mengenlix
mengenlix (üye)
Ankara / Amatör

Tedirgin Yaklaşımıma Çözüm Arıyorum

Merhaba NF sakinleri... Sizlerle paylaşmak istediğim bir konu var.

Elimde fotoğraf makinası ile herhangi bir objenin çekimini yaparken, çevremdeki insanların bana tuhaf bir şekilde bakmalarına bir türlü alışamadım.
Bu yüzden çekmem istediğim bir çok fotoğrafı "utangaçlığımdan" dolayı çekemiyorum.

Hele hele alnından ter damlayarak çalışan insanların, sokakta oynayan çocukların veya "Allah yardımcıları olsun" köşelere sinmiş dilencilerin fotoğraflarını çok istesemde çekemiyorum. Çeken fotoğraf ustaları bunun üstesinden nasıl geliyorlar, çok merak ediyorum. Eğerki "kendilerinden fotoğraf çekmek için izin istiyorum" diyorsanız, o izni aldıktan sonra fotoğrafı çekilecek kişide aynı doğallığı görebiliyor musunuz?

Sadece doğa ve manzara fotoğrafları çekmek istemiyorum. Artık doğal portre resimleri ve şehir hayatını içeren fotoğraflar çekmek istiyorum.

Ankara'daki Ulus semtinin yıkıntılar arasındaki arka sokaklarını eminim bir çoğunuz bilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde elimde fotoğraf makinası oraları dolaştım biraz. Çekebileceğim o kadar güzel fotoğraflar varken bahsettiğim nedenlerden dolayı makinayı çıkartıpta denklaşörün tuşuna basamadım. Hele hele arkadaşları oyun oynarken duvarın dibinde üzgün gözlerle etrafına bakan küçük çocuğun fotoğrafını çekemediğime hala çok pişmanım...

Bu konuda fikir sahibi olan ve bu takıntıyı çoktan aşmış olan fotoğrafseverlerin görüşlerini bekliyorum.

Bol fotoğraflı günleriniz olsun...

Tarih: 29 Ocak 2009, 20:23 - İp: 88.***.**9.237
drego
drego (üye)
Kocaeli / Amatör

bu durum için iki alternatifiniz olduğunu söyleyebilirim. birincisi bahsettiğiniz yere o kadar çok gidecek ve o insanların yaşamını paylaşacaksınız ki sizi kendilerinden bilecek ve yaptığınız işi garipsemeyecek ve hallerini, doğal tavırlarını bozmayacak kısaca sizi kabullenecekler. bunun için onlarla iletişim kurmanız şarttır. sadece orda bulunmak yetmez. onlarla yaşadıkları hayatı paylaşmalısınız. bu konuda Ara Güler usta bence bir numaradır.

ikincisi işin biraz daha kaçak yoludur. yüksek değerde tele veya zoom lens alırsınız ve uzaktan çekersiniz mümkün olduğunca. insanlar sizi yine fark etmez ve doğal hallerini bozmazlar. bu yöntem de ilki kadar zordur aslında. deneyin göreceksiniz.

bol şanslar...

saygılarımla...

 

Tarih: 29 Ocak 2009, 22:49 - İp: 85.***.**2.179
mengenlix
mengenlix (üye)
Ankara / Amatör

Birinci alternatifinizi uygulamak için örnekte verdiğiniz Ara Güler gibi profesyonel fotoğrafçı olmak gerekiyor. Keşke olabilsem
İkinci alternatinize gelince fz28'e lens olarak teleconverter takılabiliyor sanırım. Eğer bi teleconverter edinirsem önerinizi uygularım.
O mahalleye tekrar gidip bu sefer çekinmeden ve çok dikkat çekmeden fotoğraflar çekmeye kararlıyım

 

Tarih: 5 Şubat 2009, 23:39 - İp: 88.***.**1.80
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Mengenlix bizde sürekli Ankara kalesinin arka sokaklarında dolaşır fotoğraf çekeriz hatta bazen fotoğrafını çektirmek isteyenlerin talebini karşılayamaz ve oradan kaçarız. Hepside fotoğraf çektirmeye alışık insanlardır. Özellikle çocuklar etrafını sararlar ve fotoğraflarını çektirmeden bırakmazlar seni. İlk seferde çektiğin fotoğraflardan bir kaçını tab ettirip götürüp dağıt onlara bak ikinci seferde seni nasıl hatırlıyorlar. Sofralarına buyur edip çay kahve ısmarlarlar. Çekinmene hiç gerek yok yani. Kalenin arka sokaklarının fatihi sitemiz üyesi kagemusha (Yusuf abi) dir oralarda onu tanımayan hiç kimse yoktur.

 

Tarih: 6 Şubat 2009, 09:55 - İp: 81.***.**0.59
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

hata,gerçekten öyle mi ?
Öyle ise kulağa çok hoş geliyor Ankara Kalesinde insanlarla tanışma fikri.

Paylaşmak,sokak-belgesel çalışanlar için gerçektn çok işeyarar.

Mendil satan kız çocuğu eminim ki mendilini almazsanız fotoğrafını çektirmez.
Ayakkabı boyacısı elinizdeki su şişesindeki sudan bir yudum ister,sonra fotoğrafını çekersiniz.

En keyifli fotoğrafçılık bu aslında ama yapması gerçekten zor.

 

Tarih: 8 Şubat 2009, 18:01 - İp: 88.***.**2.187
  • 1