uokullu
uokullu (üye)
Düzce / Amatör

13 Üst Düzey Sdhc Hafıza Kartı İncelendi

Küçücük hafıza kartlarının fiyatları gülünç derecede ucuzladı. Öyle ki 8 GB SDHC kartları 15 USD civarında satın alabiliyorsunuz. Öte yandan işin uzmanları öyle her önlerine gelen hafıza kartlarını satın almazlar - örneğin sayısal (digital) video kameralarda kartın yazma hızı, verilerin hızlı kopyalanabilmesi için okuma hızı önemlidir. Yalnız hızlı kartlar çok daha pahalı olduğundan sekiz ünlü markayı daha deneyimize davet ettik.



Secure Digital (SD) kart SanDisk tarafından 2001 yılında icat edildi ve çoklu-ortam kartı (MMC) tabanlıydı. Teknik açıdan SD ile MMC neredeyse aynı fakat SD kartta CPRM adlı sayısal telif hakkı koruma yönetimi var. Ayrıca SD kartlarda yazma koruma anahtarı da bulunmakta fakat sonradan eklenmiş bir özellik.


SD 1.1 standardının izin verdiği 2 GB kapasite sınırı elbette yeterli gelmedi ve bugün SD 2.0 standardıyla beraber 32 GB'a kadar SDHC hafıza kartları üretilebiliyor. Yalnız SD 2.0'nın üst sınırının 32 GB değil 2 TB olduğunu önemle not düşelim. 32 GB sadece SDHC kartların üst sınırı. Daha yüksek kapasiteli SD kartlar SDXC olarak adlandırılacak. SDHC ve SD kartlar aynı boyuttalar fakat aygıtınız (kamera, fotoğraf makinesi, medya oynatıcısı, cep telefonu vb.) SDHC desteklemiyorsa (yani 4 GB üstünü) sorununuz var demektir.

İlk çıkan SD kartlar sadece 3.6 MB/s okuma ve 0.8 MB/s yazma hızlarıyla çalışıyorlardı. Sayısal video kameraların ve fotoğraf makinelerinin hızla artan çözünürlükleri ve hız tutkunu tüketiciler daha hızlı SD kartların geliştirilmesini tetikledi. Sonuçta ortaya üç SDHC sınıfı çıktı: 2, 4 ve 6; numaralar en düşük sürekli yazma hızını temsil ediyor.

Zannetmeyin ki sadece yüksek çözünürlüklü SLR kameralar yüksek hızlı hafıza kartlarına ihtiyaç duyarlar. Bu kartların kullanım alanları sandığınızdan da geniştir. Taşınabilir bilgisayarlar veya cep telefonları arasında veri paylaşımı yapmak veya USB ya da eSATA kart okuyucularında da kullanılırlar.

Bugünkü dev karşılaştırmamız için Kingston, Lexar, OCZ, Patriot, PNY, Sandik, Silicon Power ve Transcend'den en hızlı SD kart modellerini istedik. Toplamda elimize kapasiteleri 4 ila 32 GB arasında değişen tam 13 tane SD hafıza kartı ulaştı.


Kingston SD4, 32 GB



4. derece Kingston hafıza kartlarının (SD4) 32, 16, 8 ve 4 GB kapasite seçenekleri var. İkinci dereceden hafıza kartlarının kapasiteleri ise 4 ve 8 GB. Firmanın altıncı dereceden de bir modeli bulunuyor. Tüm ürünler -25 ve 85 santigrat derece aralığında çalışabiliyor.

Kingston'un Web sitesinde bu kartların yalnızca SDHC aygıtlarıyla uyumlu olduğu yazıyor ancak "tümleşik yazma koruma anahtarını" iyi addetmekte kararsızız çünkü yazma koruma olayı kartın takılacağı aygıta da bağlı bir durum - eğer bu özellik hedef aygıtta desteklenmiyorsa verileriniz korunmayacak demektir. SD4/32 kartımızın okuma hızını 12.8-15.2 MB/s ve yazma hızını ise 7.9-11 MB/s olarak belirledik. Süper hızlı bir kart olduğunu söyleyemeyiz ancak yine de ortalamanın üstünde.

Kingston SD6, 8 GB



SD6/8 kartının temel özellikleri SD4 ile hemen hemen aynı ancak yüksek başarımın karşılığı daha düşük kapasite: Altıncı derece Kingston SD kartların sadece 4 GB ve 8 GB kapasite seçenekleri var. SD6'nın başarımı idare eder ama kendisiyle aynı derecede yer alan kartlar karşısında oldukça geriye düşüyor: 19.7 MB/s okuma ve 11.7 MB yazma hızı. Zayıf noktası yazma hızı zaten.

Lexar Platinum II SDHC, 16 GB



Lexar'ın Platinum II SDHC ailesinde 4, 8 ve 16 GB sürümler bulunmakta. Şirket bu ailenin HD video kayıt ve hızlı fotoğraf çekimleri için uygun olduğunu ifade ediyor ve yaptığımız deneyler de bunu kanıtlıyor: 15.5 MB/s okuma ve 10.7 MB/s yazma hızı. Platinum II kartları dördüncü dereceden, yani teorik yazma hızı 9 MB/s. Ürün, karttan yanlışlıkla silmiş olduğunuz dosyaları kurtarabilmenizi mümkün kılan Image Rescue 3 yazılımıyla beraber geliyor.


Lexar Professional SDHC, 8 GB



Her ne kadar "Platinum" ifadesi daha üstünmüş gibi gelse de Lexar asıl üst düzey ailesini Professional olarak adlandırmayı tercih etmiş. Bu ailede 4 GB ve 8 GB sürümler var. Altıncı dereceye giren Professional SDHC deneyimizin en hızlı hafıza kartı olarak karşımıza çıkıyor: 18.6 MB/s yazma ve 19.7 MB/s okuma hızları.

Ayrıca IOmeter giriş/çıkış işlemleri deneyimizde de birinci oldu. Gerçi düşük kapasitesi sebebiyle kapasite isteyen kullanıcılara pek hitap etmiyor ama bir hafıza kartı üzerinden bir uygulama ve hatta işletim sistemi bile çalıştırmak saniyede çok büyük sayıda G/Ç işlemleri gerektirir. Lexar böyle işler için de mevcut en hızlı ürün.


OCZ SDHC 8 GB



OCZ de bugünkü deneyimiz için bize kart yolladı. Gönderdikleri örnek 8 GB'a kadar depolayabiliyor ve altıncı dereceden (yani en düşük yazma hızı 6 MB/s). OCZ'nin 4 GB ve 8 GB modelleri var ve aynı kapasitelere sahip dördüncü dereceden ürünleri var.

OCZ'nin Gold serisi olduğuna da dikkat çekmek istiyoruz. Bu aile 30 MB/s okuma hızıyla çalışabiliyormuş ve en yüksek kapasiteli modeli 16 GB. Ne yazık ki inceleme için bu ürünü temin edemedik. Bununla beraber OCZ altıncı sınıf SDHC'yi de yabana atamayız: En yüksek 15.3 MB/s okuma ve 11.5 MB/s sıralı yazma hızı olduğunu belirledik. Deneyimizin birincisi olmasa da OCZ'nin ürünü 11 MB/s yazma hızıyla Kingston SD6 ve Lexar Platinum II'yi geride bırakıyor.


Patriot Memory SDHC Class 6, 16 GB



Sistem bellekleriyle (RAM) tanıdığımız Patriot, SDHC arenasında da mücadeleye ortak olmuş durumda. SDHC altıncı derece kartı en yüksek 13.4 MB/s yazma ve 19.7 MB/S okuma hızına erişti. Zaten kart okuyucumuz 20 MB/s'den daha hızlı veri gönderemiyor. Bu duruma şüpheyle yaklaşabilirsiniz ancak piyasadaki USB 2.0 ve SATA kart okuyucuların %95'i ancak bu hızı destekliyor.

Patriot'un sunduğu kart modelleri bu ürünle sınırlı değil: Altıncı derece 4, 8, 16 GB modellerin yanında, dördüncü dereceden bir de 32 GB top model grubu tamamlıyor. Ne yazık ki, ürün sayfasında modeller hakkında ayrıntılı bilgi verilmemiş. Mesela hangi sıcaklık aralıklarında çalıştığını görsek iyi olurdu.


PNY Optima Ve Optima Pro (32 GB, 4 GB)



PNY bu inceleme için iki SDHC kart modeli gönderdi: 32 GB Optima ve 4 GB Optima Pro. Optima hafıza kartları dördüncü dereceden ve 4, 8, 16 ve 32 GB kapasite seçenekleri var. Optima Pro serisi ise altıncı dereceden ve kapasiteleri 4, 8 ve 16 GB. 32 GB üst modelin 150 dolarlık fiyatı gözünüze fazla gelmesin çünkü en ucuz 32 GB kart bu. Sade Optima kartın okuma hızını 15.5 MB/s ve yazma hızını ise 9.7-10.8 MB/s olarak belirledik.



Yalnız daha hızlı olması gereken Optima bizi oldukça şaşırttı. 8.4-9.0 MB/s yazma hızıyla sıradan Optima SD kartından bile daha yavaş. Üstelik deneyimizin de en kötü yazma hızı bu. Yine de ait olduğu dereceyle uyumluluk gösteriyor (6 MB/s'nin üstünde). Gerçi üst düzey bir üründen daha fazlasını beklerdik. İlginçtir okuma hızı kart okuyucumuzun tavan değerine, yani 19.7 MB/s'ye erişti.

SanDisk Extreme III 4 GB



Flaş tabanlı hafıza kartı denince akla ilk gelen markalardan biri SanDisk'tir ve SD bellek biçimini teknoloji dünyasına sunan firmanın Extreme serisi her zaman pazardaki en hızlı seçenek olmuştu. Extreme III SDHC yanında bir de USB 2.0 kart okuyucu hediye eden SanDisk, garanti yaklaşımıyla da diğer firmalardan ayrılıyor: Ömür boyu garanti olayı yok fakat 10 sene garanti var. Özellikle ömür boyu denince milletin aklına binbir türlü şey geliyor. O yüzden garanti süresinin belirtilmesi ve bu kadar uzun olması bizi memnun etti.

Tüm Extreme III SDHC kartları altıncı dereceden ve 4, 8 ve 16 GB kapasitelerle sunulmaktalar. Bununla beraber SanDisk, Extreme III adı altında iki farklı model satıyor: 20 MB/s hızındaki "Sıradan" Extreme III ve 30 MB/s'lik "üstün" Extreme III. Elimizdeki 4 GB Extreme III'ün okuma hızı 19.7 MB/s (muhtemelen daha fazla değerlere erişir ancak kart okuyucumuz tarafından sınırlandırıldı) ve yazma hızı ise 18.2 MB/s. Değerler gerçekten süper ancak Extreme III kılpayı Lexar Professional'in ardından ikinci en hızlı SDHC hafıza kartı oldu. Eğer sizin için başarımdan çok kapasite önemliyse şirketin daha uygun fiyatlı Video HD SDHC veya Ultra II SDHC serisi modellerine de bakabilirsiniz. Fakat bu modellerde USB 2.0 kart okuyucu yok.

SanDisk'in kart okuyucusu Micromate'i deneme imkanımız oldu ancak deneyimiz için kullandığımız Transcend kart okuyucu kadar hızlı değildi: Sıralı okuma üst sınırı 19 MB/s.

Silicon Power Class 6 SDHC, 16 GB



Tayvanlı Silicon Power her çeşit bellek ürünleriyle tanınmış bir firma. Elimize altıncı derece 16 GB SDHC hafıza kartı geldi; 32 GB, 8 GB ve 4 GB sürümleri de var. Kartımızın okuma hızı ibresi 19.7 MB/s'ye vurdu. Yazma hızı da en az o kadar etkileyiciydi: 16.5-17.2 MB/s. Dikkat ederseniz bu kart deneyimizdeki diğer kartlar arasında en yüksek minimum yazma hızına sahip olan model. Sadece en yüksek yazma hızında lider olamıyor.

Transcend 6. Derece 16 GB, 150X 4 GB



Son iki yarışmacı kart bize bellek endüstrisinde önemli bir yeri olan Transcend tarafından gönderildi. Bunlardan birincisi altıncı dereceden 16 GB kapasiteli bir model; 4 GB ve 8 GB seçenekleri de var.

16 GB deney örneğimizin en yüksek sıralı okuma hızının 19.7 MB/s ve yazma hızının ise 15.9 MB/s olduğunu belirledik. En düşük yazma hızının 12.8 MB/s olduğunu söyleyelim. Bunlar da güzel sonuçlar.



İkinci kart ise 150X altıncı derece SDHC ve bir üst model olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız garip bir şekilde yazma hızının üstte tanıttığımız sıradan modele göre daha düşük olduğunu gördük. Okuma hızı ise 19.6 MB/s'nin altına düşmedi.

Deney Düzeneği, Kart Okuyucu Ve Varsayımlar

Deney Sistemindeki Parçalar ve Yazılım Yapılandırması İşlemci 2x Intel Xeon Processor (Nocona çekirdeği), 3.6 GHz, FSB800, 1 MB L2 Cache
Anakart Asus NCL-DS (Socket 604), Intel E7520 Chipset, BIOS 1005
Bellek Corsair CM72DD512AR-400 (DDR2-400 ECC, reg.)2x 512 MB, CL3-3-3-10
Depolama Western Digital Caviar WD1200JB
İşletim Sistemi Windows Server 2003 Enterprise Edition, Service Pack 1

Kart Okuyucu: Transcend M5



Hafıza kartlarını karşılaştırmak için etrafta yeterince hızlı kart okuyucu ne yazık ki yok. Birçok kart okuyucusunun en yüksek okuma hızı 15-20 MB/s falandır. Transcend Multi-Card Reader M5 ise 20 MB/s'ye ulaşan çok az sayıdaki okuyucudan biridir. SanDisk Extreme III kartlarla beraber gelen MicroMate gibi üst düzey ürünler bile biraz daha yavaş.

Başarım Varsayımları

Denediğimiz hafıza kartlarının çoğu gördüğümüzden daha yüksek okuma değerlerine sahip olsalar da kart okuyucularının sınırlandırması sebebiyle bunları karşılaştırıp değerlendirme yapma gibi bir şey söz konusu olamaz. O yüzden karşılaştırmamızda yazma hızı, aynı anda okuma-yazma hızı ve G/Ç başarımı (karttan uygulama çalıştırmak) gibi diğer kıstasları temel aldık.




Erişim süresi, sayısal kameralarda kullanılan hafıza kartları için önemli bir kıstas teşkil etmese de kartlar arasında belirgin farklar var.








Bir SDHC kartı üzerinde bir işletim sistemi çalıştırmak istediğiniz zaman IOmeter çok ilginç sonuçlar gösteriyor. Düşünsenize dizüstü sabit disklerinin yanında bile pire gibi kalan bir kartla Windows XP kullanacaksanız. G/Ç işlemleri hafıza kartına erişim tipleri ve aynı anda yapılan veya kısa aralıklı okuma/yazma işlemlerinden meydana geliyor. Lexar Professional ve Transcend 150X diğerlerine fark atarak ilk iki sırayı kaptılar.

Okuma/Yazma Hızları



Arayüz karşılaştırma programı her kartın en yüksek okuma ve yazma aktarım hızlarını gözler önüne seriyor. Yalnız kart okuyucumuz tarafından sınırlandırıldığımız için 19.7 MB/s'den daha yüksek hızlar göremiyorsunuz





Okuma hızları kart okuyucu tarafından sınırlandırılmış olsa da yazma hızları kartlar arasındaki gerçek farkları ortaya çıkarıyor.



Kartların yazma hızları 9 MB/s ila 18.6 MB/s arasında.


Sonuç



SDHC kartlarının hız bakımından 2., 4. ve 6. derece olarak sınıflandırılması kullanıcılara ürünler arasında sadece kapasite farkı olmadığını göstermesi açısından önemli bir adım. Bununla beraber pazarda daha çok başarımın ikinci planda olduğu ucuz/orta düzey ürünler satılıyor. Biz 13 adet üst düzey ürünü inceledik ve bu sınıfta bile kartlar arasında başarım bakımından büyük farklar olduğunu gördük.


Farkı Yazma Hızı Yaratıyor

Denediğimiz yüksek hızlı hafıza kartlarının birçoğu 20 MB/s okuma hızını geçiyor ama tam olarak ne kadar hızlılar bilemiyoruz çünkü Transcend M5 kart okuyucumuz tarafından sınırlandırıldık ama çok daha hızlı bir kart okuyucusu daha anasının karnından doğmadı. O yüzden okuma hızının karşılaştırma için fazla bir önemi kalmıyor: deneylerimiz sırasında yazma hızları arasında %100'lere erişen büyük farklar belirledik (9-18.6 MB/s). Ha bu arada hız derecelendirilmesi çok tutarlı değil. Nitekim bazı dördüncü derece kartlar, bazı altıncı derece kartları bile geride bıraktı.

Umarız, SDHC kartların ne kadar hızlı olduğunu bilmeniz açısından böyle bir inceleme yararlı olmuştur. Bugünkü yarışmamızın galipleri Lexar Professional ve SanDisk Extreme III fakat piyasada bu kartları ucuza bulabileceğinizi aklınızdan bile geçirmeyin.


[>:D]

#uokullu' tarafından 14.03.2010 16:44:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Mart 2010, 16:36 - İp: 78.***.**4.108
sinnux
sinnux (üye)
Bursa / Meraklı

İnceleme mükemmel olmuş. Ben üç kart arasında kaldım.

http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=3067

http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=1762

http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=3012

Bu üçü arasından hangisi daha performanslı olur. Performansın yanında kapasite de önemli benim için.

SX20IS makine alacağım yanında bu kartlardan hangisi daha iyidir?

#sinnux' tarafından 01.06.2010 19:34:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Mayıs 2010, 23:45 - İp: 88.***.**9.3
  • 1