ugurcanbulut
ugurcanbulut (üye)
Kütahya / Firma

Yeni Bir Fotoğrafçı İçin Yasal Gereklilikler?

Herkese merhaba, bir fotoğraf stüdyosu kurmayı planlıyorum. Elimdeki bazı ekipmanlar var. Bunun dışında baskı makinem hariç 20.000e yakın bir fiyat çıkardım. Mart ayının sonuna doğru açmayı planlıyorum ve yasal süreci araştırmaya başladım. Fakat kafama takılan birkaç şey var ve burada daha önce işletme kurmuş arkadaşlarımız varsa bu postun altına bahsettiğim konulardaki tecrübe ve bilgilerini aktarırlarsa çok sevinirim.

-Fotoğrafçı açmak için ustalık belgesi gerekiyor mu?
Ben anadolu meslek lisesi mezunuyum ve iş yeri açma belgem var, web programcılığı mezunuyum. Araştırmalarıma göre bu belge ile kalfa sayılıyormuşum. Fotoğrafçı açarken ustalık belgesine ihtiyaç var mıdır?

-Yazar Kasa? Yazar kasa alması gereken işletmeler listesinde miyim? Müşteriler illaki kredi kartı ile alışveriş yapacaktır, Fakat dahil olmayan sektörlerde var orada bu sıkıntıyı nasıl çözüyorlar? Yazar kasa almam gerekiyor mu? Bilgilendirirseniz sevinirim.

-Baskı makinası önerebilir misiniz? Şuan karar aşamasında olduğum makina : Canon Pixma G2400 Yazıcı Yaklaşık fiyatı 649TL ilk senemi idare eder diye düşünüyorum, sizce?
Vesikalık ve amatör baskı yapacağım yeterli midir, veya önerebileceğiniz bir baskı makinesi var mı?

-Açılış tarihim sizce doğru mu? Mart ayının sonlarında açmayı planlıyorum. Sezon başlangıcından önce, sizce doğru bir tarih mi?

Sorularımı cevaplandıran arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler, herkese hayırlı işler bol kazançlar dilerim.

Tarih: 25 Aralık 2017, 08:41 - İp: 176.***.**4.129
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı


4 soru var..

1. si evet, ustalık belgesi isteniyor.. siz onu sağlayana kadar belediyenin bir prosedürü işleyecek detayı ilgili belediyeler farklı şekilde açıklar..

2. si evet işletme olarak gelir vergisine tabi olacaksınız.. kuaför veya terziler gibi kabul edilmiyor. yazar kasa almalısınız.. (kosgeb girişimcilik eğitimine başvurun, açılıştaki muhasebe masrafı, yazar kasa ve demirbaşlarınız için hibe alırsınız. eğitimi tamamlayana kadar vergi numarası almamış olma şartı var)

3. soru, piyasada epson gibi makinelere 1600 ila 3000 lira arası rakam vermek gerekiyor. canon, gerekli dayanıklılığa ve maliyete sahip diyen olabilir.. o sözler, söyleyeni bağlar.. piyasada malzemesini tedarik edebileceğiniz makine en iyi seçim olur..

4. soru.. mart ayı doğru tarih, bence yanlış olan; stüdyo açma kararınız...


 

Tarih: 26 Aralık 2017, 13:45 - İp: 95.***.**7.215
ugurcanbulut
ugurcanbulut (üye)
Kütahya / Firma

Mete bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, belediyeye gidip bu konuyu biraz araştırmalıyım. Stüdyo derken büyük bir stüdyo kurmayı planlamıyorum daha çok ofis tarzı, bir odasını stüdyo yapabileceğim o da sadece vesikalık, biyografi gibi müşterilerimin günlük gereksinimlerini karşılamak amaçlı. Zaten bulunduğum bölgede ürün çekimi vs yapabilecek bir pazarım yok . Etraftaki fotoğrafçılar sadece fotoğraf ve kamera çekimi yapıyor. Ben ise burada olmayan şeyleri mesela; sıcak baskı vs olayı yok, bebek çekimi, 1 yaş çekimi, wedding story tarzı kısa video klipler... gibi bu tür işleri yapmayı planlıyorum.

Yalnız "bence yanlış olan; stüdyo açma kararınız..." burada ne demek istediğinizi tam anlamadım
Ben bu sözünüzü "Kardeşim bu devirde stüdyo mu kaldı." diye mi algılamalıyım yoksa "Aklın varsa fotoğrafçılık sektöründen uzak dur." diye mi?

Lise 1'den bu yana fotoğrafçılığa, medyaya, video işlerine, grafik tasarım, masaütü yayıncılık sektörüne çok ilgiliyim ve kendime sevdiğim işleri yapabileceğim bir alan-marka yaratmak istiyorum, nasıl diyeyim bu benim 7 yıldan beri hayalini kurduğum birşey yani.

 

Tarih: 1 Ocak 2018, 06:51 - İp: 176.***.**4.2
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı


Bu iş, aileden gelen zanaatım... on yıl önce stüdyomu kapattım ve birkaç büyük firma haricinde, gelen talepleri aile bireylerime yönlendiriyorum.. güvenlik, turizm, robotik.. çalışmadığım alan kalmadı neredeyse.. O sözümde tabi ki şahsi görüşümü dile getirdim.. başka şekilde konuşanlara da saygım var tabi.. ancak işletme mantığıyla baktığımda, diğer sektörlere göre fotoğraf sektörü her kesim ve kuruluştan darbe aldı.. bunlara tüketiciyi de dahil etmeliyim.. 2-3 lahmacun için yarım saat bekleyenler, hayatında bir kez çekineceği düğün fotoğrafı için nasıl sabırsızlık gösteriyor... girişimlerinizin hayırlar getirmesi dileğimle, hoşcakalın..


 

Tarih: 2 Ocak 2018, 21:05 - İp: 95.***.**0.115
deliha
deliha (üye)
İstanbul / Amatör

Ben ve nişanlım KOSGEB Girişimci Desteği ile özel gün fotoğrafçılık hizmeti sunan bir iş yeri açmak istiyoruz.KOSGEB buna destek sunuyor mu bilgisi olan var mı ?

 

Tarih: 2 Mart 2018, 23:12 - İp: 83.***.**7.255
ugurcanbulut
ugurcanbulut (üye)
Kütahya / Firma

Pazar günü kosgeb kursunu bitirdim. Kosgeb fotoğrafçılara destek veriyor bende destek için projemi yazdım belgem gelince dükkanı açıp başvurumu ileteceğim.

 

Tarih: 7 Mart 2018, 09:48 - İp: 212.***.**1.47
  • 1