sarucabey
sarucabey (üye)
Kocaeli / Meraklı

Cmos Mu? Ccd Mi?

Aslında anlayamadığım bir nokta var. Şimdi kaliteli makineler sony Kodak nikon canon v.s markalar ccd kullanıyor fotoğraflar daha güzel çıkıyor buraya kadar tamam. Ama orite, datron, ogatech gibi markaların bazı makineler cmos kullanıyor eh fotoğraflar o kadar iyi çıkmıyor. ama gelgelelim SLR makinelerde ise bakıyoruz ki CMOS var. in ytl lik makinelerde CMOS 150ytl lik makinelerde cmos bu tezatı basit bir şekilde fazla teknik terimlere girmeden açıklayacak bir kimse var mıdır.

Tarih: 17 Temmuz 2005, 14:49 - İp: yok
alabi9001
alabi9001 (üye)
Ankara / Amatör

Haklısın benimde kafamı karıştırıyor dediğin gibi pro. makinelerde de cmos var, nasıl iş acaba onlardaki cmos'un anlamı farklı mı. Bende merak ediyorum;

Arkadaşlar bizi aydınlatırsa sevinirim;
Teşekkürler...

 

Tarih: 17 Temmuz 2005, 18:27 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Bu konu üzerine forumda çok şeyler yazıldı aratırsanız bulursunuz

 

Tarih: 17 Temmuz 2005, 18:35 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Naçizane şöyle açıklayabilirim. CMOS senrörler genellikle Canon'un kullandığı, CCD sensörlerde Nikon'un kullandığı sensörler olarak bilinir. İlk başlarda CCD sensörler birz daha iyi olarak bilinirdi. Ama son dönemlerde Canon'un CMOS sensöre yaptığı yatırımlar, buna karşılık Nikon'un pinekleyerek sensörleri Sony'den almaya devam etmesi CCD teknolojisini biraz duraklattı. CMOS sensörlerinde gelişmesi ile rekabet baya arttı. Yani anlayacağınız yine bir galatasaray-fenerbehçe vakası diyebilirim. fazla teknik konulara girmeye gerek duymadım. Biraz basitçe anlatim dedim. Bi de Sigma'nın Foveon teknolojisi var. Oteknoloji konusunda çok az bilgim var ama CCD ve CMOS'dan daha iyi olduğunu sölüyolar..

 

Tarih: 17 Temmuz 2005, 18:43 - İp: yok
alabi9001
alabi9001 (üye)
Ankara / Amatör

Forum da arattım herkez biraz yuvarlak konuşmuş, bu konuda biraz daha teknik bilgilerden bahserseniz sevinirim,

Mesela cmos larda sensörler büyük, ccd de küçük, şekillerimi farklı, nebiliyim iki sensör arsında ki yapı farkı ne; de birisine cmos diğerine ccd diyoruz...

Bunun sonucunda da yeni teknoloji neden cmos denmişte, başka bir isim verilmemiş (eski ve yeni cmos aralarında fark bu kadar varken)...

Teşekkürler...

 

Tarih: 17 Temmuz 2005, 19:00 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Biri karbüratörlü yani eski teknoloji, diğeri enjeksiyonlu yani yeni teknoloji motor. Karbüratörlünün hem performansı kötü hem yakıt tüketimi fazla. Ama bu karbüratörlüyü Canon öyle bir modifiye etmiş ki performans ve yakıt tüketiminin enjeksiyonludan aşağı kalır yanı yok. Hatta bazı yönlerden daha iyi olmuş. Mesela enjeksiyonluda görülen hararet problemi bunda yok. İşte datron, minton vs. eski karbüratörlüyü, canon modifiyeli karbüratörlüyü, nikon, sony,olympus, pentax, panasonic, km vs. diğerleri de enjeksiyonlu motoru kullanıyor.

 

Tarih: 18 Temmuz 2005, 14:13 - İp: yok
alabi9001
alabi9001 (üye)
Ankara / Amatör

Sağolasın bitpire;

Birde diyordum ya niye başka isim vermiyolar. Kodak ta IBM ile ortak olarak CMOS üzeri araştırmaya yapıyormuş; yeni CMOS teknolojisini CIS diye piyasaya süreceklermiş(belkide sürmüşlerdir haber biraz eski)...

#alabi9001' tarafından 18.07.2005 15:00:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Temmuz 2005, 14:48 - İp: yok
sarucabey
sarucabey (üye)
Kocaeli / Meraklı

yok gene istediğim cevap alamadım. Ortak olarak Kaliteli kompact makinelerde CCD. D-SLR makinelerde CMOS var. Sadece öğrenmek istediğim bu. Haaa CMOS birde kaliteli olmayan makinelerde kullanılıyor neden?

 

Tarih: 18 Temmuz 2005, 19:25 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

cmos teknolojisi ucuz bir teknoloji.diğeri pahalı.Çünkü daha küçük bir alana daha fazla piksel sığdırılıyor.
cmos ların ışığa duyarlılığı dahaa az.Ccd nin ise daha fazla.
cmos makina ile çekilen fotoğraflarda noise hemen hemen hiç olmuyor.Sanki filtre kullanılmış gibi pürüzsüz ve net oluyor.Ccd ise noise li oluyor.Özellikle ucuz makinalarda çok bariz ortaya çıkıyor.Orite vc2110 kullandım.Cmos sensörlü idi.Onun çektiği potre fotoğraflarını z2 ile çekemedim.Mustek 4000 kullandım. Ccd sensörü vardı.(reklamlara kandım ccd konusunda) flaş ile çektiğimfotoğraflar kullanılamaz derecede kötü idi.Gece fotoğraflarıda öyle.
cmos ışık istiyor.Var ise çok güzel fotoğraflar çikiyor.Işık yok ise hiçbir şey çekemiyorsun.

 

Tarih: 19 Temmuz 2005, 01:21 - İp: yok
barakuda
barakuda (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

cmoslar ucuzdur ama daha yuksek volt ile çalisirlar.yanlis hatirlamiyorsam cmos 0.7 volt iken ccd 0.2 volt ile calisir

 

Tarih: 19 Temmuz 2005, 21:16 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Barakuda iyi pil yapsınlar .Hakikaten benim vc 2110 aaa pil ilede çalışmasının tesiri ile 50 tane ancak çekiyordu heralde. ama canon 20 d 1000 tane çekiyor.

 

Tarih: 19 Temmuz 2005, 21:26 - İp: yok