kamikkazet
kamikkazet (üye)
İstanbul / Firma

Soy Ağacı Öğrenen Var Mı?

İyi günler. Allah kısmet ederse Çanakkale'ye ve Geliboluya gitmeyi düşünüyorum.
Henüz Ailemizin soy ağacını bilmiyorum.
Nüfus müdürlüğüne gittim. Dilekçe doldurdum. Yalnız soy kütüğü arşivi dış işler bakanı arşivinde bağlı dediklerine göre 6 ay işlem yapacaklarını söylediler. Yalnız 6 ay uzun süre henüz işlemleri nasıl hızlı başlatabiliriz.

Tarih: 1 Ocak 2015, 12:26 - İp: 78.***.**3.128
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aile soyagaci merak ettigim bir konu oldugu icin ben de baktim. Kendi arastirmalariniz disinda yapabileceginiz pek bir sey yok gibi zira kanun musaade etmiyor .

Nüfus kayıt örneğinin verilmesindeki usuller ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 43 ve 44 üncü maddelerinde ayrıntılı bir şekilde belirlenmiş olup Kanunun 44 üncü maddesinin g bendinde kaydın sahipleri ancak, alt ve üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini doğrudan almaya yetkili olup bunlar dışında diğer kişilerin nüfus kayıt örneklerini almaları mümkün değildir. Ayrıca, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı ya da soy kütüğü verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun gizlilik başlıklı 9 uncu maddesi “Nüfus kayıtları ve bu kayıtların tutulmasına dayanak olan belgeler gizlidir. Bunlar, yetkili ve sorumlu memurlar ile teftiş ve denetim yetkisi olanlar dışında kimse tarafından görülüp incelenemez. Mahkemeler bu hükmün dışındadır. Nüfus kayıtlarına bu bilgileri işleyen memurlar ve Kimlik Paylaşımı Sistemi kapsamında nüfus kayıtlarından faydalanan diğer görevliler de bu gizliliğe uymak zorundadırlar. Bu yükümlülük, kamu görevlilerinin görevlerinden ayrılmalarından sonra da devam eder.” hükmündedir.
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 21 inci ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 32 nci maddesi ile de kişinin izin verdiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması hâlinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışında tutulmuştur.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini yerleşim yeri nüfus müdürlüğünden alması mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44 üncü maddesinin (g) bendi ve 4982 sayılı Kanununun 7, 9, 21’inci maddelerine aykırılık teşkil etmektedir.
Belirtilen nedenlerle, alt ve üst soyunu kapsayan nüfus kayıt örneklerinin dışında soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.

 

Tarih: 2 Ocak 2015, 02:56 - İp: 154.***.**9.172
kamikkazet
kamikkazet (üye)
İstanbul / Firma

Kötü amaçla değil nüfus müdürlüğüne de konuştum. Herkez geliboluda şehitlerini biliyor. Çanakkale ve geliboluya gitme sebebim dedelerim nerde şehit düştüğünü öğrenmek dua okumak görmek ordada fotoğrafını çekmek amaç bu

 

Tarih: 2 Ocak 2015, 08:20 - İp: 85.***.**4.58
  • 1