deepballin
deepballin (üye)
İstanbul / Amatör

Yeni Fotoğrafçılar & Eski Fotoğrafçılar.

Başlığa sığdıramadım ama, ele alacağım şey fotoğrafta yorum konusu. 4-5 satır aşağıda benzer bir konu açılmış ama yazacağım şeyleri kendimce önemli bulduğum için yeni bir konu açmak ve daha belirgin olmasını sağlamak istedim.

3 yılım dolacak bu işte ve hala amatör biriyim. Şimdi benim yanıma fotoğrafa yıllarını veren bir büyüğünüzü alın ve şöyle bir karşılaştırma yapalım;

*Bir fotoğraf seçin ve bu fotoğrafı önce amatör, sonra usta yayınlasın benim diye. Amatör kişiye fotoğrafa dair eleştiriler, kimi zaman sert cümleler yöneltilirken, usta fotoğrafçıya eleştirilmesi gereken noktalar göz ardı edilerek, "çok güzel, olağanüstü.." tarzında yorumlar yapılır. Bu benim en rahatsızlık duyduğum iki konudan biri. Fotoğrafçının üstad olması, onun hata yapmayacağı anlamına gelmez. Size göre hata olan bir konuyu eğer o kişiye karşı açamıyorsanız, bu bana göre saygı falan da değildir. Bana göre bu, yağcılıktan başka bir şey olmuyor.


*Diğer bir konu ise şu; yine bir fotoğraf alın. Fotoğraftaki bir kusuru önce amatöre, sonra da üstada yorumlatın. Fotoğraf sahibi, amatörün ürkek cümlelerle de olsa yapılmış eleştirisini hiçe sayarken, üstadın onu yerden yere vurduğu yorumunu dikkate alır. Burada genel kanı şudur; "amatör o, ustadan iyi mi bilecek?" Hayır, bunu da kabul etmiyorum. Deneyim konusu elbette üstadı üstad yapan şeydir, fakat bir amatörün yaptığı eleştiri, sırf amatör diye ayaklar altına alınmamalı, gözden geçirilmelidir.

Benim bu konudaki görüşlerim bunlardır. Bir amatör olarak naçizane yaşadıklarımı ilettim.

Tarih: 7 Nisan 2013, 09:45 - İp: 88.***.**1.135
stumer
stumer (üye)
İzmir / Amatör

Bir ölçüde haklısınız. Hernekadar deneyimli, kendini ispatlamış fotoğrafçıların yorumları daha farklı olsa da fotoğraf sitelerinde dost ahbap işi yorumlara da sıkça rastlıyoruz. Olmayacak fotoğraflar yere göğe sığdırılamazken, ilgi çekmesi az da olsa övgü alması veya en azından kişileri teşvik etme açısından kırmadan görüş ve öneri bildirilmesi gereken birçok fotoğraf görmezden geliniyor. Aslında bunların olmaması lazım.Yorumlar eğer yapılacaksa objektif ve yansız olmalı. Dost, ahbap veya başka nedenlerle kimi fotoğraflara abartılı yorumlar yapılmamalı, yeni başlayanlar küstürülmemeli.

 

Tarih: 7 Nisan 2013, 13:55 - İp: 85.***.**0.112
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 13.08.2013 15:59:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Nisan 2013, 16:46 - İp: 69.***.**9.135
serkankacmaz
serkankacmaz (üye)
Osmaniye / Meraklı

Bunlar insanın hevesini kırabilir ama sadece fotoğrafta değil her alanda durum bu. Siz fotoğrafa olan tutkunuzu yitirmeyin, gerisi hikaye bence.

 

Tarih: 16 Nisan 2013, 19:52 - İp: 78.***.**5.93
  • 1