zeiss-ikon
zeiss-ikon (üye)
Manisa / Meraklı

Türkiye’nin İlk Belgesel Fotoğraf Okulu

Alıntıdır
paradies tarafından Belgesel, Duyurular, Edebî, Eğitim, Fotograflar, Fotografçılık, Fragman, Genel Kültür, Gençlere Özel, Güncel, Haber, Karikatür, Kültür, Kültür -Sanat'da postalandı. Etiket:fotograf, Fotografçılık, Toplumsal Dönüşümler ve Fotoğrafik Görüntüler, Fotoğrafta Psikoloji, Çağdaş Fotoğraf, Fotoğrafın İdeolojisi, Fotoğrafçılık Editörlüktür, Belgesel Fotoğraf ve Tarihi Anlamak ….


ve anlatabilmek için …
muhalif bir yolculuk denemesi…
Fotograf Akademisi…
Türkiye’de son dönemde ilginin yoğunlaştığı belgesel fotoğraf, okuluna kavuştu. 2011 yılında kapılarını, basın fotoğrafçısı ve belgesel fotoğrafçı olmak, bu alanda profesyonelleşmek isteyenlere açması planlanan Fotoğraf Akademisi’nin hazırlık dönemi olarak planlanan Belgesel Fotoğraf Okulu’nun ilk periyodu, 5 ay sürecek olan bir seminer dizisiyle 1 Mart 2009 tarihinde başladı. 24 Şubat’ta 46 başvuru arasından seçilen araştırmacı, sorgulayıcı, muhalif 15 fotoğrafçı, Türkiye’nin ilk belgesel fotoğraf okulunun ilk öğrencileri oldular.
Galata Fotoğrafhanesi’nin, Fotoğraf Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında 15 fotoğrafçı, 5 ay boyunca belgesel fotoğraf ve bu alanla ilişkili diğer bilimsel disiplinlerden oluşan bir dizi seminere katılıyor. Pazar günleri yaklaşık 8 saat süren öğretimin önemli parçalarından biri de danışman hocalar eşliğinde yürütülecek olan belgesel projeler… Belgesel Fotoğraf Okulu’nda verilecek olan seminer dizisinin bugüne kadar gerçekleştirilen daha kısa vadeli çalışmalardan belirgin farkları bulunuyor. Doğrudan fotoğraf alanının dışında da çok sayıda bilimsel alanla ilişkili seminerler düzenlenerek kişisel gelişimin güçlendirilmeye çalışılacak olması bu belirleyici noktaların başında geliyor. Katılımcıların devam zorunluluğu bulunan seminerler şu başlıklar altında veriliyor:
- Belgesel Fotoğraf ve Tarihi,
- Toplumsal Dönüşümler ve Fotoğrafik Görüntüler,
- Dijital Fotoğraf,
- Sanat Tarihi,
- Görme Biçimleri,
- Fotoğrafta Psikoloji,
- Haber Tekniği,
- Çağdaş Fotoğraf,
- Kültürler Arası İletişim,
- Belgeseli Aramak,
- Düşünce Tarihi,
- Siyasal İktisat,
- Fotoğrafın İdeolojisi,
- Fotoğraf Etiği,
- Fotoğrafçılık Editörlüktür.
Belgesel Fotoğraf Okulu’nda bir yandan geleneğin etkisindeki klasik belgesel fotoğrafın kilometre taşlarını öğrenip, bunlar üzerine tartışırken, bir yandan da dünyanın çeşitli ülkelerinde gelenekten kopmaya başlayan yeni bir belgesel rüzgarının ilk sonuçları masaya yatırılıp değerlendirilecek. Fotoğrafçıların üretim süreçlerinin yoğun biçimde destekleneceği okulda, düşünsel birikimin güçlendirilmesi de en büyük hedeflerden biri olarak benimseniyor. Belgesel Fotoğraf Okulu katılımcılarının ilk aşamada bir tarz etrafında toplanmalarından çok, etik bir davranış kültürü geliştirmesini hedefleniyor. Bu davranış kültürünün alt yapısı ise, temel hak ve özgürlüklere kayıtsız ve şartsız sahip olunması gerektiği, düşüncesinden oluşuyor.
Koordinatörlüğünü Yücel Tunca’nın yürüttüğü projede çeşitli üniversitelerde çalışan çok sayıda fotoğrafçı ve öğretim görevlisi gönüllü olarak yer alıyor. Belgesel Fotoğraf Okulu’nda seminerlere katılacak olan öğretim görevlileri arasında fotoğrafçı ve eğitmen Belgin Çöleri, İsmail Gökçe, Mehtap Orgun, Murat Yaykın, Nilüfer Gökeşmeoğlu, Şamil Hazır ve Yücel Tunca’nın yanı sıra araştırmacı, yönetmen Petra Holzer, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Ayça Çiftçi, Esra Arsan, Ethem Özgüven, Orhan Cem Çetin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Gamze Toksoy, Sabancı Üniversitesi’nden Ahmet Öncü ile NarPhotos Fotoğraf Ajansı’ndan Mehmet Kaçmaz ve Özcan Yurdalan bulunuyor.
2011 yılında Fotoğraf Akademisi’nin açılışına kadar üç kez tekrarlanacak seminer dizisinin bir sonraki takvimi 2009 Ekim’inde başlayacak ve bu defa 8 ay sürecek. 2. Dönem için başvurular Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren kabul edilecek.
kynk: http://www.comufot.com/

Tarih: 11 Haziran 2009, 20:23 - İp: 78.***.**7.76