kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Fotoğraf Bir Kaçış Olabilir Mi?

Son zamanlarda bir tezim var. Ödünleme psikolojisi ile ilgili. Kim bir tarafa dogru hızlı adımlarla koşuyorsa tersi istikametinde kaçtığı birşey var zannediyorum.

Bilirsiniz malum tespitleri hepimiz yapabiliriz. Çirkin biri, iyi olmaya koşar ya da paraya koşar. Asosyal biri de paraya koşar. Erkekler de paraya koşar.. Kızlarda paraya koşar (dolaylı olarak).. du bi saniye..!!! Şimdi örnek vereyim diye yazmaya başladımda herkes paraya koşuyormuş ya

Neyse konumuza dönelim. Fotoğrafa niye koşuyoruz? Bu siteye niye hergun bakıyorsunuz? Konular birbirinin tekrarı olmaya çoktan başlamış olsada hala garip bir alışkanlıkla-kaçış arası bir bakış.

Sizin de arasıra düşündüğünüz oluyor mu ben gerçekten fotoğrafı ne kadar seviyorum diye? Acep bir boşluğu mu dolduruyor sadece? Pekala o boşlugu baska da bisey doldurur muydu?

Şimdi iki elimi başımın ortasına alarak düşünüyorum. Fotoğrafa başlarken ki fotğrafın çekiciliği geride kaldıda. Hayatın içinden bri iticilik mi fotoğrafa yaklaştırıyor. Fotoğrafın çekmediği kesin.. ki bu satırları yazıyorum.

Çoğu kişide mesela fotoğraf çekmiyor artık. Ama bisey varmış gibi de gayri ihtiyari bir takip var hala.

Meselenin klişe fotoğraf çekme sancısından kaynaklı bir durgunluk oldugunu sanmıyorum.

Yada fotoğraf artık boyut değiştirdi de ben mi yakalayamadım...

Neden yeni bri makinanın özelliklerini okumak artık heyecan vermiyor. Niye izledigim güzel bir fotografı kıskanmıyorum artık. Heyecan vermediği halde bütün bunları niye takip ediyorum?

Ne diyosunuz siz bu işe?


edit :Konunun yeterince anlaşılması icin ek cümleyide yazıyorum..




Ortada alınan yada alınması gereken hedefelnelen bir tatmin duygusu var. İşte o tatmin duygusu geride eksik heraldeki fotografa yöneliyoruz.

Bu tatmin duygusu da herkeste farklı olabilir. Başarısız biri, fotografla bu yönünü tatmin etmek isteyebilir mesela.. Ya da iletişimi zayıf bir insan ortak nokta oluşturarak aitlik duygusunu tatmin etmeyi hedefleyebilir..

Şimdi bana maval okumayın Hayatı ve kuşları seviyorum gibisinden..

Sahsen ben cok yakışıklı olsaydım model olurdum. Banane fotografından mesela dimi..

Aaa bizim bir tanıdık var o fotografla çok ilgili... Sırf bu cumle ugruna da bir tatmin duygusu telafisi yapılabilir..

Hınzır bir şey aramıyorum aslında. Bir kompleks tespiti yapmak gibi niyetimde yok.

Yaa en basiti. Fotograf makinası boynunuzda asılı yolda yürürken, normal bir insana göre dikkat çekme oranınız yükselir. Egerki yere yatıp alengirli hareketlerle fotograf çekmeye çalıırsanız bu dikkat çekme oranı daha da yükselir. Bir dikkat çekme egosu da bir parça olabilri mi?

Ya da top sakal bırakmayı seviyorsunuz ama top sakal, hobisiz bir işe yaramıyor. Top sakalım varsa o zaman ben gitar çalayım? Yok yetenek ,yok gitarı beceremedim denilebilir. Ama iyi de benim top saklaım hala var. O zaman ben rock solisti olayım. Yok ses yok anasını satayım Ressam olsam su saatten sonra yemez. O zaman ben gidip bir dslr alayım.

Ya da salaş giyinmeyi seviyorsunuz. Ama gel görki memursunuz.. mesai saati dısında salaş kıyafeti öylece giymek kelebek gibi durabilir. Sırıtabilir. BU yüzden bir ensturaman lazım. Fotograf makinası olabilir. .

Ya da bir masada herkes biseyden bahsediyor. Biri diyor bilmem ne festivali. Biri diyor roma biri diyor ispanya.. Siz diyorsunuz ki ya napalım çalısıyoz işte.. Eve git işe gel.. Çok sırıtır dimi. Napılır? Ben sadece emekliliği bekleyen biri değilim. Ben sıradan değilim. Bende varım.. Bak fotografla ilgileniyorum. Hatta şu adam manyak fotograflar çekiyor.. Çekmese de olur yani. Çekeni bilse bile bi yere kadar götürebilir.

Bir cv deki hobiler kısmına tv izlemek ve seyahet etmek dışında yazabileceginiz esaslı birsey yok. Hımm. O zaman bir hobi lazım. Hacım aybasına kadar bana 1000 lira borc versene.. Napcan? .lazım olum işte...

Herkesin bir tanımlama cumlesi var ya hani.. Birini tarif edersiniz ama karsıdaki kişi çıkartamaz. Digeri derki -hani canıım kısa boylu, koca kafalı haififten.. -Haa sen nuri'yi diyorsun.. Çok can sıkıcı dimi. Tanımlama cümlelerini millet genelde zaafiyetlerden ve eksiklillerden yapıyor. Kimse öncelikli olarak iyi yönlerinden başlamıyor tanımlarken. Cunku eksiklikler daha cabuk akılda kalıyor. Tanımlama cümlsinin arasına şöyle ""hani canım fotograf çekiyordu ya gecen yere yatıyordu şurda, işte o çocuk" gibisinden bir sözcuk konulsa fena mı olur..

komposizyon kelimesine karsı bir zaafiyetiniz var. Cumle icinde kullanmak icin can atıyorsunuz ama onu saracak bir cümle yok. Fotograf literatürü işe yarayabilir. -Bence bu fotografta kompoziyon başarılı.. diyerek bu hasrete son verebilirsiniz.

Makyavelli derki..

Önemli olan ne elde ettiğin değil. ne elde ettiğinle ne elde edeceğindir..

kontrastoğlan derki...

Adam doğru söylemiş..


#kontrast' tarafından 02.10.2009 11:58:05 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Ekim 2009, 14:25 - İp: 212.***.**9.195
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Fotoğraf çekmek yada incelemek ilgimi çekmediği halde bu siteyi takip ediyorum

Maksat muhabbet olsun böyle başlıklara birşeyler yazmak olsun diye..



Kendi ilgimi çeken fotoğraf türüne (reklam fotoğrafçılığı) ilgi duyuyorum. (kötü bir cümle oldu, "yangın yanıyor" gibi).
Maksat daha iyi yada daha enteresan nasıl yaparım da? Daha çok para yaparım diye.. (yine paraya koşmak oldu)

Bencesi bu

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 14:30 - İp: 88.***.**4.188
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bu konuya bende takılmıştım nedenini bilmeyerek. Ama türkiyede seviyeli yazışabildiğimiz gırgır muhabbet edebildiğimiz yada şöyle diyeyim, birbirimize en azından biraz olsun katlanabildiğimiz bir sitedeyiz.
bunun verdiği rahatlıkla sık olmasada galeriye giriyorum. Sizinde dediğiniz gibi waw dediğim çok az çalışma var. bende hiç düşünmüyorum millete waww dedirtmeyi.

kısaca takılıyoruz işte.

bi sakıncası yok değil mi?




----
sahi durr her ay para vererek aldığımız dergileride bu kapsama sokmak lazım. Hatta onlar ön sırada olsun. Para veriyoruz ya o bakımdan.

ama aynı soruları maça para verip giden kombine alan ve küfürler yağdırana soramayız değil mi?
ama aynı sorun gibime geliyor.
hep aynı 22 kişi koş gol ol yada olma. odaha sıkıcı

yoksa hayatın kendisimi bu?

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 14:57 - İp: 88.***.**3.243
iviavi
iviavi (üye)
Gaziantep / Amatör

bu forumda fotoğrafın bir sanat dalı olamadığını söylediğim için çok eleştrildim ama şuan tamda benim söylediğim yere geliyoruz. Fotoğraf bi yerde tıkanıyor bu su götürmez bi gerçek, evet bi çok farklı görüntüyü makinanızla sabitlersiniz ama hepsi aslında aynıdır yapabilecekleriniz sınırlıdır, ortaya yaratıcılığınızı ancak sınırlı bi şekilde koyabilirsiniz oda bi yerden sonra yetmez size. Ben güzel sanatlar resim mezunuyum ve yaklaşık 10 yıldır fotoğraf çekiyorum ama 4-5 ay önce netfotografa katıldım, bu siteye tek bir fotoğraf bile yüklemedim çünkü fotoğraflarımı sergilemek onlarla ilgili olumlu olumsuz yorum almak beni çok ilgilendirmiyor amacım sadece çekilen fotoğraflara bakmak ve arada fotoğrafla ilgili konularda konuşmak... inandığım bi gerçek var oda ileride fotoğrafa yeni boyutlar kazandırılmazsa fotoğraf bi belge olmanın ötesine geçemeyecek.

#iviavi' tarafından 01.10.2009 15:03:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 15:00 - İp: 81.***.**8.225
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

fotoğrafı gerçek dünyadan kaçmak için çekiyorum bu doğru...
Makineyle doğayla başbaşa oksijeni içime çekerken aklıma bir şey gelmiyor, yani dünyevi hayata dair.
Bazen bir kelebeğin peşinde yarım saat, bazen batan güneşle 10 dakika ama huzur dolu 10 dakika...
Dert yok, tasa yok... Terapi gibi geliyor, çekince de paylaşmak adına ekliyorum buraya...

Forumu mu neden takip ediyorum, o da aynı sebepten... Burada kimsenin kimseden bir beklentisi yok, çıkar gözetmeden bazen dertleşiyor, bazen geyiğin dibine vuruyoruz... Bazen okşuyor bazen de dövüyoruz birbirimizi... Tam işin orta yerinde aklımıza takılıveriyor, bizim topiğe yazan varmı diye,
demek ki o an beynimiz yaptığımız işten kopmuş ya da kopmak üzere bir yol arıyor... İstem dışı göz kırpmak gibi bazen.

Hayatını bilgisayar başında geçirmek durumunda olanların arka bahçesi burası... Burada teneffüse çıkıyoruz. Bazen kovalambaç, bazen saklambaç ama ders arasını burda veriyoruz...





Son günlerde yazdığım en ciddi cevaplardan biri oldu. kendime şaşırdım...

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 15:04 - İp: 81.***.**3.185
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

olabilir. satış da olabilir.

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 16:33 - İp: 81.***.**7.8
sultann
sultann (üye)
İstanbul / Amatör

Sana katılıyorum ve yeminle bende şaşırdım atakan.

Hatta okuduktan sonra bir daha baktım sahiden atakan mı yazmış diye.

Ama yazdıklarının noktasına, virgülüne katılmadan edemeyeceğim.

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 16:37 - İp: 81.***.**5.120
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

adımız çıkmış dokuza inmez sekize...

arada bir ciddi takılmak gerek demek ki...

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 16:43 - İp: 81.***.**3.185
sultann
sultann (üye)
İstanbul / Amatör

Biz seni her halinle seviyoruz ablacım. Boşver takıl kafana göre.

edit: İmla hatası düzeltildi.

#sultann' tarafından 01.10.2009 16:51:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 16:49 - İp: 81.***.**5.120
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

güzel topik

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 16:58 - İp: 212.***.**8.38
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

teşekkür ederim...

 

Tarih: 1 Ekim 2009, 16:58 - İp: 81.***.**3.185