massive
massive (üye)
Burdur / Amatör

Telif Hakkı

arkadaşlar bu ay photoline dergisinde okudum ve internette bir siteye gönderdiiniz fotografların telif hakkı onların oluo ve onları kullanamıorsunuz acaba netfotograf için de geçerlimi bu bilgisi olan varmı?

Tarih: 2 Şubat 2006, 23:21 - İp: yok
magzed
magzed (üye)
Balıkesir / Amatör

arkadaşım hiçbir fotoğraf sitesine gönderdiğiniz şeyin hakları onların olmaz tabii üyelik sözleşmesi imzalarken böyle bir madde yoksa, netfotoğrafta fotoğrafların tüm haklarının kişilere ait olduğu yazar bu yüzden endişelenmenize gerek yok.

 

Tarih: 2 Şubat 2006, 23:34 - İp: 85.***.**1.163
massive
massive (üye)
Burdur / Amatör

magzed saol cevabın için teşekkürler

 

Tarih: 2 Şubat 2006, 23:36 - İp: 85.***.**3.50
guronline
guronline (üye)
Yurtdışı / Amatör

fikret abi;
yoksa fotolarimiza el mi koyuyorsun! ..ver resimlerimi geri .
...
netfotografta telif hakki ile ilgili sorun olmaz arkadaslar..iciniz rahat olsun..

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 00:12 - İp: 85.***.**5.178
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar sn. massive,

Siz bu konuda hiç üzülmeyin, hem buradaki fotoğraf boyutları nedeni ile hem de zaten yayınlanan fotoğrafları bu boyutları ile Fikret beye kalmadan alan alır.Benim size tavsiyem fotoğraflarını elden geldiğince raw ve büyük formatta ve değişik açılardan en az 5lik serler halinde pozlayın. Bakarsınız bir gün çok işinize yarar.

sevgiler

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 04:04 - İp: 81.***.**8.223
mezzy
mezzy (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Peki benim merak ettiğim de fotoğrafın telif hakkının bizde olduğunu nasıl kanıtlayacağız. Mesela raw çektik ama photoshopta bir kaç oynama yaptık. Mesela auto color, contrast falan filan. Bunu nasıl kanıtlayabiliriz ki?

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 11:13 - İp: 195.***.**4.100
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Bneden önceki satırlarda sorulan sorunun bir önceki satırda cevaplanmış olması ilginç.. Okumaksızın yazmakdan, ne zaman kurtuluruz acaba...

 

Tarih: 20 Aralık 2009, 12:16 - İp: 81.***.**8.228
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

mete abi yıl 2010

konu 2006 finishlenmiş

yani hukuksal olarak zaman aşımına uğraması an meselesidir. yaniii telif hakkı neyim falan kalmadı. yakalayan yakalayana borusu öten öttürene

 

Tarih: 20 Aralık 2009, 12:18 - İp: 88.***.**3.15
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Bu konunun, fotoğrafla amatör seviyede ilgilenenleri aşan tarafları var..

Bir kere fotoğrafı kopyalayıp kullanan ve bundan fayda sağlayan kişi, telif hakkının sahibinin o fotoğraftan doğacak karını ve faydasını gasp etmiş olmalı.
Aksi takdirde Telif hakları kanunu uygulanamaz oluyor..

Yani, Gazetede yayınlanmış bir fotoğrafı çeken kişi bir gün akşam misafirliğine gittiği yerde duvarda çektiği fotoğrafı görürse Telif hakkı kanununa göre herhangi bir hak talep edemez.. Hadi etti ve mahkemeye gitti diyelim, büyük bir ihtimalle davayı kazanamaz.. hadi gazete ile yaptığı "özel bir sözleşme" ve konuyu çok iyi bilen avukatları var ve davayı kazandı diyelim.. söz konusu fotoğrafı misafirliğe gittiği evin duvarından indirtmekten daha fazla bir hak kazanamaz.. yani herhangi bir tazminat falan alamaz..

Ticari yani profesyonel fotoğrafçılıkta eserin tüm haklarına sahip olan kişi illaki fotoğrafı çeken kişi değildir. Her iş bir akid yani sözleşme gibidir. Bir müşterim benden ürünlerinin fotoğrafını ister, bende o ürünlerin fotoğrafını çekip müşteriye teslim edersem, ve müşteride bu fotoğraf çekimi ücretini öderse tüm hakkı ona devretmiş olurum.. Dolayısıyla çekmiş olduğum fotoğraftan daha sonra herhangi bir hak telep etmem sözkonusu olamaz.

Fotoğrafta dahil pek çok sipariş üzerine yapılan işlerde detaylar önceden konuşulur ve nadiren sözleşme ile yazılı ve sabit hale getirilir.

Ürün fotoğrafçılığında fotoğrafı çeken kişi sözleşme koşulları yerine getirilmeden çektiği fotoğrafın izinsiz kullanılmasını engellemek isterse fotoğrafı talep eden kişiye düşük çözünürlüklü halini yada kroplanmış halini sunar. Diyelimki kötü niyetli kişi tarafından bu fotoğraf, çeken kişinin izni ve sözleşme koşulları yerine getirilmeden kullanıldı.. fotoğrafı çeken mahkemeye gider.. Kanıt olarak yüksek çözünürlü halini veya kroplanmamış halini sunar. Mahkeme konuyu bilirkişiye havale eder. Fotoğraftan ve dijital fotoğraftan anlayan meslek erbabları fotoğrafı çekenin kanıtı ile art niyetli kişinin savunmasını gördükleri anda fotoğrafın kopyalandığını anlarlar.. Eğer fotoğrafı çeken kişi art niyetli olarak fotoğrafı sipariş eden kişiden daha sonra daha çok para almak niyeti ile benzer bir hareket yaparlarsa, fotoğrafı sipariş eden kişi ödeme bilgilerini içeren, kapalı fatura, tahsilat makbuzu ve/veya sözleşme nüshasını savunmasında delil olarak gösterir.. yine mesleğin uzmanları fotoğrafçının parasını aldığını ve aç gözlülük yaparak fotoğrafın orjinalinin elinde bulunduğu için daha fazla para için bunu yaptığını anlayarak kanaatlarini mahkemeye fotoğrafçı aleyhinde bildirirler.. yada belki mahkeme bilirkişiye havale etmeden böyle olduğuna kanaat getirir..


biraz karışık ama bu sürec basit bi şekilde uzun zamanda böyle işler..

 

Tarih: 21 Aralık 2009, 12:17 - İp: 88.***.**5.37
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör



#panctom' tarafından 22.12.2009 02:56:09 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Aralık 2009, 20:34 - İp: 88.***.**3.33
  • 1