyük ihtimalle evet. Fakat burdaki ft ve m nin ne anlama geldiğini,çözemedim.

Sonsuz diyaframdan kastım bahsettiğiniz gibi ∞ işareti. Bu işarette çekim yapabilmek için ne yapmam gerekiyor ? Autofocusu kapatırsam sonsuz alan derinliğini nasıl elde edicem ?

NORMAL ve ACTİVE modlarında anlattıklarınız karışık geldi bana ama özetle elimde yolda dururken VR ON ve NORMAL mod , eğer seyir halindeyken VR ON ve ACTİVE mod kullanmam gerektiği sonucunu çıkardım. Yada hareket halindeki bir objeyi çekerken ACTİVE kullanıcam.

Umarım doğru anlamışımdır.

#cambaz_blood' tarafından 09.08.2012 18:01:55 tarihinde düzenlendi.


#cambaz_blood' tarafından 09.08.2012 18:05:04 tarihinde düzenlendi.


#cambaz_blood' tarafından 09.08.2012 18:11:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2012, 18:01 - İp: 88.***.**9.239
ozaygonlum
ozaygonlum (üye)
Antalya / Amatör

arkadaş gayet güzel açıklamış.Sonsuz diyafram ile sonsuzu netlemek aynı anlama geliyo.Netlik halkasını makineyi manuel fokusa alınca kullanırsın.belli bir modda kullanma diye bişey yok.

 

Tarih: 9 Ağustos 2012, 18:46 - İp: 88.***.**9.58
celebrimbor
celebrimbor (üye)
Samsun / Amatör

Ne kadar anlatırsan anlat karşıdakinin anladığı kadardır. Doğrumu anlamışım diye teyit ettiriyorum sadece .

 

Tarih: 9 Ağustos 2012, 18:57 - İp: 88.***.**9.239
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Oradaki ft Feet cinsinden m metre cinsinden uzaklığı gösterir. Netlik yaptığınızda değer nerede ise o kadar feet veya metre uzaklığa netlik yapılmış demektir.

Normal ve Active konusunda anladıklarınız doğru son cümle hariç. Nesnenin hareket edip etmemesi önemli değil makinenin hareket edip etmemesi önemli. O nedenle nesne hareket ediyor diye active modu kullanmanız gerekmez hoş hiçbir zaman o modu kullanmasanızda olur. Ben şimdiye kadar hiç kullanmadım diyebilirim.

∞ işaretinin olduğu yerde çekim yapmak için yapmanız gereken şey çok uzakta bir nesneyi fotoğraflamaya çalışmaktır. Hepsi bu kadar.

1 m uzaklıktaki bir nesneyi çekerken objeiktifiniz 1 m uzaklığa netlik yapacaktır.

3 m uzaklıktaki bir nesneyi çekerken objeiktifiniz 1 m uzaklığa netlik yapacaktır.

Çok uzaktaki veya ufuktaki bir yeri veya nesneyi çekmeye çalışırsanız objektifiniz ∞ işaretinin olduğu yere gelerek sonsuza netlik yapacaktır hepsi bu.

Autofocusu kapatırsanız zoom ve netlik halkasını elinizle çevirerek istediğiniz noktaya (1 m 3 m 5 m veya sonsuza) netliğinizi yapabilirsiniz.

Sonsuz alan derinliği diye bir şey yok. Alan derinliği ve net alan derinliği var.

Forumu biraz karıştırmanızı ve fotoğrafçılığa ilişkin temel bilgileri içeren yazıları okumanızı tavsiye ederim.

 

Tarih: 10 Ağustos 2012, 11:28 - İp: 78.***.**9.143
celebrimbor
celebrimbor (üye)
Samsun / Amatör

Çok sağolun ilginiz için .

 

Tarih: 10 Ağustos 2012, 13:30 - İp: 88.***.**9.239
  • 1