rodriguez
rodriguez (üye)
Bursa / Amatör

S-5500 Alan Derinliği Problemi

Merhaba,

3 aydır S-5500 modelini kullanıyorum. 1 konu dışında fotoğraf makinasından oldukça memnunum. Menun olduğum tek kızım Alan Derinliği. Alan derinliği vermek için çok uğraşmam gerekiyor ve çoğunlukla başaramıyorum. Diaframı F2,8 yapmama rağmen genellikle başarızsız oluyorum.

Yardım Please

Tarih: 31 Mayıs 2005, 14:38 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör


Yanlış anlamıyorsam alan derinliği vermeye değil vermemeye uğraşıyorsunuz. Yani konunuzu net, ön ve arka planı flu yapmaya. Yoksa alan derinliği vermek için f:2.8 değil tam tersi yüksek diyafram değerleri vermeniz gerekir. Nedenini ben de tam olarak bilmiyorum ama kompakt dijitallerde diyafram açıklığının alan derinliğine etkisi DSLR'lerdeki kadar belirgin olmuyor hakikaten. Yani bir objeyi aynı odak uzunluğu, aynı mesafe ve aynı diyafram (mesela f:2.8) değerinde biri kompakt diğeri SLR iki makine ile çektiğinizde SLR ile çekilen fotoğrafta konu arka plandan net bir şekilde ayrılabiliyorken kompaktla çekilende arka planda daha fazla net alan oluyor. Kullanılan merceklerin özelliğinden midir, büyüklüğünden midir, bilmiyorum. Bilen birisi açıklarsa hep beraber öğreniriz.

 

Tarih: 31 Mayıs 2005, 16:02 - İp: yok
rodriguez
rodriguez (üye)
Bursa / Amatör

Ewet yani Konuyu net arka planı da flu yapmaya çalışıyorum ama sağolsun S-5500 ile biraz boğuşmak zorunda kalıyorum acep özel bir yöntemi mi acaba? yukarıda da dediğim gibi F2,8 kullanıyorum...

Sırf bundan dolayı makineyi değiştirmeyi düşünüyorum. Halbuki diğer bütün özellikleri sevsemde. Hele o 10x zoom yokmu

Bir hafta sonu bakalım daha kasıcam. olcak görücez artık.

 

Tarih: 31 Mayıs 2005, 16:42 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Diyaframın dışında konuya olan mesafe ve odak uzunluğu da alan derinliğini etkiler. Yani konuyu net arka planı flu yapmak istiyorsanız konuya mümkün olduğunca yaklaşın ya da zoom yapın.

 

Tarih: 31 Mayıs 2005, 17:00 - İp: yok
marlboro
marlboro (üye)
İstanbul / Meraklı

zoom u acabildigince acin diyaframı dusurebildiginizce dusurun nesnenin arkasınında olabildigince bos olmasını saglayın (ornek arkası bos olan bir agac dalının ustundeki kozaya zoom yapabildiginizde yapın diyafram olabildigince dusuk olsun ama o kozanın arkasındada hicbisey olmasın taaaaaaa gerilerde diger agaclar gozuksun ortamda bol mikratda isik olsun veee arka taraf flu. Kolay gelsin

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 22:44 - İp: yok
  • 1