ossanica
ossanica (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Atatürk Bursa Nutku Üzerine....

TÜRK GENCİ İNKILÂPLARIN VE REJİMİN SAHİBİ VE BEKÇİSİDİR. BUNLARIN LÜZUMUNA, DOĞRULUĞUNA HERKESTEN ÇOK İNANMIŞTIR. REJİMİ VE İNKILÂPLARI BENİMSEMİŞTİR. BUNLARI ZAYIF DÜŞÜRECEK EN KÜÇÜK VEYA EN BÜYÜK BİR KIPIRTI, BİR HAREKET DUYDU MU: BU MEMLEKETİN POLİSİ VARDIR, JANDARMASI VARDIR, ORDUSU VARDIR, ADLİYESİ VARDIR... DEMEYECEKTİR. HEMEN MÜDAHALE EDECEKTİR. ELLE, TAŞLA, SOPA VE SİLAHLA... NESİ VARSA ONUNLA ESERİNİ KORUYACAKTIR. POLİS GELECEKTİR, ASIL SUÇLULARI BIRAKIP SUÇLU DİYE ONU YAKALAYACAKTIR, GENÇ, "POLİS HENÜZ İNKILAP VE CUMHURİYETİN POLİSİ DEĞİLDİR" DİYE DÜŞÜNECEK FAKAT ASLA YALVARMAYACAKTIR. MAHKEME ONU MAHKÛM EDECEKTİR. YİNE DÜŞÜNECEK: "DEMEK ADLİYEYİ DE ISLÂH ETMEK, REJİME GÖRE DÜZENLEMEK LÂZIM..." ONU HAPSE ATACAKLAR; KANUN YOLUNDAN İTİRAZINI YAPMAKLA BERABER, BANA, İSMET PAŞA'YA, MECLİS'E TELGRAFLAR YAĞDIRIP HAKSIZ VE SUÇSUZ OLDUĞU İÇİN TAHLİYESİNE ÇALIŞILMASINI, KAYIRILMASINI İSTEMEYECEK... DİYECEK Kİ: "BEN İNAN VE KANAATİMİN İCABINI YAPTIM. MÜDAHALE VE HAREKETİMİZDE HAKLIYIM. EĞER BURAYA HAKSIZ OLARAK GİRMİŞSEM, BU HAKSIZLIĞI MEYDANA GETİREN SEBEP VE AMîLLERİ DÜZELTMEK DE BENİM VAZİFEMDİR..."


İŞTE BENİM ANLADIĞIM TÜRK GENCİ VE TÜRK GENÇLİĞİ...

Mustafa Kemal ATATÜRK


,,,,,,,,,,,,,,,

forumlarda siyast boy gösterirken. bu nutku belki bileniniz vardır belki biçoğunuz bilmiyordur. Çünkü Halen Bu nutuk yasaklar arasında...

İşte aslında İnsan Bilincimizi ve sevgimizi yitirmeye başlamışken, yeniden yeşertmeye başlamak için bir çok örneklerimizin olduğunu görmek mümkün...
...aslında yok birbirimizden farkımız...


Ata Burada Türk gençliğini Yüceltmiş... Aslında İçinde Gençliğin Dışında İnsana Dair bir çok gerçeği bulabilmek mümkün...

Tarih: 3 Kasım 2007, 13:30 - İp: 85.***.**0.238
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Alıntı yaptığınız yer ve bilgi içeriğini yazsaydınız keşke.
Bilgilendirmek açısından.

Mesela;
05 Şubat 1933
Bursa/Çekirge
[gibi..]

 

Tarih: 5 Kasım 2007, 02:16 - İp: 85.***.**5.113
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

cok saibeli bir nutuktur, ben gercek olduguna inanmiyorum, ki zaten cogu tarihci de inanmiyor. temcit pilavi niteliginde ayrica. ornek:

-------------

Uydurma olduğu iddiası

6 şubat 1933 de Atatürk'ün bizzat Anadolu Ajansı muhabirini çağırarak verdiği demeç, yani gerçek Bursa nutku şudur,
"Bursa'ya geldim. Hadise hakkında alakadarlardan malumat aldım. Hadise hattızatında fazla ehemmiyeti haiz değildir. herhalde cahil mürteciler, cumhuriyet adliyesinin pençesinden kurtulamayacaklardır. Hadiseye dikkatimizi bilhassa çevirmemizin sebebi, dini siyaset ve herhangi bir tahrike vesile etmeye asla müsamaha etmeyeceğimizin bir daha anlaşılmasıdır, mes'elenin mahiyeti esasen din değil, dildir. Kat'i olarak bilinmelidir ki, Türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatına hakim ve esas kalacaktır."

Mustafa Kemal Atatürk.

Farklı görüşlere sahip kaynaklar bu nutkun uydurma olduğunu açıklamıştır. Bunu savunanların genel tezi "Atatürk'ün gençleri anarşiye teşvik etmesinin hiç bir mantığı olmadığı" yönündedir. "Çünkü Bursa nutkunu herkes kendi görüşleri çerçevesinde değerlendirip durumdan vazife çıkarabilir."

Bursa Nutku'nun uydurma olduğunu savunanlardan biri olan Tarihçi Mustafa Armağan, bir makalesinde şunları yazmaktadır:

Hadisenin cereyan ettiği günlerde basında tek kelimeyle olsun söz edilmeyen -ki o zamanlar Atatürk'ün her sözü anında zaptedilirdi- bu nutku, yaklaşık 15 kişi olduğunu bildiğimiz toplantıya katılan zevat da yalanlar (mesela Kılıç Ali ile Yusuf Hikmet Bayur). Katılanların yalanladıkları, nöbetçi defterinde kaydı bulunmayan, gazetelerde esamisi okunmayan, Anadolu Ajansı'ndaki beyanatta zikri geçmeyen bu nutkun Atatürk'e ait olması mümkün değildir. Hatta bazılarına göre, Stalin'in Komünist Gençliğe Hitabı'ndan alınıp Atatürk'e yamanmıştır.

Sonradan Bursa Nutku adıyla meşhur olacak bu metin ilk kez 1947'de Rıza Rüşen Yücer'in Atatürk'e Ait Birkaç Fıkra ve Hatıra adlı kitabında görülürse de, Celal Bayar tarafından 1949'da İzmir'de yapılan II. DP Büyük Kongresi'nde okutulmasına kadar yine kimsenin ilgisini çekmez. Bayar'ın menfaatlerine bir eldiven gibi uymaktadır. Nutuk'ta 'Madem gerici CHP'yi adalet durdurmuyor, o halde gençlik yönetime el koymalıdır' mesajı bağırmaktadır. Ne var ki, nutku alkışlayan DP'liler, hasımlarının eline ne denli tehlikeli bir silah uzattıklarının farkında değillerdir.

9 yıl sonra bu defa CHP yanlısı Ulus gazetesine basılmış olarak görürüz onu. Bu defa amaç, DP'yi tehdittir. 'Gençlik, iktidara rağmen kanun-nizam dinlemeden rejimi korumak adına idareye el koyacaktır' mesajı çınlar. Tartışma alevlenince Cumhuriyet Savcısı Ulus gazetesi hakkında soruşturma açar. DP'nin bu nutku daha önce okuttuğunun ortaya çıkması üzerine ise Menderes'in baskısıyla savcılık takipsizlik kararı verir ve hadise kapanmış görünür. Ancak bir kere kılıfından çıkan silah belden bele dolaşmaya kararlıdır.

 

Tarih: 19 Kasım 2007, 13:49 - İp: 81.***.**7.8
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

varsayalım böyle bir nutuk var
aynıyla da sabit, belgesi filan bulundu hatta ses kayıtlarına ulaşıldı.
peki nereye koyacağız bu nutku?
hukuku nereye koyacağız, hukuk devleti ilkesini, demokrasiyi nereye koyacağız...
pek "ben size bir dogma bırakmıyorum" diye Atatürk'ün bu sözününü nereye koyacağız?
sonra sevgili ossanica, daha önce fotoğraflarınıza eleştiri yöneltenleri hatırlayın, birileri tavrınızı, duruşunuzu, kendi kafasındaki veya muhayyilesindeki devrimlere aykırı görerek ve de bu nutuktan vazife çıkartarak hukuku ve evrensel prensipleri yok sayıp "ELLE, TAŞLA, SOPA VE SİLAHLA" müdahale ederse...
bu müdahaleyi nereye koyacağız?

 

Tarih: 20 Kasım 2007, 18:19 - İp: 88.***.**8.145
ossanica
ossanica (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

mesele bu nutku nereye koyacağımız değildir. mesele türkiye halkının birey olarak toplumun içinde kendilerini nereye koyduklarıdır.
zaten artık taşla sopayla bu iş olmaz. hangi devrin insanı olacağız. biz bu aynada kendimizi nerede hissediyoruz.?

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 09:12 - İp: 88.***.**0.11
  • 1