makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

Bayramlarda İlgimi Çeken Birşey

her bayram aynı şeylere şahit oluyorum.
zilliyet türü gazetelerde 'kurban kesilirken çocuklar izledi' (sanki bayramda çocukları eve hapsedicez) 'heryer kan gölüne döndü' (bu hayvanı kesersen elbetteki kan akacak) 'yüzlerce insan yaralandı' (dikkat etsinde yaralanmamaya çalışsın madem) gibi haber başlıklarını görüyorum
ama her bayram!
ben bu gazetelerin bir kez olsun bayramlara olumlu baktığını veya pozitif yaklaşıp bu yönde haber yaptıklarını görmedim. sanki bayramlardan nefret ediyorlar. isimlerini değiştiriyorlar.
kurbansız kurban bayramı yada oruçsuz ramazan bayramı peşinde gibiler
yazılı yayınları fitne derdinde iken görsel yayınları olan tv kanalları da işin eğlence yönünde. madem bayrama karşısın bu kadar ne diye televizyonlarda göz boyama derdindeler ?
nedir bu insanların derdi ?

Tarih: 21 Aralık 2007, 11:11 - İp: 62.***.**4.162
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

ya bildigimiz takiyye dedkleri bu iste. acik acik biz muslumanlari sevmiyoruz ve onlara karsiyiz, islam bize gore barbar bir din diyemiyorlar cunku musterileri musluman. bunun yerine kurban boyle, yok namaz boyle su boyle bu boyle diyebiliyorlar. isin ilginc tarafi bizim musluman millet halen "ya bak dogru soyluyorlar, vahset, bilmemne" diyebiliyor. ya gercekten cok cahil insanimiz var. kendilerine barbar-cani diyen insanlarin kanalini izliyor, gazetesini satin aliyorlar. insanin mesrebi bu kadar genis olmamali.

 

Tarih: 21 Aralık 2007, 23:36 - İp: 81.***.**7.8
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

Öncelikle kurban bayramınızı tebrik ederim.
Meseleye iki yönlü bakmak gerekir:
Öncelikle artık köylerde yaşamayan, şehir çocukları için et marketlerden paketlenmiş olarak alınan ve tüketilen bir ürün.Köyde ise, lazım geldiğinde ne bileyim kümesten,ahırdan,ağıldan çırtılarak kesilen ve o ana kadar bakıp beslediğin bir canlı. Köyde yaşayan bir çocuk gözünü açtığında bunu yaşıyor ve onun için bir sorun oluşturmuyor. Ancak şehirde doğmuş bir çocuk 5-6-7 yaşlarında ilk kez kurban bayramında bir hayvanın boğazlanmasını seyredense resmen şok oluyor, bu nedenle et yemeyen çocuklar var. Yani şepirde yaşayan birisin çocuğu konusunda daha hassas olması gerekir bu bir.
İkincisi ise artık toprağı saksıda gören bir ortamda yaşarken, kaldırımda,caddede kesilen kurbanlar hakikaten hoş olmuyor. Çünkü işlem bittikten sonra öylece ortada bırakılan kan,bağısak,işkembe görüntüleri gerçekten güzel değil.
Medyanın kurban konusundaki düşmanca tavrını ise zaten biliyorum. Daha dün, sevgili dürünüm isimli bir dizide geçen sahneler beni adeta tiksindirdi. Kabasa ba ama zengin bir iş adamı kurbanlık bir koç almış, aydın bir kadın öğretmen olan dünürü ise nasıl olur nasıl kesersin diye höykürüyor. Adam yahı biz daha dün bunun teyzesinin kızını yememişmiydik?Sen fırında kızartmamış mıydın?Yanında patates de vardı hani filan diyor. Ama kadın aydın ve her şeyi biliyor ya "ama diyor ben onu tanımıyordum, kapının önündeki koçu ise tanıyorum"
Halbu ki eskiden (bahçeli evlerimizin olduğu zamanlarda) kurbanlık hayvanlar bir kaç ay önce alınarak eve getirilir, seve okşana beslenir,temizlenir,taranır ve kesilirdi. Bir anlamda kurban ruhuna daha yakın bir uygulamaydı, insan sevdiği bir varlıktan feragat eder, böylece Hz.İbrahim'in Hz.İsmail ile olan hatırasını yaşardı bir anlamda. Tam da o öğretmen hanımın dediği gibi "tanıdığımız,tanıştığımız" yani yabancılaşmadığımız bir hayvan kurban edilirdi.
vs vs.
Kısaca medyanın tavrı belli, bu böyle gelmiş böyle gider..
Ama ben kendi adıma kurbanı daha temiz, daha estetik ve rahatsızlık yaratmayan bir tarzda yaşamak için ne tedbir gerekirse almayı borç biliyorum.
Çocuklara gelince bana göre alıştırmadan, belli olgunluğa gelmeden cart diye kurban sahnesi ile tanışmasına gerek yok. Öncelikle eve gelen etlerin dağıtımı ile filan ilgilenir, biraz büyüyünce bazı görevler ona verilir nihayet babası ile birlikte kurban kesiminde bulunur (uygun yaşa geldiğinde)

 

Tarih: 22 Aralık 2007, 00:08 - İp: 88.***.**6.19
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

DTP başkanı Demirtaş'ın cezaevinden partililere yönelik bir bayram mesajı yayınladığını söyledi. “Kurban Bayramı’nda hayvan haklarının gözetilerek kurban kesilmeksizin geçirilmesi gerektiğini” mesajında belirttiğini aktaran Duran, Demirtaş’ın “DTP’lilerin, Türkiye halklarının Kurban Bayramı’nı kutladığını” söyledi.
bir haber sitesinden alıntıdır.

 

Tarih: 22 Aralık 2007, 01:59 - İp: 88.***.**0.114
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

adam gibi kesim yapılan yerleri gösterdiklerinde oranın reklamı yapılmış oluyor
uluorta kesilince canilik oluyor,rahtsızlık veriliyor diye gösteriliyor.

uygunsuz şekilde kesilen yerlerle belediyenin veteriner hekimler kontrolünde yaptıgı kesimleri aynı karede gösteren videolar da mevcuttu ramazanda. ama olay belediye olunca öyle oluyor. sıkıyorsa özel bir işletmenin yerini göstersinler. onlarda bağış kabül ediyorlar fakirlere dağıtmak için.


ayrıca televizyonlar sadece bu bayramı mı kullanıyorlar,oruç zamanı bir anda müslümanlaşan da onlar,sonra açılıp saçılanlar da, ya da doğuda şehit verdiğimiz zaman sabah programlarındakş sunuculara kıçını başını örttürenler de onlar!

 

Tarih: 22 Aralık 2007, 03:52 - İp: 88.***.**9.146