orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

James Nachtwey (1948-)




1948 yılında ABD’de doğan Nachtwey, Dartmouth kolejinde sanat tarihi ve siyaset bilimi bölümlerini bitirdi. Vietnam savaşının ve Amerikan Sivil Haklar Hareketinin fotoğraflarından etkilenerek fotoğrafçılığı seçti. Bir dönem gemiadamlığı, haber filmi kurguculuğu ve kamyon şoförlüğü yaptı. 1976’da bir gazete için fotoğrafçılık yapmaya başladı. 1980’de New York’a taşınarak serbest dergi fotoğrafçılığı karyerine başladı. İlk önemli çalışması 1981’de IRA militanlarının açlık grevi üzerineydi. O günden bu yana Nachtwey kendisini savaşları, çatışmaları ve kritik toplumsal konuları belgelemeye adadı. El Salvador, Nikaragua, Guatemala, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze, İsrail, Endonezya, Tayland, Hindistan, Sri Lanka, Afganistan, Filipinler, Güney Kore, Somali, Sudan, Ruanda, Güney Afrika, Rusya, Bosna, Çeçenistan, Kosova, Romanya, Brezilya ve ABD gibi ülkelerde ve bölgelerde ayrıntılı çalışmalar yaptı.

Nachtwey de Roger Fenton, Alexander Gardner, Timothy O’Sullivan gibi bir savaş fotoğrafçısıdır ancak onu diğer isimlerden ayıran özellik, Nachtwey’in çağdaş bir fotoğrafçı olması, dolayısıyla çağdaş savaşları, çatışmaları ve gerilimleri çalışmasıdır. Katıldığı savaşlar tek taraflı, nadiren başı ve sonu olan, kurban yaratan ancak galibi olmayan çatışmalardı. Bu savaşların hiçbirinin yasaları, kuralları yoktu, çok azında bir antlaşma yapılıyor, hiçbiri zaferle anılamıyordu. Nachtwey kimi zaman da, kıtlık, kuraklık, salgın gibi, bu adaletsiz çatışmalar kadar yıkıcı etkilere sahip doğal afetleri konu edinir.

Ona göre bir savaş fotoğrafçısı iki şekilde çalışabilir; tarafsız bir kayıtçı olarak ya da partizan bir tarihçi olarak. “Savaş karşıtı bir fotoğrafçı kurbanların yanındadır” der Nactwey. Ona göre Fotoğrafçının görevi “istatistikleri somutlaştırmak, ideolojik meşrulaştırmaya karşı çıkmak, ölümün ve acıların izlerini, savaşı uzaktan izleyenlerin, özellikle de kişisel bir tehdit hissetmeyenlerin yüzüne vurmak, dünyaya sesini duyuramayanlar için aracılık” yapmaktır.

Askeri tarihçi John Keegan, zamanımızı yoksullar arası savaşlar çağı olarak niteler. Zenginlerle yoksullar arasında uçurum açıldıkça, yoksullar azalan kaynaklar için daha çok savaşmaya başlamışlardır. Zenginler ise sömürülecek birşey kalmadığı için, yoksul bölgelere olan ilgilerini yitirmişler, savaşan yoksulları başbaşa bırakmışlardır. Küreselleşme, böylece herkes için refah vaadlerini Afrika, Uzak Asya, Orta Amerika gibi geniş alanları dışarıda bırakarak sürdürmektedir.
Nachtwey’in fotoğrafları genellikle dengeli ve açık kompozisyonlardan oluşmaktadır. Belki uzak ülkelerde olan biteni tüm çıplaklığıyla görmekten çekinen izleyicilere Nachtwey, açlığın, sefaletin, ölümün bozuk, netsiz, belirsiz (Capa’nın Normandiya çıkartması fotoğrafları gibi) görüntüleri yerine açık, temiz fotoğraflar sunar. Ancak çalışmalarını, gözetlemecilik ya da sefalet turizmine sapmadan, soğukkanlılıkla sürdürmüştür. Efekt peşinde değildir. Işık-gölge oyunları kullanarak estetize etme çabası gütmez. Gördüğünü gösterir bize. Bu, bazen yakın çekimlerle, bazen de orta-uzun ölçekli çekimlerle olur. Sıklıkla odağında birden fazla nesnenin/insanın bulunduğu fotoğraflar kullanır. Bir genelleme daha yapacak olursak, Nachtwey’in fotoğraflarında eşit ağırlıkta iki ya da üç figüre yer verilir.
Nachtwey, fotoğraflarındaki nesnelerin görüş açısını somutlaştırmaya çalışmaz ancak bunun dışında da kalmaz. Genellikle fotoğrafları ya sizin oraya gittiğinizde göreceklerinizi ya da fotoğraflardaki insanların gördükleridir.

1986’dan 2001’e kadar Magnum üyesi olan, 1984’den bu yana Time dergisi için fotoğraf çeken Nachtwey’in son tanınmış çalışması, 11 Eylül New York fotoğraflarıdır. Kariyeri boyunca ABD’ye uzak ve yoksul bölgelerde sürdürdüğü çalışmalarının aksine, Nachtwey’in 11 Eylül fotoğrafları için çalışma ilkeleriyle uyuşmadıklerı ileri sürülebilir. Evinden uzakta, soğukkanlı

Tarih: 2 Şubat 2006, 00:57 - İp: yok
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Natchwey'nin fotograflarını yayınlayan bir site varmı ?
Aslında her tanıttığınız kişi için bir link veya seçtiğiniz bir resmi koysanız benim gibi bir tembeli aramaktan kurtarırsınız.
Elinize sağlık

 

Tarih: 2 Şubat 2006, 01:03 - İp: 81.***.**3.130
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

james si ; ikiz kuleler enkazında çektiği fotoğraflarla tanıdım.
aslında çektiği birçok fotoğrafı var bende.ama;
buraya nasıl aktaracağımı bilmediğim için bu fotoğrafları aktaramıyorum.
eğerki nasıl aktarılacağını söylerseniz bunları sizlerle paylaşırım.

 

Tarih: 2 Şubat 2006, 01:21 - İp: 85.***.**8.212
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

http://forum.netfotograf.com/onerileriniz.asp?msg_id=7689

#bitpire' tarafyndan 03.02.2006 09:40:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 09:43 - İp: 213.***.**5.242
cüneyt
cüneyt (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Selam,

Nachtwey son yillarin en popüler savas fotografcisi sahiden. Seyredeniniz var mi bilmiyorum, adamin hakkinda cok güzel bir film var: Amazon, Ebay vs. gibi sitelerden alisveris yapiyorsaniz getirtebilirsiniz:

"The War Photographer" filmin ismi. Önde resmi ceken adam Nachtwey:



Gercekten cok etkileyici bir film. Filmin fragmani icin internet adresine bakabilirsiniz:

War Photographer


Nachtwey'in kendi internet sayfasinda bazi fotograflarini bulmak mümkün:

James Nachtwey

Yaniz Nachtwey'in calismasina elestiri de yok degil, Nachtwey filmin ismine gönderme yapilarak "war pornographer" diye de adlandiriliyor. Savasin insanin tüylerini diken diken eden carpiciligini olaylarin arkasindaki trajedilerden soyutlayarak fotografseverlere sundugu ve bu sayede "savas" gibi korkunc bir olayi fazlasiyla kaniksattigi, bu kaniksama olayi arttikca da haliyle mütemâdiyen daha korkunc, daha carpici fotograflar icin daha fazla savas, daha fazla kan girdabina talebi yükselttigi tenkîdi var. Yani Nachtwey savasi "estetik bir unsur"a indirgeyip aslinda bir "savasin moda fotografcisi" konumunda. En azindan yapilan elestiri bu yönde.


Bu baglamda "orhan yum" tanitti mi bilmiyorum ama Nachtwey'e karsilik gösterilen ve bu elestiriye karsilik "böyle olmali" denilen gene gelmis gecmis en ünlü savas fotografcilarindan Robert Capa var.


Bir de belki bu tarz tanitimlar yapilirken teknik bilgi verilse fena olmaz:

Nachtwey bir Canon'cu (sirf bu yüzden seviyorum adami zâten ). Analog kameraleri Canon EOS-1Vs ve 1Ns, renkli filmler icin 50 ASA'lik Fuji Velvia dia, siyah beyaz filmler icin Kodak Tri-X kullaniyor. Dijital makinesi bir Canon EOS-1Ds. Dijitale gecisinin arkasindaki nedeni de zaman darligi, cekilen resimlerin aninda ajanslara gönderilmesi vb. olarak gösteriyor. Yolda yaninda bir de Apple Power Mac G4 var, teknik destek bâbinda.

Bu cok bayildigim adamin bayagi kitabi var: Ilk kitabi 1989'da cikardigi "Deeds of War". Ground Level, Civil Wars, Inferno daha sonralari cikardigi kitaplar. Yalniz fotograf albümleri ile ilgilenenler mutlaka bilirler, bayagi pahali eserler bunlar.

Bütün elestirilere, ki kismen katiliyorum, ragmen cagimizin en basarili fotografcilarindan biri ve edindigi düstur "üst model bilmemne kamera alacagim diye yirtinan" yeni yetmelere yönelik (ben de bir zamanlar öyle idim): "documentary photography and photojournalism are based on perception, not on technology".

Cüneyt

#cüneyt' tarafyndan 03.02.2006 17:24:52 tarihinde düzenlendi.


#cüneyt' tarafyndan 03.02.2006 17:26:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 17:23 - İp: 137.***.**3.47
cüneyt
cüneyt (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Bu arada bazi noktalara deginmek istiyorum. Imzamda gözüküyor, MTBTR adi altinda bir sitemiz var, dag bisikleti ile ilgili ve orada yüzlerce kendi yazdigimiz makâle var.

Bu yukaridaki Nachtwey hakkindaki metin Ankara Üniv. Iletisim Fakültesi'nin sayfasindan alinmis. Eger "orhan yum" oradaki yaziyi kaleme almadiysa o yaziyi buraya kopyalarken kaynak göstermesi emege saygi acisindan dogru bir davranis olacaktir.

Ikincisi Türkce konusu: Yaziyi kim kaleme aldiysa ona yönelik bir soru: "Gemiadamligi" ne demek yahu? Tayfalik falan anliyorum da "gemiadamligi" diye birseyi ilk defa duyuyorum, el insaf! Onun disinda da "motto" gibi yabanci dilden dogrudan alinan ve aslinda gâyet güzel Türkce karsiliklari olan (düstur ne güne duruyor?) kelimeleri okurken rahatsiz oluyorum ama bunun konuyla alâkasi yok. Icimde kalmasin diye söyleyeyim dedim.

Nachtwey hakkinda bir önemli bilgi de bugüne kadar resmî bir fotografcilik diplomasi vb. belgeye sahip olmamasi. Vietnam savasi sirasinda idealist bir sekilde baslayip bu ise önce bayagi bir süre kendi kendine calisarak ögrenmis, yani tâbir caizse "alayli", okullu degil. ´

2001'e kadar Magnum ajansinda oldugu yazida da geciyor, 2001'de oradan ayrildi cünkü kendi "VII" ajansini kurdu.

#cüneyt' tarafyndan 03.02.2006 19:28:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 18:05 - İp: 137.***.**3.47
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

merhaba cüneyt.
ben bir araştırmacı fotoğrafçıyım.
yani öğrenmek istediklerimi araştırıp buluyorum ve elimden geldiği kadar başkaları ile paylaşıyorum.

haklısın bu ve buna benzer birkaç konuyu daha bahsı ettiğin siteden alıntı yapmıştım.
ama bu sitenin reklamını yapmak istemedim.

hem; jamesin hayatını anlatan kendi sitesi dahil birçok site var.
yani ankara üniversiteside muhakkak bu yazıyı başka sitelerden almıştır. ama nerden aldığını belirten bir yazıya rastlamadım ben.

ben butür konularda çok hassasımdır yani.
yaptığım işin farkındayım.

 

Tarih: 4 Şubat 2006, 03:37 - İp: 85.***.**6.42
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar sn orhanyum ,
bu sayfa için size , diğer tamamlayıcı yazından dolayı da sn. cüneyte de teşekkürler...

sevgiler.

 

Tarih: 4 Şubat 2006, 18:22 - İp: 85.***.**5.174
  • 1