akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

Gdo’lu Ürünler Yasallaştırılıyor!!!

Arkadaşlar,
Konu belki biraz ilgilis gibi gelebilir ama Mecliste görüşülmekte olan bir yasa tasarısı ülkemiz tarımı ve bitki varlığı, kültür ürünleri vs için ciddi tehlikeler doğuracak nitelikte. AB ülkelerinde yasak olan Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Tohumculuk Kanunu Tasarısı ile yasallaştırılmak isteniyor. Bu konu çok ciddi sonuçları olan bir konu. Tanıdığımız milletvekili, bakan, siyasetçi, bürokrat vs kim varsa bu konuda tepkili olduğumuzu iletmemiz gerekiyor. Geleneksel tarım ile modern organik tarımın geliştirilmesi gereken bir dönemde canavar bitkilerin ülkemizi işgal etmesini istemiyoruz. İşgal sadece vatanın askeri güçle işgali değildir.

İLGİLENENLER İÇİN LİNK:
http://www.tema.org.tr/tr/bizden_haberler/guncel/2006/TohumculukKanunTasarisi.htm

Tarih: 2 Ekim 2006, 12:12 - İp: 88.***.**0.148
ariktekin
ariktekin (üye)
İstanbul / Meraklı

akdenizli arkadaşım duyarlılığınız için tebrik ederim. Ne yazık ki, son yıllarda yaşadığımız süreçte ülkemiz dünya kamuoyunda 3.Dünya ülkesi kategorisinden bile uzaklaşmıştır.
GDO'lu ürünlerin yasalaştırılması tabii ki önemli bir konu. Ama üzülerek söylüyorum Toplumumuzu bile genetik olarak bozdular.. HİBRİD TOPLUM olduk...

 

Tarih: 2 Ekim 2006, 12:45 - İp: 88.***.**2.54
zax
zax (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

İlginç gelebilir ama hollanda da bulunan ineklerin bir çoğu genetiği değiştirilmiştir.Normalik 2.5 kat daha süt verdiğinden tercih ediliyor ve süt ürünleri de dünyaca ünlü.

Genetiği değiştirilince bitkiler insanları yemeye başlamıcak sadece daha faydalı ve daha çok besin elde edebileceğiz.

Yoksa arkadaşlar filmlerdeki gibi katil goriller,insan yiyen bitkilerin olması şu aşamada çok güç çünkü insanoğlu henüz gen haritasını bile yapamıyor.

#zax' tarafyndan 02.10.2006 23:20:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Ekim 2006, 23:15 - İp: 85.***.**8.87
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

BU bence kaçanılmaz birşey. Dünya nüfusunu besleyebilmek için genetiği ile oynanmış ürünler muhakkak gerekiyor. Ama bunu oynayanın biz olmamız gerek. Dünya kadar üniversitemiz var. Ama maalesef siyasi beyanlarda bulunmaktan bilimsel çalışma yapamıyorlar. Sonrada İsraile kızıyoruz. Yarın aramız kötü olsa 5-10 sene domates yiyemeyiz valla. Yada karaborsa fahiş fiyatla yeriz.
Fakat bu demek değilki organik tarıma karşıyım.Bilakis ben özellikle normal domates yemeyi tercih ederim.Ama dediğim gibi mecburuz buna.

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 00:35 - İp: 85.***.**2.194
tugrax
tugrax (üye)
Kütahya / Doğa Fotoğrafçısı

Ülke için oldukça yalnış bir uygulama...

Gora'daki haplara doğru gidiyoruz... Allah sonumuzu hayr etsin...

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 06:22 - İp: 88.***.**0.1
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

foks arkadaşın dediği gibi olaya düz mantıkla bakmayın. hindistanda gdolu pamuk nedeniyle yaşananlar burada iyi bir ibret olmalı.gdo'lu ürünler kendilerinden başka organizmaya hayat hakkı tanımayan, parazit organizmalardır


Sadece Tohumlarımız Değil, Geleceğimiz de Tehlikede!

Meclis (GDO) üretimini ve ticaretini serbest hale getiren yasayı görüşmeye başlayacak. Yasayla Anadolu'ya özgü sebze, meyve ve bitkilerin yok olacağı iddia ediliyor.
Çıkarılacak yasayla Anadolu'ya özgü sebze, meyve ve bitkilerin yok olacağı iddia ediliyor. Meclis bu hafta genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üretimini ve ticaretini serbest hale getiren yasayı görüşmeye başlayacak. Ziraatçılar, 'ulusal biyogüvenlik yasası' çıkarılmadan böyle bir yola girilmesini doğru bulmuyor.

Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde TBMM'de bu hafta görüşülecek 'tohumculuk kanunu tasarısı' ile genetiği değiştirilmiş tohumların üretimi ve yurtiçi ticareti serbest hale gelecek. Çiftçilerin şahsi ihtiyaçları dışında ticarete konu olabilecek tohum bulundurması halinde 10 bin YTL para cezası öngören tasarıyla çiftçilerin birbirinden tohum alması yasaklanıyor.

ÖZGÜN BİTKİ KALMAYACAK

Ziraat Mühendisleri Odası'nın (ZMO) başını çektiği bir grup sivil toplum örgütü tasarının bu haliyle yasalaşması halinde Avrupa'nın tümüne eşit bitki çeşitliliğine sahip Anadolu'ya has bitkilerin kaybolacağını, telafisi imkânsız bir yola girileceğini, genetiği değiştirilmiş tohum üretim ve ticaretine izin verilmeden önce Ulusal Biyogüvenlik Yasası'nın çıkarılması gerektiğini savunuyor. ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, bu yasayla, Anadoluya has birçok meyve, sebze ve bitkinin yok olacağını, çiftçilerin ihtiyacı olan tohumu, Anadolu'ya özgü bitkilerin genetiğinde küçük değişiklikler yaparak patentini alan şirketlerden satın almak zorunda kalacağını ifade etti.


Tarım Bakanı Mehdi Eker ise, 'tohumculuk kanunu tasarısı' daha önce yasalaşmış olsaydı Türkiye'nin bugün tarımda net ithalatçı konumunda olmayacağını belirterek, tasarıyı savundu.


AB'ye uyum paketindeki dokuz yasal düzenleme içerisinde yer alan 'tohumculuk kanunu tasarısı' TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyi beklerken, 'GDO'ya (genetiği değiştirilmiş organizma) hayır platformu' adı altında toplanan sivil toplum örgütleri de yasanın getirdiği sakıncaları kamuoyuna anlatmaya çalışıyor. Tasarıdaki "çeşit" tanımı, eleştirilerin odağını oluşturuyor. Söz konusu maddede tarımsal çeşit, '... geleneksel ve/veya biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilmiş olan genetik yapı' olarak tanımlanıyor. Tarım Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan bitki çeşitlerinin üretimi, bakanlığın sertifika verdiği üreticiler tarafından yapılabilecek. Böyle kayıt altına alınmış tohumluklar yurtiçinde serbest satılabilecek. Tohumlukların ithalatı ve ihracatı ise Bakanlığın iznine tabi olacak. Genetiği değiştirilmiş tohumlarla, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Tasarının 15. maddesi ise bakanlığın tohumluk üretimi, sertifikasyonu, ticareti ve piyasanın denetimine ilişkin yetkilerinin tamamını veya bir kısmını özel hukuk tüzelkişileri ve üniversitelerin yanı sıra Tarım Birlikleri'ne devredebileceğini düzenliyor.

Tohuma esrar muamelesi
Tasarının cezaları düzenleyen maddesinde, sertifikasyon işlemine tabi tutulmadan ve standart tohumluk şartlarına uygun olarak kontrol edilip tohumluk analiz raporu alınmadan yapılan tohumluk satışı yasaklanıyor. Bu maddenin devamında, bu tür tohumluklardan 'şahsi ihtiyacından fazlasını ticarete konu olacak kadar elinde bulunduranlara' 10 bin YTL idari para cezası uygulanacağı öngörülüyor. Bakanlık tarafından el konulacak bu tür tohumlukların imha masrafları da çiftçiden tahsil edilecek.


GDO'ya hayır platformu, bu maddeyle komşu çiftçilerin bile birbirinden tohumluk alamaz hale geleceğini, üreticilerin tohumluk ticareti yapan şirketlerin insafına bırakılacağını söylüyor.


Bakan yasayı savundu
Tarım Bakanı Mehdi Eker ise 1984'te tohum ithalatının serbest bırakıldığını ancak bitki ıslahı ve t

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 12:59 - İp: 88.***.**2.113
sedasrgnc
sedasrgnc (üye)
Bursa / Meraklı

genetiği değiştirilmiş tohumlar zirai ilaç kullanımını en aza indiriyor ,böceklere karşı bitkinin bir toksin salgılamasını sağlıyor ama bu toksinin uzun zamanda insanda ve bu bitkiden beslenen canlılarda ne gibi etkileri olacak bu belli değil.ayrıca tozlaşma olayı kontrol altına alınmazsa genetik çeşitliliği bozabilir,ve bildiğim kadarıyla besin değeri çokta farklı değil.
bazı yerlere hoş görünmek için ülkemizi mahvetmek umurlarında değil birilerinin...

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 14:12 - İp: 85.***.**8.148
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

GDO'lu tohum ithalatının serbest bırakılması kimlerin işine yarayacak bir bakalım!!
1-ABD
2-İsrail
3-Hollanda (Güya ABD'de yasak)
4-Fransa
5-İtalya
6-Brezilya

 

Tarih: 3 Ekim 2006, 14:31 - İp: 88.***.**2.113
  • 1