ascraeus
ascraeus (üye)
Kocaeli / Firma

Yüksek Keskinlik Ve Kalite İçin

Merhaba, bir süredir tamron 11-16 2.4 lens kullanmaktayım fakat aldığım fotoğraflar 50 mm 1.8 kadar kesin ve doygun çıkmamakta. Muhtemelen lensin kalitesi ile alakalı bir durum olsa gerek, haliyle bütçe de kısıtlı olunca ucuz lenslerle biraz daha iyi fotoğraf nasıl alınabilir diye merak ediyor insan.

Aklıma takılan bir kaç soru var ki bunları cevaplamayı arzu edenler için paylaşmak istedim:

öncelikle büyük çözünürlükte bir fotoğrafı tamron 11-16 ile aldığımda 50 mm 1.8 nikon olan lensimden daha kötü kareler almaktayım. bunun için alternatif bir şekilde geniş açılıymış gibi fotoğraflayacağım kareyi 6 veya 8 e bölüyorum ufak bölümler arasında kontrast dengesi daha düşük ve tek kareden ziyade 8 kare içerisinde bölgesel tonlama farkı /enstane hızı/ açıklık/iso değeri gibi ölçümlerde değiştiğinden, aldığım 7-8 fotoğrafı daha sonra fotoşop ile birleştiriyorum.

Merak ettiğim nokta ise, geçenlerde bir dubrovnik fotoğrafı gördüm, fotoğraf geniş açı ile çekilmiş, değerlerini çok hatırlayamama rağmen, high dynamic range ile tüm kontrast yumuşatılmış, netlik hat safhada sunulmuştu. benzer yöntem ile aynı kalitede fotoğraflar alıram ne gibi dezavantajı olur merak ediyorm.

İkinci kafama takılan konu ise HDR fotoğrafları daha sonra fotoşop yardımı ile birleştirmek. Fotoşop kullanırken ayarlar oldukça fazla olduğu için makinedeki BKT basamaklama ayarlarını kullanarak simultane 2-3 fotoğraf alıp daha sonra nef olan dosyaları nikon'un kendi düzenleyici içerisinde ışık ayarları ile oynayarak daha farklılaştırıp birleşiriyorum. Ama yine aldığım sonuçlar çok tatmin edici olmuyor, photomatix denilen programı denedim, aldığım sonuçlar daha tatmin edici fakat doğallıktan da bir o kadar uzak.

Yapmak istediğim şey ise, panaroma fotoğrafları lens tarafından oluşan distortion ve fisheye özelliğini sıfıra indirerek HDR fotoğrafları birleştirmek, bir kaç tane örnek yaptım çok çok iyi oldukları söylenemez. ama bu konuda lens tarafından oluşan bombeleşmeyi nasıl düzeltebileceğime önerisi olan var mı? mevcut resmin ortasından kesmek çok hoş olmuyor



Uploaded with ImageShack.us

Tarih: 19 Ağustos 2013, 15:45 - İp: 5.***.**9.53
ascraeus
ascraeus (üye)
Kocaeli / Firma

yukarıda attığım tek fotoğraf için mesela düzlem üzerinde dengeleme yapamıyorum, HDR kısmı çok da kötü olmasa da, lensten kaynaklı olduğunu düşündüğüm bazı kötü kontrast ve ışık dengesizliği maalesef mevcut. örneğin ortada beliren yol düz bir yola yakındı fakat burada maalesef baya kavisli bir yol gibi gröünüyor.

 

Tarih: 19 Ağustos 2013, 15:46 - İp: 5.***.**9.53
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Konu aslinda cekim tekniklerinde acilmaliymis - belki admin tasir.


" tamron 11-16 2.4 lens kullanmaktayım fakat aldığım fotoğraflar 50 mm 1.8 kadar kesin ve doygun çıkmamakta. Muhtemelen lensin kalitesi ile alakalı bir durum olsa gerek "


50mm ile cektiginiz fotograflarda detaylar, 11 veya 16mm ile cektiginizin belki 5-10 kati buyuklukte. Bu durumda 50mm ile daha fazla detay gormeniz makul degil mi ?

11mm'de cektiginiz bir fotografta 100 metre ilerdeki bir topa belki 1 pixel duserken, 50mm'de ayni topu 20 pixel ile goruyorsunuz ( oranlari atiyorum ).

HDR yaptiginizda, zaten dogal olarak detay kaybi olusuyor, netlik azaliyor. Gidip 11mm ile cekilmis bir fotografa bir de HDR yaparsaniz, ince detay almamaniz/flu gormeniz cok normal.

Tek kare yerine 6-8 karede cekip birlestirdiginiz fotograflara gelirsek ... Diyelim tek kare olani 11 mm ile cektiyseniz, umarim 6-8 kare olani 16mm gibi bir fokal uzunlukta cekiyorsunuz. Yoksa gidip onu da 11mm'de cekerseniz, distorsiyonlari azaltsaniz da detay acisindan size faydasi olmaz ( obje basina dusen pizel sayisi ayni olacagi icin ).

Ultra genis acilarda cekilen panoramalarda bombelesmeden kacinmak her zaman mumkun degil. Kadrajin alt kisimlari, merkezin altinda ve ustunde kalan cizgiler mutlaka kivrilir. Sag ve soldaki kenarlar PC islemi ile duzeltilebilirken, yatay hatlar yukaridaki kadar egri olunca cozum pek yok. Cekerken mumkun oldugu kadar dar acida cekmek ( ki zaten panorama cekimin asil amaci bu - tek kare ultra genis acida bozulacak bir manzarayi, dar aci cok kare cekip birlestirerek bozulmalari onlemek ), makinayi yatay duzlemde tutmak, yakin planda/alt kenarda duz cizgiler/hatlar var ise onlari kadraja almamak yapilabilecekler arasinda.

Ornek fotografiniz kac kare kac mm'de cekilmis bilmiyorum ama sanki 11mm'de tek kareye sigacak fotografi, yine 11mm'de fazlaca cekip birlestirmissiniz gibi bir goruntu var. Haliyle distorsiyonlar maximum, detay kalitesi minimumda - panorama cekimde elde edilmek istenenin aksine.

Kontrast/isik dengesizliginin - ki pek goremedim - kullandiginiz lens ile alakasi yok.

 

Tarih: 20 Ağustos 2013, 07:11 - İp: 96.***.**5.17
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 31.08.2013 00:35:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Ağustos 2013, 10:46 - İp: 216.***.**8.117
ascraeus
ascraeus (üye)
Kocaeli / Firma

Öncelikle yorumunuz ve alakanız için teşekkürler. 11 milim ile çekilen lens ile 50 mm arasındaki keskinlik farkı, lens açısından ziyade lens kalitesi ile alakalı bir şey diye dşünüyorum.

İlk olarak bahsettiğiniz 11-16 milimde fotoğraf çekilip daha sonra kenarlarının croplanabileceği daha sonra merkez ağırlıklı olan dolayısı ile bozulmanın en az olduğu kareler işe alınarak başlanılabilir sanırım.

gördüğüm farklı fotoğraflardaki farklı çoklu netleme noktaları ve fotoğraf detayı benim aldığım fotoğrafların çok üstünde. örneğin bir dubrovnik fotoğrafında dikkatimi çekmişti, gece çekilmesine rağmen oldukça büyük bir fotoğraf 5 veya daha çok parçadan oluşturulmuş olup, fotoğrafın netliği mükemmeldi.

Örneğin 8mm ile çekilen ve 360 full panorama yapılan fotoğraflar var, açının 8 mm kadar geniş olmasına rağmen fotoğraflardaki keskinlik ve tonlar mükemmel.

50 mm ile yaptığım başka bir panorama, 11-16'ya göre şüpehesiz daha az bozulmaya uğramış ve daha net.



Uploaded with ImageShack.us


2. yolladığım 50 mm ve ortalama 3-4 pozdan oluşan fotoğrafa da baktığınızda 11 milimle arasında çok da belirgin bir fark göremiyorum. F değerini genelde 5.6 veya 8 arası kullanıyorum, netliğin fotoğrafın bir çok yerine, (derinliğin) dağılması için 22 gibi yüksek değerler kullanıp gündüz uzun pozlamaya yakın bir şey almaya çalışsak acaba bir değişiklik olur mu?

#ascraeus' tarafından 20.08.2013 11:00:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Ağustos 2013, 10:52 - İp: 5.***.**5.3
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

2 fotograf arasinda gozle gorulur fark var. Ayni fotografi 11 veya 16mm'de cekseniz o detaylari alamazsiniz her sey cok kucuk kalacagi icin.

Gordugum kadariyla keskinlige fazla yuklenmissiniz. Yapilan her tonlama/kontrast/saturasyon vs islem fotograf detaylarini/netligi etkiler. Ilk fotograftaki netlik kayiplari yine HDR/PC islemi kaynakli . Cekim ayarlarinizi bilmeden baska tahmin yurutmek zor.

 

Tarih: 20 Ağustos 2013, 17:29 - İp: 96.***.**5.17
ascraeus
ascraeus (üye)
Kocaeli / Firma

keskinliğe takıltılı olduğum konusu doğru bir tespit sanırım. hoşuma gitmeyen durum ise bu fazla yakınlaştırmada oluşan kolonlanmış alanların çokluğu veya renklerin belirli bir oranın altına veya üstüne çıkıp fotoğrafta yakınlaşmada bozulmaya sebep olması. başka fotoğrafları incelediğimde aynı bozulmaların olmadığını görüyorum. 10 senedir amatör olarak uğraşamanın yanında çok da açıkcası daha iyi nasıl yapabilirim diye ilgilenemedim. sizden ricam çekim konusunda daha teknik konularla alakalı konuları bulabileceğim bir pdf veya kitap varsa ve ismini paylaşırsanız sevinirim. AÖF'ün kameramanlık derslerindeki bir kaç kitaba göz gezdirdim ama çok fazla tefarruatlıydılar. kenrockwell'in sitesinde göz atarken bir kaç ufak detay dikkatimi çekti, güneşli havalarda dolgu flashlı fotoğraf çekmek vesaire gibi. bu benim için çok güzel bir tüyo oldu. daha önce bihaber olduğum bir durumdu.

 

Tarih: 20 Ağustos 2013, 20:59 - İp: 85.***.**8.184
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 31.08.2013 00:35:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Ağustos 2013, 23:13 - İp: 216.***.**8.117
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 31.08.2013 00:35:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Ağustos 2013, 23:19 - İp: 216.***.**8.117
ascraeus
ascraeus (üye)
Kocaeli / Firma

@lightningturkey

dostum müsade edersen bir şey konuşuyoruz windows baloncuğu gibi saçma saçma yorum yapıp gereksiz fikirler belirtiyorsun.

doğru dürüst bir fikir beyanında bulunacak olgunluğu sende göremediğim için bu konuda yorum yapmamanı rica edeceğim. 2004 yılında üye oldum ben şu an kullandığın foruma ve fikrini dinlemek istediğim uzman birisi ile bilgi alışverişinde bulunmak için bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Klasik türk mantığı ile gelip bir şeyleri yermeye çamur atmaya birilerini aşağılayarak prim yapmaya çalışma. çok bilgiliysen de senin fikirlerine ihtiyaç duymuyorum. ne olur canımı sıkma, başka bir yorumda bulunma bu konuya. çok rica ediyorum.

 

Tarih: 21 Ağustos 2013, 17:53 - İp: 5.***.**4.159
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 31.08.2013 00:36:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Ağustos 2013, 00:58 - İp: 216.***.**8.117