sarapkan
sarapkan (üye)
Ankara / Amatör

Dijital Makinelerde Olmazsa Olmaz?

Sizece bir dijital makinede "olmazsa olmaz" nedir, veya nelerdir? Aksesuarlar mı? Lensler ile mi ilgili? Sizin listenizde ne gibi özellikler en üstte yer alıyor?

Dikkatimi çeken bir şey var, dijital makine alırken herkes genelde iki dijital makineyi karşılaştırıyor. Ama biliyorum ki fotoğrafçılığa "dijital" ile başlayanların sayısı çok çok az, belki yok bile. Peki, eski SLR makineniz ile karşılaştırıldığında yeni dijital makinenizin yetersiz kaldığı, sizi fotoğrafik olarak tatmin etmediği zamanlar oluyor mu?

Elbette piyasada DSLR makineler var ve fiyatları da malum. Onun için dijitale bir çok kişi kompakt sayılabilecek dijital makinelerle başlıyor. O zaman şöyle bir soru daha aklıma geliyor: fiyat-kazanç'ın lehimize döndüğü noktaya gelinmesi için daha beklememiz mi lazım?

Sarapkan

 

Tarih: 14 Mayıs 2004, 09:55 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

 

Merhaba ,

 Birden fazla soru olduğu için bölüm bölüm yazmayı tercih edeceğim. Aslında bir makinede olmazsa olmaz olan kalitedir ve bu da görecelidir.Benim kalite anlayışım makinenin albenisinde değil teknik yapısında ve kullanılan malzemededir yani birinci planda estetik yapısını gözetmem.Dijital makinelerin elektronik aksamları normal şartlarda kolaylıkla bozulmaz ama her makinenin mutlaka bir zayıf noktası vardır.Bana servise gelen makinenin marka ve modelini söylediklerinde "mutlaka xxx' i  bozulmuştur" derim ve çoğunlukla da doğrudur. Makinenin dış plastik aksamı mukavemetli olmalıdır ufak tefek vurma -çarpmalardan etkilenmemelidir. Pil kapağı ve yuvası kolay açılır kapanır olmalıdır en çok kırılan ve garantiye girmediği gibide tamiratı da pahalı olan yeri orasıdır.

 

Tarih: 14 Mayıs 2004, 23:49 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma



#burkay' tarafından 28.06.2004 03:54:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Mayıs 2004, 00:01 - İp: yok
cpx5700
cpx5700 (üye)
İstanbul / Amatör

burkay'a katılıyorum. Uzun zamandır rahatsızlığımı dile getirdiğim halde hala bir çözüm getirilmedi malesef. Sizden gelenler bölümü ve bazı diğer yerler hala kapalı. 2. bir mesaj atmak için ise tam 10 dakika beklemek zorundayız. Bu sorunlar devam ederse bir çok kişinin bu foruma gireceğini sanmıyorum.

 

Tarih: 15 Mayıs 2004, 16:02 - İp: yok
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Arkadaşlar,

Haklısınız, çok yavaş ilerlediğimin bende farkındayım ancak forumdaki süre kısıtlaması 10 dakika değil 300 saniye 5 dakika onu düşürebilirim zaten bir haftadır forum üzerinde çalşıyorum (sevgili cpx5700' senin "nerede eski forum" başlığından sonra) ancak galeri bölümünde trafikle ilgili problem var ve orada en azından fotoğrafların büyüklerini sadece üyelere göstererek biraz veri trafiği kazanmaya çalşıyorum ve bütün bunları yaparkende eski bilgileri kaybetmemek adına veri tabanını değiştirmeden, ufak tefek eklemelerle ilerlemeye çalışıyorum, forum bu gün biter galeriyide hafta sonu bitiririm (birde editörde güvenlik için karakter sınırlaması yok sanırım browser sürümünden kaynaklanan bir problem bu kısmıda kaldırayım.)

 

Tarih: 15 Mayıs 2004, 16:32 - İp: yok
alonzo
alonzo (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

6 veya 8 megapixel olsun
movie mode olsun
3x zoom olsun

benim favorim olympus c60

olympus c60

 

Tarih: 28 Haziran 2004, 03:41 - İp: yok
nusret03
nusret03 (editör)
Afyonkarahisar / Firma

hem kasa hem de yapı olarak sağlam olmalı. obkektifi kaliteli olmalı. yazılımı işlevsel ve kolay kullanılabilir olmalı. pil tüketimi düşük ve mümkünse kendine özgü bataryası ve şarj cihazı olmalı. tercihen elektronik olmayan bir vizörü olmalı.

flaşı harici flaşlarla senkronize edilebilir olmalı.

ve iyi bir teknik servisi olmalı.

 

Tarih: 28 Haziran 2004, 04:30 - İp: yok
abice
abice (üye)
Bursa / Meraklı

abice ce
1. Sensor kalitesi (normalde film -digitalde sensor)
2. Lens kalitesi
3. Elektronik Görüntü İşlemci (hardware)
4. Yazılım (firmware * bilgisayarcılar software der)
5. Yapıldığı materyalin ve şeklin dayanıklı olması,dış etkenlerden koruması
6. Kullanım kolaylığı
7. Servis ve Garanti durumları ( Burkay uzmanıdır..)
8. Geliştirilme imkanları (objektif takabilme,harici flaş,bulb vs.)
9. Pil ve batarya sarfiyatı ve kalitesi...
10. Fiyat / Kazanç oranı...
...
Sizin eklemek istedğiniz varsa ekleyiniz...

 

Tarih: 28 Haziran 2004, 15:25 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Merhaba,
Dijital fotograf makinesi alırken ilk dikkat etmenizi istediğim konular :
1-Makina kendi özel pili ve şarz aleti ile beraber mi satılıyor.(kendi özel pili ve şarz cihazı olanları tercih edin. Nikon coolpix serisi veya Samsung UCA-3 gibi...)
2-Mutlaka Türkiyede Yetkili servisi olanları tercih edin. Olympus, Ricoh gibi markaların ülkemizde servisi sadece analoglar için var ama dijitallere bakma yetkileri ve sertifikaları yok dolayısı ile eğitimleri de yok..
Makinenin ülkemizde servisi olmazsa ne olur? 1-Garantili makineyi yurt dışına gönderilir tamir olup gelir bazende müşteri hatasıdır derler hiç bir şey iddia edemezsiniz veya MKE nin hakemliğine başvurulur iş uzarda uzar..garanti bittiyse eğer bu sefer siz makinenizi göndermek durumundasınızdır kargo parası,onarım bedeli, paranın havalesi vs. vs. Makine türkiye de yapılamaz mı ? Diğer marka dijital makineleri Türkiye’de tamir edebilen ve bu konuda yatırım yapmış 3 servis var bunlar:Erkayalar, Tele-Optik ve Burukay ‘dır fakat bunların da başarı şansı ancak software gerektirmeyen onarımlar ile sınırlıdır.
Türkiyede servisi olan markalar.:
Canon (Erkayalar ve alt servis olarak burukay),
Nikon ve Sigma (tele-optik),
Sanyo (Ekin A.S)
Samsung (yetkili servisi Burukay)
Konica-Minolta (Camera Ahmet Akdağ )
Kodak Elsa
Pentax Elitel
3-Bilgisayar firmalarının ithal ettiği markalara çok itibar etmeyin.(orite,mustek datron,ogatek ,Hp vs..)
4-Alacağınız cihaz mutlaka ccd olsun cmos olanlarla dışarı ortamda çektiğiniz fotoğraflarda belki fark göremezsiniz ama içeride flaş gerektiren ortamlarda çektiğiniz resimler çok kötü çıkar...

 

Tarih: 11 Temmuz 2004, 16:37 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

5-Alacağınız cihaz en az 3 mega pixel olsun çünkü beğendiğiniz fotoğrafı tab ettirmek istediğinizde kötü sonuçlarla karşılaşırsınız.Cmos sensörlü olan makinaların üzerinde yazan 4-5 milyon pixel sizi yanıltmasın! İnterpolasyon sensörün yazılımla güçlendirilmiş halidir efektif pixel ise gerçek halidir.İnterpolasyona dopingli sensörde diyebiliriz.
6-Durumunuz elveriyorsa JPEG den başka örneğin raw format özelliğide olan makineleri tercih edin.Bu format (kayıt özelliği) özellikle çektiği resimleri matbaa’da kullanacaklar için çok önemlidir.
7-Dijital makineler a) Amatör b) yarı profesyonel c)Profesyonel d) İleri düzey diye sınıflandırmak mümkündür.
Burada önemli olan sizin nerede durduğunuzdur.
A-Eğer klasik bir türk ailesi mensubu iseniz çoğunlukla makine size bayramlarda ,piknikte,doğum günlerinde vs lazım olacaktır bu ihtiyacınız için tüm özellikleri otomatik olan manuel ayarlara pek olanak vermeyen bir “ bas-çek “ makine işinizi görecektir.
B-Eğer bir üniversitede öğrencisi veya profesyonel çalışma hayatına başlamış ama fotoğrafı da bir uğraşı olarak sürdürmek niyetindeyseniz ,fotoğrafa gönül verdiyseniz Manuel ayarlara olanak veren Yarı profesyonel bir makine alınız.Burada tekrar iki seçenek vardır :
B-a) Yakın plan çekecekseniz en düşük MAKRO mesafesi olanı seçin.
B-b) Doğa fotoğrafları çekecekseniz en yüksek ZOOM mesafesi olan makineyi seçin.Zoom optik zoom ve digital zoom olmak üzere iki çeşittir :örneğin 4x optik ve 5x digital zoom özelliği olan bir makinanin toplam zoom değeri 4x5=20 dir

 

Tarih: 11 Temmuz 2004, 16:39 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

8-Bir fotoğraf makinesinde en önemli olan teknik verilerdir perde (shutter ) hızı ne? pil tüketimi ne kadar? ISO değerleri nelerdir?Makro mesafesi, zoom değerleri ,objektif özellikleri ( =f =değeri açı değeri...) ağırlığı , format özelliği (kayıt özelliği) sensör tipi (Ccd veya Cmos),AWB (auto white balance)
Daha az öneme haiz olanlar ise estetik özellikler (görünüşü) ,boyutu, dış yapıda kullanılan malzeme ,objektifte kullanılan lensin markası (schneider –kreuznach ,Karl zeiss vs.) ve Makinenin markası. Bütün makineler güzel fotoğraf çekmek için yapılmıştır.Güzel fotoğrafı teknik değerler sayesinde çeken makineyi kimin ürettiği çok önemli değildir.Marka bir ürünün itibarıdır ama siz yinede tavrınızı itibarlıdan yana koyun...
Şunu hiç unutmayın:Siz iyi olursanız makinenizde iyidir Siz yetersizseniz makineniz de yetersizdir. Ara Güler :”fotoğrafı ben çekiyorum makine değil ki “ demişti bir röportajında
Unutmayın bu yazı sadece AMATÖRLER için geçerlidir ve Profesyonellere hitap etmemektedir.

 

Tarih: 11 Temmuz 2004, 16:46 - İp: yok