yusdem
yusdem (üye)
Ankara / Meraklı

Hırsızlık Nasıl Önlenebilir?

Digital makinelerle çekilen fotoğrafların çalınması acaba nasıl önlenebilir? Bu konuda bilgisi ve fikirleri olanlar varsa lütfen bizimle de paylaşsınlar. Hadi eski usul, yani filmli bir makina ile çektiğimiz fotoları koruyabiliriz diyelim. Çünkü negatifi-pozitifi zaten bizdedir ve bize ait olduğunu böylece ispatlayabiliriz. Ama digital fotolarda ortada film-milm yok. Çekiyoruz ve PC'ye aktarıyoruz. Sonra da yayınlanması için bir fotoğraf sitesine gönderince eserimiz resmen savunmasız kalıyor ve milyonlarca kişinin kullanımına sunulmuş oluyor. Bazen ticari olarak kullananlar da çıkabiliyor. Hadi onu, farkedersek dava açabiliriz. Ama farkedersek... Benim fotoğrafımı Kayseri'deki yerel bir firma broşürüne koydu veya billboard yaptı, astı diyelim, benim nerden haberim olacak. Bir şekilde haberim oldu diyelim, mahkemede o fotoğrafın bana ait olduğunu nasıl isbat edeceğim.
Arkadaşlar, bu konularda biraz konuşsak iyi olacak diye düşünüyorum. Bence çok önemli bir konu. Bence şu e-imza olayını fotoğraflarımızın üzerine de uygulamamız lazım. Ama bu konuyu da çok fazla ayrıntılı bilmiyorum. Bilenler lütfen buraya bir şeyler yazsınlar.

Tarih: 19 Ağustos 2004, 06:38 - İp: yok
cio
cio (üye)
İstanbul / Meraklı

sn yusdem,

bahsettiginiz konu bu hafta ici yasandi.belki olaydan haberiniz vardir ama yinede aktariyorum.
bu siteden alinan bir fotograf www.fotokritik.com da sahibi olmayan bir sahis tarafindan siteye eklendi.fotografin sahibide bahsi gecen siteye uyeoldugu icin durumu cabuk fark etti ve 10-15 dakika icinde site yoneticilerine haber verdi ve fotografin kaldirilmasini istedi.onun ispati ayni gun ayni mekanda benzer cekilmis diger pozlarin elinde olmasiydi.zaten internete verilen fotograflar site sartlarina uydurulmak icin kucultulur ve kalitesi dusurulur ki goruntulanmesi kolay olsun.tahmin edersinizki 4 mp ile cekilmis 1,5-2 mb lik bir fotograf direk internete yollanmaz.
durum boyle olunca baskida imkansizlasir.bunun yaninda fotografin orjinali sizde aslina uygun daha makul ebatlardaki bir kopyasida internet kullanicilarinda olur.bunun yaninda fotograflarinizin kosesine isminizide yazabilirsiniz.
buda size yetmiyor ve hala aklinizda bir supe kaliyor ve fotografiniza cok guveniyorsaniz noterden tastikletebilirsiniz.

 

Tarih: 20 Ağustos 2004, 15:50 - İp: yok
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

Hırsızlık önlenemez ama gaijin yakalar.

 

Tarih: 8 Şubat 2007, 16:49 - İp: 213.***.**1.5
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

exif diye bişey var arkadaslar..fotografın uzerinde bilgileri var..makinayı sag usttemı sol usttemı yataymı tuttugunu bile gosteren birşey ve fotografın kimlik kartı..siz bir siteye zaten maksimum 600*800 bır fotograf yukluyorsunuz birinini bunu tıcarı amacla kullanması ımkansız..sadece baska bır sıtede bu boyutlarıyla kullanabılır..oda yakalanınca cezası verilir..bu sitedede bolca yasanan birşey bu..fotografa isim yazmanız fotografa crop yapılabılecegı ıcın bır ıse yaramaz..ama boyle birşey tespit ettiginiz zaman orjinalini gostererek haklılıgınızı ıspatlarsınız...haberiniz olmadıgı br durumdada zaten rahatsız olacaksanız siteye fotograf eklemeyin ozaman...bızım eklediklerimizde cogu ınsanın bılgısayarındadır şimdi,bundan rahatsız olacaksanız fotografları paylaşıma acmanın mantıgı ne..belgelerim klasorunde resimlerim diye bir dosya var oraya saklarsınız olur biter...

 

Tarih: 8 Şubat 2007, 19:28 - İp: 88.***.**8.99
  • 1