ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Vurun Türkçe’ye

http://caymolasi.blogspot.com/2006/10/vurun-trkeye-video.html

Tarih: 11 Ekim 2006, 01:02 - İp: 85.***.**0.47
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı



"'Ülkesinin, yüksek istikbalini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır"

Mustafa Kemal ATATÜRK

#tatarbey' tarafyndan 11.10.2006 01:16:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 01:15 - İp: 88.***.**2.124
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

Atatürk'ün TÜRK diline ilişkin temel görüşleri.

"En iyi savunma yöntemi saldırıdır. Bu durumda Dil alanında türemiş yabancılıklara saldıralım ağacı bir kez silkeleyelim: Görelim hangi çürükler düşecek kalan sağlamlar bakalım ne kadardır? Dökülmeyenler özleri ve arınmışları bulununcaya dek biraz daha işe yarayabilir geçici olarak!…".

"TÜRK dilinin özleştirilmesi varsıllaştırılıp kamuoyuna bunların benimsetilmesi için bütün yayın araçlarından yararlanmalıyız. Her aydın hangi konuda olursa olsun yazarken buna özen gösterebilmeli konuşma dilimiziyse uyumlu güzel bir duruma getirmeliyiz."

"Başka dillerdeki her bir sözcüğe karşılık olarak dilimizde en az bir sözcük bulmak ya da türetmek gerekir. Bu sözcükler kamuoyuna sunulmalı böylece yaygınlaşıp yerleşmesi sağlanmalıdır."

"Batı dillerinin hiçbirinden aşağı olmamak üzere onlardaki kavramları anlatacak keskinliği açıklığı taşıyan TÜRK Bilim Dili terimleri türetilecektir."

"Öyle istiyorum ki TÜRK Dili bilimsel yöntemlerle kurallarını ortaya koysun. Bütün dallarda yazı yazanlar bütün terimleriyle çoğunluğun anlayabileceği güzel uyumlu dilimizi kullansınlar."

"Dil devriminin amacı TÜRK Dili'nin kısırlaştırılması değil genişletilmesidir. Amacımız TÜRK dilinin öz varsıllığını ortaya çıkarmak onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmektir."

"En güzel ve ileri bir iş olarak türlü bilimlere ilişkin Türkçe terimler türetilmiş ve bu yolla dilimiz yabancı dillerin etkisinden kurtulma yolunda esaslı adımını atmıştır. Okullarımızda eğitimin Türkçe terimlerle basılmış betiklerle başlamış olmasını kültür yaşamımız için önemli bir olay olarak belirtmek isterim."

"TÜRK Dili'nin kendi benliğine özündeki güzellik ile varsıllığına kavuşması için bütün Devlet kurumlarımızın özenli ilgili olması başkoşuldur."

"TÜRK Dili varsıl geniş bir dildir. Bütün kavramları anlatma yetisi vardır. Yalnız onun bütün varlıklarını aramak bulmak toplamak onlar üzerinde işlemek gereklidir."

"Yeni Türkçe sözcükler önerebiliriz. Bu yönde ısrarla çalışmalıyız. Ancak bunları TÜRK Dili'nin olgunlaşma akışı içinde yapmalıyız."

"TÜRK ulusu ile TÜRK dilini uygarlık tarihinin ve kültür dillerinin dışında görmenin ne yaman bir yanlış olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz."

"Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini betiklere kitaplara vermeseydim şu anda yaptığım işlerden hiçbirini yapamazdım. Daha çocukken dersler betikler arasında yuvarlanırken sezerdim ki bu dilin bir gereksinimi var. O gereksinimin ne olduğunu nasıl elde edileceğini bilmezdim. Ancak kesinlikle bir şeyler yapmak gerektiğini sezerdim."

"Ulusal bilincin ayakta kalabilmesi uyanık bulunması için Dil ile tarih uğrunda çalışmak zorundayız."

"Yaşamak isteyen uluslar tarihleri ile tarihlerini her alanda yaşatan dillerine sağlam sarılırlar. Dilbilim tarihin en uzak en karanlık köşelerini aydınlatır. TÜRK tarihi TÜRK ırkını ancak deneysel Bilim belgeleriyle bulur. TÜRK Dili bunlardan en önemlisidir. TÜRK'ün tarihsel varlığı ile bu varlığın yeryüzündeki yaygınlığını özelikle TÜRK Dili'nin özgünlüğü çok açık bir kesinlikle göstermektedir."

"Kültür işlerimiz üzerine ulusça gönüllerimizin titrediğini bilirsiniz. Bu işlerin başında da TÜRK tarihini doğru temelleri üzerine kurmak öz TÜRK Dili'ne değeri olan genişliği vermek için yürekten çalışılmaktayız."

"Bizim ulusalcılığımızın esası Dil birliğimizin korunmasıyla olanaklı olacaktır. Türkçe bütün Türkiye'ye egemen olmalıdır."

"Sonsal nihai hedefimiz yalnız Anadolu türklerinin değil bütün türklerin ortak türkçesini yaratmaktır. Türkçe bütün Türkiye'ye ve TÜRK dünyasına egemen kılınacaktır."

"Ulusal duygu ile Dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin ulusal ve varsıl olması ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. TÜRK Dili dillerin en varsıllarındandır yeter ki bu Dil bilinçle işlensin."

"Ülkesi ile yüksek bağımsızlığını korumasını bilen TÜRK ulusu dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."

"İnanıyorum ki TÜRK ulusu kuran'ı

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 01:35 - İp: 88.***.**2.124
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Sayın Ocaklılar,
Sitemizde son günlerde yaygınlaştığını gördüğüm dil yanlışları, yabancı harflerin ve sözcüklerin kullanımı çok üzücü. Tam zamnında gösterdiğiniz ilginç kaynak umarım farkında olmayanları uyarır. Size çok teşekkür ediyorum, katkıda bulunan üyeleri de kutluyorum.

#merson' tarafyndan 11.10.2006 06:48:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 06:41 - İp: 85.***.**6.143
nikomaniaa
nikomaniaa (üye)
İçel / Amatör

paylaştığınız için çok teşekkürler ocaklılar,
herkesin bundan bir ders çıkaracağını düşünüyorum.
trt1 e de çok teşekkürler.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 08:02 - İp: 88.***.**3.17
q.melike
q.melike (üye)
Yurtdışı / Amatör

paylaşım için çok teşekkürler.sayın oktay sinanoğlunun bye bye türkçe isimli kitabını okumadan önce bu konuda hassas değildim.kitap bana çok şey kazandırdı ve her türk gencinin mutlaka okuması gerekiyor.
özeleştiri yapmak gerekirse kullanıcı adımın başındaki q harfinden utanıyorum ama kullanıcı adı değiştirilmiyor ne yazıkki.seneler önce yapmış olduğum sitenin ismide türkçe &ingilizce karışımı tarzanca birşey.bundan da rahatsızım.
türkçemizin ehemmiyetini biliyorum ve bu bilgi beni vatanıma sıkı sıkıya bağlıyor.

tatarbey M.K.Atatürk'ün görüşlerine burada yer verdiğiniz sizede teşekkür ederim

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 14:46 - İp: 194.***.**7.219
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

bU TEMBELLİK, BU AYMAZLIK, BU RAHATLIK VE BU ZAMAN İSRAFI İLE DAHA ÇOK VURURLAR TÜRKÇEYE DE TÜRKLERE DE..
BU ÜLKİ İNSANININ
ORTAK ÇIKAR, ULUSAL ÇIKAR ANLAYIŞI YOK
BİR DİL POLİTİKASI YOK
ULUSAL EĞİTİM POLİTİKASI YOK
ULUSAL SAVUNMA POLİTİKASI YOK
ULUSAL EKONOMİ POLİTİKASI YOK
ULUSAL SAĞLIK POLİTİKASI YOK
ULUSAL DIŞ POLİTİKASI YOK..

BUNLAR OLMAYINCA VAR OLAN ŞEYLERİ SAYMAK BİLE GEREK YOK.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 16:49 - İp: 88.***.**7.86
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

Umutsuz olduğum sanılmasın..
Yukarıda yok dediklerimizi var etmek biz sıradan insanların değil, politikacıların, hükümetlerin, meclislerin ve bürokratlarla askerlerin görevi.

Ben halen umudumu muhafaza ediyorum.Nedeni de Anadolu insanı ve arkasındaki tarihsel/sosyal birikimidir.

Ancak şehirlerde bir garip alışkanlıklar türedi ki, yari ingilizce yarı Türkçe bir dil kullanılıyor. Foruma göz atın. YARDIM PLS DİYE BAŞLIK AÇILMIŞ -YARDIM PLEASE ANLAMINDA-
DUVARDA GEDİK AÇILDIMI YIKILMASININ ÖNÜ AÇILMIŞ DEMEKTİR.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 16:53 - İp: 88.***.**7.86
h.a.k.a.n
h.a.k.a.n (üye)
İstanbul / Amatör

Dilimizin yanlış kullanımın birçok nedeni var. Bunlar, cahillik, bilmemek, ''yabancı sözcük kullanırsam beni adam sanırlar'' gibi sebepler yanında bana göre asıl önemli olan, yeni ortaya çıkan bir terim ya da olay gibi durumlarda bunun Türkçe karşılığının olmaması gibi bir düşüncenin oluşması ve ısrarla yabancı kelimenin kullanılmaya çalışılmasıdır.

Yeni türeyen sözcük ya da terimler, sık kullanılarak yaygınlaşabilir. ''Bilgisayar'' sözcüğü bunun en güzel örneğidir. Birçok ülkede ''pc'' şeklinde kullanılırken ülkemizde ''bilgisayar'' şeklinde kullanılması bu bakımdan başarıdır.

Dilimize sahip çıkalım.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 17:59 - İp: 195.***.**7.7
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Ocaklılar çok teşekkür ederim, çok hassas olduğum ve önem verdiğim bir konudaki paylaşımınız için.

Akdenizli, biz galiba henüz ulus bilincine tam erişemedik.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 18:08 - İp: 88.***.**1.32
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Yabancı sözcük kullanımı karşılığı yoksa kabul edilebilir (telefon, televizyon vb)
Asıl üzücü olanı, virüs bulaşması gibi yayılanı, Türkçe sözcükleri yabancı dilin harfleriyle yazma hastalığı.
Sitede gördüğüm örnekleri:
walla
war
way
ewt
we
sınaw
sewinirim
yaw

Sevgili üyeler, özentiyle de olsa, argo taklidi amacıyla da yazılsa, lütfen bu uygulamayı bırakın. Birbirimizi uyaralım, kalp kırmadan.

#merson' tarafyndan 11.10.2006 18:13:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ekim 2006, 18:10 - İp: 81.***.**3.136