notist
notist (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Dijital Fotoğraf / Geleneksel Fotoğ

Merhaba arkadaşlar,

Ben yıllar önce (siyah/beyaz döneminde) fotoğraf tutkunu olmuş, renkli çıktıktan sonra bu işin peşinden finansal olarak yetişemeyip teslim olmuş biriyim.

Aradan 35-40 yıl geçtikten sonra, eşimin kızıma aldığı bir dijital makinanın öğretilmesi bana düşünce eski günleri hatırladım. Bu siteye girip mesajları okumaya başlayınca da küllenmiş tutkularım alevlendi.

Bir süre önce, arkadaşlarımla (ben, bir kimya mühendisi bir de matematik mühendisi), dijital fotoğrafın (sadece görüntü kalitesi olarak) geleneksel fotoğrafın ne kadar uzağında olduğunu bulmaya çalıştık. Gümüş iyodürün molekül ağırlığından başlayıp megapixellerde biten uzun ince hesabın sonunda net bir sonuç elde edemedik. Şimdi sorum şu; burada yada başka bir platformda daha önce böyle bir tartışma açıldı mı, açıldıysa sonuç ne oldu ?
Kısaca, geleneksel negatif film karesinin 1x1 inç alanında, bugünün güncel dijital değerleri olan 5-10 megapixele karşılık kaç tane molekül bizim görüntümüzü taşıyor ? Yani görüntü kalitesinde kaç misli gerideyiz.?

Bu konuda aydınlatıcı birşeyler yazacak herkese şimdiden teşekkürler.
Kurban bayramınız mubarek olsun.

Tarih: 7 Ocak 2006, 22:51 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Bahsettiginiz tartisma surekli acilir, kimse bir sonuc alamaz ve tartisma kapanir.

"geleneksel fotograf'in problemi, fotografin cekildigi andan basili olarak insanlara sunuldugu ana kadar gecen islemler sirasinda cok fazla kayip yasiyor olmasi. Cunku ortam analog, ve kayiplara acik. BIr akademisyen 'eger cok iyi sartlarda banyo edildigi ve basildigi dusunulurse fotograflarin esdeger megapikseli 6 mp den yukari cikmiyor' demisti. Su anda dijital ortamdaki fotograflari orta format fotograflarla karsilastiriyorlar. Ozellikle 8 mp ve uzeri DSLR makinalar negatiflerin uzerinde detay sagliyor ve cok daha iyi yuksek asa performansi gosteriyor. 3200 asa'da cekilen fotograflar karsilastirma bile goturmez.

O yuzden 'kac misli gerideyiz' diye bir sey yok. dijitalin geleneksel fotograftan geri oldugu gunler bir kac sene geride kaldi.

Iyi bayramlar.

 

Tarih: 7 Ocak 2006, 23:00 - İp: 85.***.**1.241
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Maliyet konusunda da fazla serzenişte bulunmak haksızlık olur sanırım. Juggler'ın dediği gibi görüntü kalitesi anlamında avantaj elde ederken fotoğraflarınızı bastırmak anlamında da tasarruf ediyorsunuz. Verdikleri hazlar düşünüldüğünde elbette analog makine ile çekim yapmak (en azından ben böyle düşünüyorum) kendinizi daha bir fotoğrafçı hissettiriyor. Ben de uzun zaman sonra tekrar bir analog siparişi vererek bu hazza dönmek istedim. Ama dijitalin sağladığı imkan ve avantajlardan da vazgeçecek değilim. İkisinden birini tercih etmek de gerekmiyor bence. İyi bayramlar, sevgiler.

 

Tarih: 8 Ocak 2006, 14:03 - İp: 82.***.**4.120
cannibal
cannibal (üye)
İzmir / Firma

merhabalar
juggler'in dedigi gibi bu tartisma acilir ve boylece surer gider.Ama teknik acidan bakildiginda , 36x24 bir negatif 22.2 mp iken nikonun yakinda cikaracagi d3x makinasi 26 mp olarak aciklanmasi bekleniyor.Yani uzun lafin kisasi artik her acidan film bitti.

 

Tarih: 8 Ocak 2006, 19:00 - İp: 195.***.**2.6
lacimert
lacimert (üye)
Aydın / Amatör

Bilimde,araştırmaya "önyargısız" girmek esas olduğuna göre, "kaç misli gerideyiz.?" sorusuyla başlayan bir araştırma, bilimsel olmaz. Ama, bilimsel olmayan, sadece merakı giderecek bir soru olacaksa, arkadaşların dediği gibi, artık o soru, "kaç misli ilerideyiz.?" biçimine dönüştü.

 

Tarih: 10 Ocak 2006, 04:29 - İp: 81.***.**8.181
  • 1