bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Alan Derinliği Ön İzleme!!!

Herkese selam;

Arkadaşlar, aslında benim makinem analog Slr ancak soracağım soru Dslr'lerde de kullanılan bir özellik ile ilgili olduğu için burada sorarsam kızmazsınız değil mi? Şu alan derinliği ön izleme düğmesinin nasıl kullanılması gerektiğini çözemedim bir türlü. Tamam, normalde vizörden baktığımızda diyaframın en açık halindeyken objektiften giren ışık miktarı ulaşıyor gözümüze. Alan derinliği ön izleme düğmesine basıp diyaframı objektif üzerinden manuel ayarladığımızda ise ayarladığımız açıklıktan giren ışıkla sınırlı görüntümüz. Yani diyaframı kıstıkça karanlık, açtıkça aydınlık görüyoruz. İyi de bu ne işime yarıyor? Alan derinliği ile ne ilgisi var? Ben alan derinliği falan göremiyorum. Bunun bir bakma yöntemi var da ben mi bilmiyorum acaba? Bir de Canon A-1'in internetten bulduğum kullanım kılavuzunda bu düğmenin aynı zamanda bir çekim modu (Stopped down AE) olarak da kullanıldığını öğrendim. Ama hangi durumlarda kullanılması gerektiğini tam olarak anlamadım. Şöyle diyor özetle. FD serisi olmayan lenslerle, uzatma tüpleriyle, lensle body arasına büyütmeye yönelik olarak aksesur takılı iken, mikro ve makro fotoğrafçılıkta bu modda çekim yapmak gerekir diyor. Bu arada bu modda çekim yaparken şöyle bir fark olduğunu da öğrendim. Vizör ekran bilgisinde sadece shutter speed değeri görünüyor. (Diyaframı lensten manuel ayarladığımız için ve vizörden de o diyafram açıklığından gördüğümüz için olsa gerek.) Bu da bir avantaj sağlıyor belli ki, ama ne? Bir de FD serisi lens takılı iken ve kamera ile lens arasında aksesuar yok iken de stopped-down AE modunu kullanabilirsiniz ama gerekli değildir diyor. Ne demek bu? Ne zaman gerekir?...... Yanıtlar için şimdiden teşekkürler.


#bitpire' tarafından 12.05.2005 09:50:38 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 12 Mayıs 2005, 09:50 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Ocaklılar; ben de mesaj servisini kullanamıyorum, o yüzden buradan yanıtlıyorum. Biri kör, diğeri sağır iki arkadaşın başına gelenleri anlatan bir komedi filmi vardı, ismini hatırlayamadım. O geldi aklıma Adı üstünde, alan derinliği ön izleme düğmesinin fonksiyonunun hangi alanların net hangi alanların flu olduğunu göstermesi gerektiğini biliyorum. Problem benim bunu görememem. Dediğim gibi sadece diyafram açıklığına bağlı olarak görüntü kararıyor veya aydınlanıyor, fluluk veya netlik anlamında birşey farketmiyorum ben. Hatta tam tersi bu fonksiyonu kullanmadığım zaman, diğer modlarda diyafram full açıkken netleme yaptığımda net ve flu bölgeler daha iyi seçiliyor.

 

Tarih: 12 Mayıs 2005, 12:06 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Diyafram kısık iken, fluu alan göremememiz doğal. Çünkü kısık diyaframda alan derinliği net olur. Alan derinliğindeki flulukları açık diyafram değerlerinde görebilirsiniz. Şöyle bir deneme yapın. Aydınlık ortamda, arka planındaki nesneleri kendisine uzak olan 3m deki bir nesneye net yapın. Diyaframı sonuna kadar açın ve alan derinliği ön izlemeyi kullanın. Diyaframı kıstıkça arka planın yavaş yavaş netleştiğini göreceksiniz.

 

Tarih: 12 Mayıs 2005, 12:17 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Hmmm. Tabii yaa. Netleme de yapmak gerekiyor. Bazen insan çok basit şeyleri akıl edemiyor. Ben sadece düğmeye basılı iken vizörden şöyle ufka doğru bir bakıp diyaframla oynadım. Tabii kararıp aydınlanma dışında bir şey göremeyince ne bu yaa dedim. Gerçi benim lensler eski model mf olduğu için üzerlerinde alan derinliği ölçeği var ve oradan bakmak çok da pratik geliyor bana. Peki hassasiyeti nasıldır acaba bu alan derinliği izleme fonksiyonunun? Makine yanımda olmadığı için önerdiğiniz denemeyi şu anda yapamıyorum. Düşük odak uzunluklarında ve konuya olan mesafe de arttıkça net alanın diyafram değişikliklerine olan hassasiyeti azalacaktır.Bu durumda net ve flu alanlardaki değişim farkedilebilir mi?

#bitpire' tarafından 12.05.2005 15:12:13 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Mayıs 2005, 14:48 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Makro çekimlerde alan derinliği çok kısıtlı olduğu için konuya olan mesafede veya odak uzunluğundaki çok küçük değişiklikler bile alan derinliğinde hissedilir değişime neden olacağından net ve flu bölgeler daha rahat ayırt edilebilir. Şimdi daha iyi anlıyorum makro ve mikro fotoğrafçılıkta neden bu modda çekim yapmayı önerdiklerini. Ama örnek: 50 mm odak uzunluğunda f:2.8 de 10 metreye netleme yaptığımızda kabul edilebilir netlik 7.48-15.1m arası. Odak uzunluğu ve konuya olan mesafe aynı kalmak koşuluyla diyaframı f:5.6'ya kıstığımızda ise 5.97-30.8m arası. Yani ön planda yaklaşık 1.5 m arka planda da yaklaşık 15m. daha fazla net alan elde ediliyor. Bu değişimi bariz bir şekilde görebilir miyiz vizörden? Arka planda değişim sanki daha kolay farkedilir gibime geliyor. Ön planda da net ve flu bölgelerdeki değişim ayırt edilebilir mi? Her neyse kafanızı daha fazla şişirmiyim ben en iyisi hafta sonu biraz makineyi kurcalayım. Dediğiniz denemeyi de yapacağım. Teşekkür ederim. Çok çalışmam lazım çooooook

 

Tarih: 12 Mayıs 2005, 14:50 - İp: yok
  • 1