bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Tema Tamam Kadraj da Okey Ama......

Ben birşey merak ediyorum acaba o an fotograflarını çekerken yada çektikten sonra rahat mısınız?
Mesela dün iki Tristin fotografını çektim
Bir genç sevgilisini kucağına almış kaldırıma oturmuş dolmuş bekliyordu çok şekerdiler hemen çektim. Gülümsediler. Aynı şeyi yerli bir çift yapsam tepki alırdım.
Sizin bu konuda görüşleriniz ne hiç tepki aldınız mı. ne kadar rahatsınız?

Tarih: 23 Mayıs 2006, 20:31 - İp: 81.***.**1.179
onur utku
onur utku (üye)
Yurtdışı / Amatör

Model bulmakta bile zorlanırken mi? Özellikle hatun kişilere "sadece portre çekmek istiyorum" desem bile derdimi anlatamıyorum. Kendini doğaya vermek lazım. Çam ağaçları fotoğraflarını çekmeme itiraz etmiyor hiç değilse.

 

Tarih: 24 Mayıs 2006, 13:29 - İp: 82.***.**2.121
bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Haklısın Doga manzaraları çekimi kolay ve eylenceli ama ben bazen çok ilginç insan tipleri yakalıyorum
kameramı kırmak isteyenlerde oldu bazen o ayrı

 

Tarih: 24 Mayıs 2006, 14:21 - İp: 85.***.**1.46
titanik
titanik (üye)
İstanbul / Meraklı

sahsi kanaatim,

sokakta birilerinin fotografi cekilecekse kesinlikle izin alinmali, diyelim o ani bozmak istemediniz ve cektiniz ardindan gidip o kisilere fotograflari gosterilmeli (tabi dijitalse) ve fotonun sahiplerine uygun bir dille sileyim mi ? dursun mu ? sorusu sorulmali. aksi durumda hernekadar iyi amaclarla cekmiste olsaniz o insan hakkina saygisizlik etmis olursunuz,

pazarbeye sormali bu durum hukukta nasil degerlendiriliyor ama tahminim sikayete bagli suc durumu soz konusu.

bu arada soz konusu fotograf kisiye odaklanmis konular icin gecerli genis bir meydanda kimseye odaklanmadan kalabaligi cekmisseniz bence mahsuru yok



#titanik' tarafyndan 25.05.2006 10:57:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 10:56 - İp: 128.***.**8.50
merve_vs
merve_vs (üye)
Ankara / Amatör

benımde en çok sevdıgımfotograf ınsan portreler mesela tarlada çalışan bi teyze vardi izin almadan çekmek istemedım ama izin aldıktan sonra bana poz verdi ev fotografın butun espirisi kaçtı ama bende izin almadan çekılmemesınden yanayım..

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 11:03 - İp: 194.***.**1.5
onur utku
onur utku (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yasalar bu konuda çok açık olmasada bildiğim kadarıyla şunu söylüyor. Eğer ana obje modelse, izinsiz çekimlerde bir yıla kadar hapis ya da para cezasına çarptırılabilirsiniz. Çünkü fotoğrafı çekilen kişinin fotoğraf üzerinde hakları vardır. Silinmesini yada yayımlanmamasını isteyebilir. Öte yandan fotoğrafı çekilen kişi para ödediyse, yada bilinçli olarak objektife bakıp poz verdiyse bunun cezası yok. Toplulukları fotoğraflarken de yine bir izne gerek yok.

Kamusal alanlarda bina ve doğa fotoğrafları için bir engel yok ancak özel mülklerde çekim için izin alınması gerekiyor.

Şunu da bilmekte fayda var. İzinsiz çekimlerde fotoğrafını çektiğiniz kişi sizden fotoğrafı silmenizi isteyebilir ancak fotoğraf makinenize, hafıza kartınıza vb... el koyma hakkı bulunmaz. Bunlar sizin kişisel mülkünüzdür. Böyle bir el koyma durumunda siz yada mülkünüz zarar görmüşse dava açma hakkınız bulunuyor.

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 11:56 - İp: 82.***.**2.202
bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Ben kişi fotograflarını sergilemek için izin alıyorum. Çekerken zaten görüyorlar. Genelde hoş karşılayanlarda oluyor her türlü kişi var ama izin alınca poz veriyorlar o sorun oluyor

 

Tarih: 27 Mayıs 2006, 20:04 - İp: 81.***.**1.52
onur utku
onur utku (üye)
Yurtdışı / Amatör

İzin aldığın kişiyle biraz muhabbet et. Fotoğraf çekeceğini unuttur. Hatta fotoğraf makinenle oynarken farkettirmeden fotoğrafını çek. İnsanlara uğraştığı işe devam etmesini söyle... İnsanları fotoğraflamak cidden zor. Hem model hem fotoğrafçı için...

Bununla ilgili bir anım var. Girne Kordon' da seyyar bir tezgahta incik boncuk satan bir amca var. Grafik tasarım okuyan arkadaşlar fotoğraf ödevi için ortalıkta dolanırken biri amcayı farketti. Gidip izin istediler. Tamam dedi amca. Olay ordan sonra koptu. Amcam bininci pozunu veren manken gibi fotoğraf makinesine hiç aldırmadan ufka bakıp pozunu verdi. Fotoğrafı görünce epeyce gülmüştüm.

 

Tarih: 28 Mayıs 2006, 00:46 - İp: 82.***.**2.167
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bu başlığı dün gördüm. BEn makro çekeyorum.Dün çay kenarında otların arasında mokro çekiyordum. Dışarıdan tabi otların içinde garip göründüğüme eminim.Belki rontgen için pusuya yatmış, belki yaralınmış, otların arısanda yuvarlanıyoru, belki bir deli.
Bisikletle oralardan geçen bir genç (Ki bende gencim) bana ,
-ne o amca bir durummu var dedi.
Artık neden öyle dedi anlamadım. Acaba beni yaralı falanmı sandı, yoksa birşeylerdenmi şüphelendi bilmiyorum.
Durum bu. Yaptığımzın izahı şu an için Türkiyede mümkün değil.

 

Tarih: 28 Mayıs 2006, 08:05 - İp: 85.***.**0.104
bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı


Acaba çatlak mı sandı. Beni bazen öyle sanıyorlarda
Bizim burda arada bir meydan var sürekl iki genç çift var lise sona gidiyorlar hep görüyorlardım. Öyle tatlılar ki gençliğim aklıma geldi. Gerçi yaş daha 21 yeni oluyor. Neyse çaktırmadan çektim öbür gün merhaba size birşey verebilir miyim dedim. fotografı verdim önce biraz garip baktılar sonra teşekür ettiler

 

Tarih: 28 Mayıs 2006, 11:32 - İp: 81.***.**9.156
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bisikletle gecen bir genc sana amca mi dedi pazarbey? ben diyorum, inandiramiyorum kimseyi.. pazarbey amca, yanlis anlama sadece takiliyorum..

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 17:53 - İp: 62.***.**2.10