nevzateker
nevzateker (üye)
Ankara / Meraklı

Titreşim Önleme Sistemi

Merhabalar
Arkadaşlar 3x optik zomm lu makinalarda titreşim önleme sistemi önemli bir özellikmidir. Diğer bir deyişle bu sistem makinalarda olmalımıdır.

Tarih: 15 Temmuz 2005, 13:24 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Önemli bir özelliktir. Titreşim, yüksek zoomda çekilen fotoğrafları daha çok etkilediği için çoğunlıkla yüksek zoom kapasitesine sahip makinelerde kullanılıyor. Ama, titreşimin çekilen fotoğrafları olumsuz yönde etkileyebileceği bir durum daha var ki, o da düşük perde hızı. Fotoğraf çekiminde en çok ihtiyaç duyulan ışığın az olduğu durumlarda, diyafram da azami açıklığına getirildiğinde geriye perde hızını yavaşlatmaktan başka çözüm kalmayınca, düşük perde hızı, yüksek zoom olmasa da en küçük bir sallantıdan etkileniyor. Bu sallantı, gerek makinenin gerekse çekilen nesnenin sallantısı olabiliyor.

 

Tarih: 15 Temmuz 2005, 14:21 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Titreşim Önleme Sistemi 300, 400, 600 mm gibi uzun tele yada zoomlarda olması yararlı olan bir kolaylık (zorunluluk değil)

3X optik zoom genellikle 35-105 veya 38-115mm gibi bir değere sahiptir. İnsan gözünü yaklaşık 50mm sayarsak 3x zoomlar gözümüze göre 2-2.5 kat büyütme sağlarlar. bu oran için de Titreşim Önleme Sistemi koymak çok anlamlı olmaz sanırım.

Olmasında bir zarar yok tabiikli ama Bugüne kadar 3X zoomlarda hiç duymadım, koymuşlarsa da tüketiciyi çekmek içindir.
3x, 4x lenslerde satın alma kararını etkileyecek bir faktör değil




 

Tarih: 15 Temmuz 2005, 14:26 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Selam sevgili Ocaklılar, aynı anda cevap vermişiz ve farklı yönlerde olmuş, nevzateker'in aklı karışacak


Panasonicler dışında 3x zoomlu bir makinada Titreşim Önleme Sistemi olan bildiğin bir model varmı?

 

Tarih: 15 Temmuz 2005, 15:13 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Yok. Biraz önce dpreview.com dan yine baktım. Şu an sadece Panasonic var.

 

Tarih: 15 Temmuz 2005, 15:26 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Ben sadece Panasoniniğin Ls1 modelinde de var sanıyordum, meğer 4-5 modelinde daha varmış. Bunun devamı gelir sanırım, birisi koyduysa diğerleri de yapacaktır.
Başta da dediğim gibi olmasında bir zrar yok fakat, kısa zoomlarda faydası cok az geldi bana.
3x zoomlu makinada denemedim ama 10X zoomluda yaklaşık 3-4 zoom oranındayken yaptığım çekimlerde çok çok az etkisini gördüm. 6Xdan sonra iyi işe yarıyor. Hele 8X, 10X gibi değerlerde olmasında büyük yarar var. En az 2 stop kazanç sağlıyor.

 

Tarih: 15 Temmuz 2005, 15:44 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Evet haklısın, en az 2 stop kazandırıyor. Açık konuşmak gerekirse, kullanmadan önce bu kadar etkili olabileceğine inanmamıştım.

 

Tarih: 15 Temmuz 2005, 15:49 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

kesinlikle gerekli bir sistem.Zaten telede eğer ışık iyi ise gerekmiyor.Ancak ışığın olmadığı ortamlarda zaten zoom kullanmıyorsunuz.Kesinlikle gerekli bir sistem.İşede yarıyor.

 

Tarih: 15 Temmuz 2005, 22:19 - İp: yok
alabi9001
alabi9001 (üye)
Ankara / Amatör

Kullanıcıdan kullanıcıya değişir bence;
Normal evde kullanılacak bir makina için extra maliyet getirebilir, ama bir şirket ve iş yeri için önemli çekimler gerekirse tabi bunun bullundurulması gerekir...
Bunların hepsi talep arz meselesi, talep olduktan sonra üretenler artacatır tabiki...

 

Tarih: 16 Temmuz 2005, 00:56 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Minolta da yeni çıkardığı 8MP'lik DiMAGE X1 modeline koymuş, demekki 3x modellerde bile talep var.

http://www.dpreview.com/news/0507/05071501kmdimagex1.asp

 

Tarih: 19 Temmuz 2005, 16:47 - İp: yok
ikbal
ikbal (üye)
İçel / Özel Gün Fotoğrafçısı

merhaba arkadaşlar
Fotoğraf makineniz ne kadar kaliteli olursa olsun, siz ne kadar iyi bir fotoğrafçı olursanız olun en ufak titreşim mükemmel bir kareyi yok eder.

**
Özellikle düşük perde hızlarında, yüksek güçte zoom ile çekim yaparken, bu sorun hep karşınıza çıkar. Tripod kullanımı çözüm olabilir ama her zaman değil. Sebep ne olursa olsun şimdi bir çözümü var: Konica Minolta Anti-Shake.
**
DYNAX 7D Anti-Shake özelliğinin, diğer tüm titreşim giderici sistemlerden farkı CCD-Shift mekanizmasıdır. Smooth Impact Drive Mecha-nizm (SIDM) ve oldukça hassas açı-hız sensörleri birleşimiyle CCD hereket ettirilerek makine hareketleri emilir. O kadar etkin bir sistemdir ki, kapalı durumdaki halinden 2 veya 3 perde hızı daha yavaş değerlerle fotoğraf çekebilirsiniz. Böylece düşük ışıklarda bile görüntülerinizi daha net, keskin kılabilir; ISO değerlerini yükselttiğiniz anlarda dahi grensiz neticeler elde edersiniz. Diğer önemli bir avantajınız ise- sistem gövdeye yerleşik bir mekanizma olduğundan, herhangi bir DYNAX AF Lens ile bu özelliğe doğrudan sahip olmuş oluyorsunuz.

 

Tarih: 22 Temmuz 2005, 21:56 - İp: yok
  • 1