manatba
manatba (üye)
Bursa / Amatör

Yuksek Zoom Lu Makinalar

Degerli fotograf ustadlari ;

Alamyi dusundugummakinaları tüm özellikleri ile kıyaslayan bir veritabanindan asagidaki kıyaslamayi olusturdum

http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=fuji_finepixs5100z%2Ckonicaminolta_dimagez5%2Coly_c770uz%2Cpanasonic_dmcfz20%2Cpentax_optiomx4&show=all

Bu makinalar Fuji S5100/S5500 , Minolta Z5 , Pentax Optio MX4 , Panasonic FZ20 butun ozellikleri ile yan yana kıyaslanıyor ama ben bu kıyaslamayı yorumlamakta zorlaniyorum.

Daha once A75 kullandim manuel kontrolleri olan ve zoom imkani yuksek bir makina almak istiyorum.
Amacim öncelikle kaliteli fotograf çekmek ozellikle manzara ve karanlık ortamlardaki çekimler için. kaliteli resim çekmek adina her turlu ozellikten feragat edebilirim.

Bu çerçevede sormak istiyorum.

1-) Fayda / maliyet orani dikkate alindiginda. bu makinalardan hangisini onerirsiniz.

2-) kıyaslamadi makinalardan bazilarinin Max shutter 1/1000 olması fotograf kalitesi acisindan sorun teskil eder mi
3-) min shutter fotograf kalitesini nasil etkiler ve bu degerin yuksek olani mi dusuk olani mi makbuldur.
4-) Aperture range değeri fotograf kalitesini nasil etkiler.

Sorularım biraz uzun oldu ama eminim ki bu soruların yanitlarini ogrenen bir cok amator daha dogru kararlar verbilecektir. Bu sorularin cevaplarinin diger uyelerimize de isik tutmasi dilegi ile hepinizi saygiyla selamlarim


Tarih: 11 Mayıs 2005, 15:13 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

2.3.ve 4.sorunuzun cevabı olarak söyliyebileceğim şu bunlar fotoğraf kalitesini etkileyecek şeyler değil sadece çekim yaparken daha geniş bir seçenek yelpazesine sahip olmanızı sağlayacak özellikler

#kobra' tarafından 11.05.2005 17:22:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2005, 15:32 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

1) bir çok dfm değerlendirme sitesinde o makinelr içinde en başarılı olanı Panasonic fz 20 olarak gösteriliyor. 12x optik zoom ve optik titreşim önleme sistemi ile en başarılı ultrazoom dfm. tek zayıf yanı video çözünürlüğü biraz düşük (320x240)

2) shutter speed, hareketli nesnelerin fotoğrafını çekmede işinize yarayacaktır. 1/2000 gibi bir değer olması daha iyi. ama 1/1000 de çoğu durumda işinizi görür.

3) yüksek olması elbette daha makbuldür. yukarıda belirttim. çok hızlı hareket eden bir nesneyi çekerken perde o kadar hızlı açılıp kapanmalı ki makine onun görüntüsünü yakalayabilmeli. dolayısıyla, bu değer 1/2000-1/4000 diye büyüyerek gider. Dikkat: Burada büyümek derken, tam tersine zamanın kısalmasından bahsediyorum. 1/2000 sn. saniyenin 2000'de biri demek)

4) diyafram aralığı da sensör üzerine düşecek ışık miktarını ayarlamada kullanılır. karanlık ortamlarda diyaframı çok açarsınız, ışığın fazla olduğu ortamlarda kısarsınız. tıpkı göz bebeği gibi...

 

Tarih: 11 Mayıs 2005, 15:53 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

benim soyleyeceklerim de pek farkli olmayacak aslinda..

1) fayda/maliyet gibi degerlendirme yapmak cok zor fotograf makinelrinde manatba.. 30000 dolarlik bir makine senin icin en faydalisi olabilir, ayni sekilde en makul fiyatli olan.. bu durumda en dogru cozum bence, ne kadar para yatiriminda bulunacagin cok onemli.. ayrica ne gibi islevlerinin olacagi ve sana hangilerinin gerektigi onemli.. mesela nikon 8800 gibi bir compact makine mi yoks aDSLR mi deseydin benim cevabim DSLR olurdu, cunku kobranin da bahsettigi gibi daha genis bir yelpazede olanaklar sunardi sana.. aam diger yandan 8800'deki zoom ve video kaydedilme senin onemli olabileceginden sen nikon 8800 (mesela, cunku fiyati DSLR makinelere yakin..) secerdin..

fotograf makinelerinde ne kadar harciyorsan onu aliyorsun.. ucretinin fazla olmasinin nedenleri var makinelerin..
ureticiler pazar arastirmalari yapip ona gore ucret belirliyorlar..

soylediklerin arasindan; ben olsaydim centurion'un da soyledigi gibi FZ20'yi secerdim.. 12x zoom'u var fakat f/2.8'de.. yani cok yuksek aperture degerinde.. DSLR makineler de 400 mm f/2.8 zoom icin 5-6 bin dolar saymak zorundasin..

ayrica fotograf kalitesi acisindan (fotograflarin netligi berrakligi) fz20 bildigim kadariyla en iyi olani.. panasonic bu konuda yeni ama isi fazlasiyla becermis olan bir firma..

bir dergide pentax mx4 icin 5 yildiz vermislerdi, cok iyi olan video kaydedilme ozelliginden dolayiydi.. en iyi hibrid kameralardan biri pentax mx4.. yani camcorder-kamera karisimi olan..

ha ama senin icin oncelikle fotograf kalitesi geliyorsa panasonic fz20..
bu arada fz5'i de bir incele.. fiyati daha dusuk fz20'ye gore.. ama hic de asagi kalir birmakine degil.. ayrica cok daha tasinabilir bir makine..

2) max shutter speed'inin ne kadar dusuk oldugu onemli.. benim makinem 1/4000'de bile fotograf cekebiliyor mesela.. bazi modellerde 1/8000.. ama bu araliklarda hangi fotograflari cekecegin biraz konusulacak bir konu.. bircok obje icin en fazla 1/500 degerinin yetecegini biliyorum.. tabii fazla mal goz cikarmaz o baska..

 

Tarih: 11 Mayıs 2005, 21:55 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

3) fotografina gore degisir.. birkac saniyelik bir shutter ile cok daha net fotograf cekebilirsin.. cunku sensor birkac saniye acik kalacak ve yeterli ayrintiyi yakalayabilecek makine.. oysaki 1/4000'de mesela, cok hizli acilip kapanacagindan karanlik goruntu elde edersin..
hizli shutter speed'inde hizli olan objeleri cekerken kullanmalisin... tabii makinenin under veya over exposure edecegine gore belirlenecek shutter speed.. 1/1000'i bile bircok ortamda kullanamayabilirsin.. cok aydinlik yerlerde ancak o hizlarda cekebilirsin fotograflarini..
bu konuda aperture degerinin de buyuk onemi var.. yuksek aperture degeri cok daha iyi mesela (f degerinin en kucuk rakamli oldugu deger aperture'in en yuksek aldigi deger oluyor.).. bu yuzden makinen mesela f/2.8 degerinde sana daha dusuk shutter speed kullanmana musaade edecektir.. cunku centurion'un da dedigi gibi makineye lensten daha fazla isik girer, o yuzden shutter'in cok daha hizli acilip kapanmasi ile bile normal exposure'da fotograflar cekebilirsin..
son bir not; elle cekimlerde en azindan 1/60sn veya daha hizli shutter speed kullanmalisin ki fotograf net cikabilsin.. daha dusuk hizlarda fotograflardaki objelerin hareket ettigini gorursun, tabii bu da cekecegin objeye gore degisir yine..
hareketsiz objeleri cekimlerde saniyeler suresinde shutter kullanarak (tabii tripod ile) daha iyi sonuclar alabilecegin gibi bir yaris arabasini cekerken cok dusuk (yuksek rakamli shutter) shutter hizlarinda cekim yapman gerekir..

..

bu yuzden alacagin makinede en yuksek aperture degerine (en dusuk rakamli aperture degeri) ve en yuksek hizli shutter degerine (1/2000 gibi 1/4000) bak.. her zaman sana avantaj saglar..

bu arada fz20'de OS var, optical stabilizer.. yani canon'daki IS (image stabilizer) gibi.. bu sana 1/30 sn'de bile elle cekimlerde net fotograflar alabilmene yardimci olur.. o yuzden de fz 20 digerlerinden cok daha iyi mesela..

3) ne kadar dusuk saniyede acilip kapanabiliyorsa o daha iyi.. arkadaslarin da dedigi gibi..

4) bazi lenslerde aperture degeri sabitken bazilarinda degiskendir.. mesela fz20 de (yanlis hatirlamiyorsam) 36-432mm f/2.8.. bu su demek: 36mm'de de 432mm'de de f/2.8.. yani mukemmel.. ama bazilarinda mesela 35-420mm f/2.8-5.6 mesela, uyduruyorum (dedigin diger makinelerde oyle sanirim.. veya degill..ama cogu makinede oyle..bir bak..) ; o da makine 35mm'de 2.8 aperture degerini kullanabilirken 420mm'de ancak 5.6 kullanabilir demektir.. yani 2.8 gibi yuksek degil.. o da iyi bir dey degil tabii.. cunku yuksek aperture sayesinde daha karanlik ortamlarda cekim yapabilme sansin olacak.. daha dusuk shutter vs..

....

sonuc: ben olsam fz20'yi serdim; ama daha once dedigim gibi fz5'e de bir bakardim.. onda da ayni sanirim, aperture degerleri.. ama degilse o halde kesinlikle fz20..

gorusmek uzere..

 

Tarih: 11 Mayıs 2005, 21:56 - İp: yok
manatba
manatba (üye)
Bursa / Amatör

Sevgili dadangast ;

Bu foruma uye olmanin ne kadar güzel bir sey oldugunu bir kere daha gosterdiniz bana... Sayenizde birçok şey öğrendim şimdi bu öğrendiklerimi dahada geliştirebileceğimi hisetmeye başladım.
Sağol varol.
Ayrıca dediğin gibi FZ5 e de baktım dediğin gibi çok güzel makina ama FZ20 ile çok az fiyat farkı var. Benim 1. hedefim FZ20 almak eğer alamazssam şimdilik manuel kontrolleri olan bir kompakt makina alıp kendimi geliştirmeyi ve arkasından böyle bir makina almayı düşünüyorum..

Bunun içinde Geniş açı objektife sahip Fuji E500 ve E510 dan birini
seçeceğim ama dediğim gibi öncelikli hedefim FZ20

Bu vesile ile Sana ve yardımcı olan diğer arkadaşlara (centurion , ve kobra ) ya da çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 12 Mayıs 2005, 11:18 - İp: yok
  • 1