lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Ne Yapabilirim?

Arkadaşlar bundan bir yıl önce aracı bir firma benden belgesel film yapmamı istedi.Biz de sadece belgeselin sonunda emeğimizin karşılığı olarak adımızın yayınlanmasını maddi olarak herhangi bir beklentimizin olmayacağını söyledik ve nihayet belgeseli yaptık.Ancak ortaya çıkan cd elime geçtiğinde gördüm ki adamlar ne adımı yazmışlar ne de bir teşekkür etmişler..
Şimdi ne yapmalıyım?
1-Filmde kullandığım görüntülerin orjinalleri ben de ..Elimdeki görüntülrei izinsiz kullandılar diye hak iddia edebilir miyim?

2-Telif hakları yasası bir şahsın kendisine ait her hangi bir eserin -şiir, hikaye, karikatür, fotograf, ham görüntü...vs- tüm kullanma hakkını da kendisine mi vermiştir?

3-Bu hakkımızı kullanmamız için eserimizi noterden tasdikli kendimize ait olduğunu belgelendirmemiz mi gerekir?

Saygı ve sevgilerimle

Tarih: 5 Ocak 2007, 22:57 - İp: 85.***.**9.252
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

Sayın Sefer Hocam,
benzer bir olay başıma geldi onun için yazıyorum.Biliyorsun 657 DMK'na göre mesleğimiz dışında gelir getirici işlerle uğraşmaktan men edildik.
Sen emeğin karşılığı bir menfaat beklemeden yapmış olduğun belgesel filmi teslim ederken herhangi bir protokol yaptın mı? En azından iki tarafı bağlayan hükümlerin olduğu bir belge.
Eğer böyle bir antlaşman yoksa pek bişey yapamazsın.Bu durum için pazarbeyi aramak lazım ama O'da bedavaya iş yapmaz ki bilader

Çekimlerin orjinali sende ise farklı bir versiyon yapıp kendin kullanırsın,kim ne diyebilir ki sana.Sonuçta herşeyiyle sana ait ve para,menfaat sağlamıyorsun...

Sonuçta sana karşı daha doğrusu emeğe karşı yapılan bir hata var yanlışlık var...
Hakkını aramanı tavsiye ederim.

Selamlarımla.

 

Tarih: 5 Ocak 2007, 23:27 - İp: 88.***.**0.216
seyyah1981
seyyah1981 (üye)
Batman / Amatör

hocam bence hiç bir şey yapmayın.. sadece adınızın yayınlanması karşılığında anlaşmıştınız... yani baştan beri hakkınızı istemediniz..
-"Ama firma verdiği sözü tutmadı"..
-"olabilir" baştan anlaşmanızı yapacaktınız..
firma akıllı bir firmaysa çoktan notere tastik etmiştir..
üzgünüm hocam .. yapabilecek pek bir şey yoktur..
kaba kuvvet mi.. dünya malı için değmez bence

 

Tarih: 5 Ocak 2007, 23:46 - İp: 88.***.**4.237
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ah hocam ah paraya kıyıp önce avukata danışsanız bunlar hiç gelmezdi başınıza.Nasıl bir belgeselmiş bu. Ne gibi eserler var. Aydınlatırsanız daha yardımcı oluruz.
Ayrıca burkay08 i yalancı çıkarmayalım. Fatura için adres lazım. Hesap numaramıda vereyim.

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 00:06 - İp: 85.***.**1.29
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Hukuk işinden anlamam o BEY'imizin işi. Ben para düşkünü olduğunu sanmıyorum. Şu kadarını biliyorum kanunlar her zaman olmasada genelde haklıdan yanadır.Haklı davanda başarılar dilerim.

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 00:15 - İp: 85.***.**4.181
studyofoto
studyofoto (üye)
Sinop / Meraklı

HUKUK BABINDAN YAPABİLECEĞİNİZ BİRŞEY YOK GİBİ ARKADASLARIN DEDİĞİ GİBİ SİZ BASTAN HAKKINIZI ISTEMEMISSINIZ..

TABİ BUNA BIRDE INSANLARIN NAKÖRLÜĞÜ EKLENMİŞ ORTAYA BÖYLE BIR DURUM ORTAYA CIKMIS..

DERS OLSUN DİYELİM...

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 10:59 - İp: 88.***.**7.49
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Şevkiniz kırılmasın. Ne yapalım insan her yaşta bir şeyler öğreniyor. Telif hakları yeni yeni hayatımıza giriyor, yasaları, tüzükleri yeni. Galiba bu dünyaya yeni maddi anlayışla bakmaya başlayacağız. Geçmiş olsun.

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 11:33 - İp: 85.***.**3.148
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili hocam murphy kanunlarına göre "altını olan kuralı koyar! "
Buradan hareketle şifai yapılan anlaşmalar yazılı olandan daha az tesirli olduğundan bu olayı "ders almak" yada "akıl parası" olarak kabul et ve bir daha buna benzer bir olanak bulduğunda ilk iş pazarbeye adresini yolla banka numarasını teyit et.

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 11:43 - İp: 85.***.**2.156
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

ah lazut kardeşim herşey vatna millet sakarya diyoruz ondna sonra "bir hamama yakışır iki çıplak" benzer olaylar bende yaşadım ama 2 yıldır prensip karaır aldım kendimle ya parasını peşin alıyorum yada sözleşme yapıyorum.

Geçmişte yaptığım hatalardna dolayı çok pişmanın aynı pişmanlğı sende yaşıyorsun tahmin ediyorum.

Yasal olak biyerlere ulaşırmısın bilmem pazarbey daha iyi bilir ama giden gittiği ile kalıyor.

kendine dikkat et.videoyu gerekirse burda bir arkaşımvar video editte çok iyi yardımı ile tekara montajlayabiliriz.

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 11:53 - İp: 81.***.**6.136
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Hocam şu anda tamron un meselesi ile resmi olarak uğraşıyoruz.SAnırım onun meselesini yakında çözeceğiz. Ondan sonra senin meselenide çözeriz. Gabin diye bir müessese var hukukumuzda. Eğer vazgeçilen hak ile elde edilen hak arasında olağanüstü bir fark olursa bu durumda sözleşmenin feshi mümkün oluyor. Fakat bazı arkadaşların dediği gibi bu gibi meseleler daha çok insanların kulağına pahalı birer küpe olarak kalıyor.

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 14:35 - İp: 85.***.**1.29
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Arkadaşlar cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim.Kusura bakmayın satranç şampiyonası il biriciliği için iki gündür evden uzak kaldığım için açtığım topiğime sahip çıkamadım..

Şimdi gelelim mevzuya..Sevgili burkay08 hocam ..Öncelikle sizleri tekrar aramızda görmekten şahsım adıma çok mutlu oldum.Gerçi ayrılmadıydınız ama pek te görünmüyordunuz. Protokol mrotokol yapmadık..Flassvın dediği gibi vatan millet sakarya dedik yaptık öyle bir şey

Sevgili pazarbeyi bir yörenin tanıtımını içeren bir belgesel..Ancak telif hakları yasası benim bildiğime göre bu tür görüntü, şiir, kompozisyon gibi eserlri kullanma hakkının asıl sahibinde olduğunu söylüyor..Benim yazılı bir iznim olmadıkça hiç kimse benim ne şiirimi ne görüntümü kullanamaz..Ha benim olduğunu nasıl ispatlayacağım.. Sitemizde de şüpheli bir fotograf için çalıntı mı değil mi diye sorduğumuzda napıyoruz exif bilgilerini ortaya koyuyoruz ya da fotonu kırpılmamış, renk düzeltimesi yapılmamış orjinalıini gösteriyoruz..Ya da aynı yer veya kişinin değişik açılardan çekilmiş fotografını gösteriyoruz..Ben de kullanılan görüntülerin benim olduğunu çok çok kolay bir şekilde ispatlarım.Diye düşünüyorum.. Nerede yanılıyorum acaba ?


Sevgili flassw iyi kötü yaptığım filmin montajlanmış hali hala daha pc de.. Senaryosu bile bana ait..

Akıl parası Ama çok pahalıymış be abilerim..Ben k10d alacaktım o paralarla..

 

Tarih: 7 Ocak 2007, 23:12 - İp: 85.***.**6.101