fanatikfotocu
fanatikfotocu (üye)
İstanbul / Amatör

Bodrum Kalesi Hakkında Bilgiler

Tarihin en çok kalıntı bıraktığı ve Bodrum’un en önemli simgelerinden biri olan Bodrum Kalesi, bu tatil kasabasını ziyarete gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir eserdir. Eğer hala Bodrum Kalesi'ni görmediyseniz gezilecek, görülecekler listenize muhakkak eklemenizi öneririz.


İki liman arasında kalan Bodrum Kalesi, üç tarafı deniz ile kaplı bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Genel görünümü kare şekline benzer yapıdadır ve kuzey bölgesinden karaya bağlanan kısmı mevcuttur. Deniz seviyesinden yaklaşık 48 metre yükseklikte kalan kale, ünlü bir Fransız kalesidir. Diğer yandan İngiliz, Alman ve İtalyanlara ait, başka kaleler de bu bölgede yer almaktadır. Kalenin iç kısmına yedi adet kapıdan geçerek ulaşılmaktadır. 249 adet arma Bodrum Kalesi’nin duvar yüzeylerinde bulunmaktadır.

Bunun dışında müze bahçesinde 16 tane daha arma gösterime sunulmuştur. Birbirinden farklı görünüme sahip olan armaların bazılarının orijinalliğinin kaybolmasından dolayı, kimin oldukları tam olarak bilinmemektedir. Haç resimleri aslan ve ejder fotoğraflarının basıldığı armaların bazılarında boya izlerinin bulunması, kimlere ait olduğu konusunda fikir vermektedir. Bodrum festivalinin yapıldığı Bodrum Kalesi’nde pek çok tiyatro oyunu da sergilenmektedir.

Bodrum Kalesi Nerededir?


Tarihi yapıları ile meşhur olan Bodrum’da yer alan bu güzel eser, Bodrum denince akla ilk gelen yerlerden biridir.Muğla ilinin Bodrum ilçesinde, iki liman arasına konumlandırılmıştır. Bu bölgedeki tarihi zenginliklerden biri olması, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olmaktadır. Rodos şövalyelerinin güçlü bir donanmaya sahip olmak için 1415 yılında inşa ettikleri Bodrum Kalesi, 5 adet kuleye sahip bir tarihi yapıdır. Kule içinde yer alan Türk hamamı ve şapel bu tarihi yapının önemli alanları arasındadır.

Bodrum Kalesi’nin Mimarisi


Bilinen tarihi kalelerden farklı bir mimariye sahip olan Bodrum Kalesi, hayranlık uyandıran güzellikleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi büyük ölçüde başarmaktadır. İnşası 99 yıl süren bu kale, pek çok kapı ve kulesi bulunan bir kaledir. Kale içinde bulunan kilise, Osmanlılar döneminde yeniden düzenlenerek cami özelliğine getirilmiştir. Bugünkü müze amacıyla kullanılmasının dışında 1595 yılında hapishane olarak kullanılmış tarihi bir kaledir. 19. yüzyılda kale içine inşa edilen hamam sayesinde, Osmanlı kültürüne daha çok yaklaşmıştır. Günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Bodrum Kalesi, bu güne kadar pek çok amaç için değerlendirilmiş bir yerdir. Kapladığı alan yaklaşık otuz bin metrekaredir.

Bodrum Kalesi’nin Tarihçesi


Milattan sonra 15. yüzyılda inşa edilen tarihi bir yapı olarak, tarihten günümüze kadar gelen çok özel mimarilerden biridir. Çok eski yıllarda yapılmış olması sebebiyle çeşitli zamanlarda onarma ve yenileme çalışmalarına gerek duyulmuştur. 1522 yılı içinde dönemin padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen Bodrum Kalesi, askeri amaç için kullanılma özelliğini yitirmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda etkili bir saldırıya uğrayan kale, günümüze taşınan onarılmış şekli ile oldukça ilgi görmektedir. Bodrum’a gelen ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken bir yer olmasının yanı sıra, Bodrum iline bu kale üzerinden bakmak ayrı bir keyif vermektedir. Bu keyif mutlaka Bodrum ziyaretçileri tarafından tadılmalıdır.

Bodrum Kalesi’nde Bulunan Eserler


Sualtı Arkeoloji Müzesi değeri kazanan ve birçok tarihi esere ev sahipliği yapan Bodrum Kalesi, yıl boyunca sürekli olarak ziyaretçilerin beğenisinde olan bir yerdir. Türk Hamamı, Doğu Roma Gemisi başta olmak üzere, burayı fethetmiş medeniyetlere ait pek çok eser bulunmaktadır. Cam Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, Sikke ve Mücevherat Salonu da Bodrum Kalesi içinde sergilenen eserlerdir. Ayrıca İşkence ve Katliam Odaları gibi ilginç eserler Alman Kulesi içinde gösterilmektedir.


Kaynak: Bilgihanem.com






#fanatikfotocu' tarafından 02.01.2017 10:57:34 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Ocak 2017, 10:43 - İp: 88.***.**2.48