orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

Renk



Yaşadığımız dünyayı renksiz düşünebilirmisiniz? Renk yaşamdır. Renkler aydınlığın çocuklarıdır, ışık ise renklerin anası. Cisimler ışıktan can alır, görünür hale gelir; ışıksız renkler yok olur, karanlık hakim olur.

Renk yaşamdır. Hiç bir şey yağmurlu bir sabahta gördüğümüz gökkuşağı kadar bizi duygulandırmaz. Yıldırım bizi korkutur. Sabahleyin erken saatte gördüğümüz kuzey ışığı ruhumuza huzur ve dinginlik verir. Renklerin görsel, duygusal dilini öğrenmek işin doruk noktasıdır. Renklere gösterdiğimiz tepkiler biraz da geçmişteki deneyimlerimize bağlıdır. Dinler, gelenekler, inançlar, moda, reklam bizim renklere olan tepkimizi şekillendirir.

Renklerin bilincinde olsak da, olmasak da üzerimize olan etkilerini görürüz. Bu etkileri pozitif ve negatif kutuplara ayırmak doğru olur mu? Tartışılmalı. Gelin renkleri biraz tanıyalım. Nasıl mı? Biraz fizik, biraz fizyoloji, biraz psikoloji. Renkler üzerinde düşünmek doğanın ölümsüz yasaları üzerinde kafa yormaktır. Renklerin üzerimizdeki etkisini onları var eden maddelerin etkilerinden ayrı düşünebilirmiyiz?

Tarih: 21 Ocak 2006, 23:58 - İp: yok
lacimert
lacimert (üye)
Aydın / Amatör

Çok güzel anlatmışsın, renklerin etkilerini. Ben özellikle iş yaşamımda, bu etkileri kullanmaya çalışırım, gözle görülür sonuçlar aldığımı söyleyebilirim:

Müşteriye sunulacak ürün kataloğumun sayfaları her zaman KIRMIZI fonludur; kırmızının coşturucu, ateşleyici etkisini, müşterinin kararlarının çoğunlukla "evet" olması ile alıyorum.

Ayrıca, yalandan nefret eden kişiliğim yüzünden, karşımdakinin bir sözünün yalan olduğunu farkettiğimde, o konuşmanın bütün tadı-tuzu kaçıyor. Bu yüzden, masamda otururken, arkamdaki eşyaların, dosyaların vb (karşımdakinin görüş alanına giren birçok şeyin) SARI olmasına dikkat ederim: Sarı, insanların yalan söylemesini zorlaştıran, dürüstlük telkin eden bir etkiye sahip. Tabii, kendi görüş alanım içinde de, MAVİ'nin yoğunluğunu, "zihin açıcı", "konsantrasyonu kolaylaştırıcı" etkileri nedeniyle, mutlaka sağlarım.

Senin renklerle ilgili şiirsel sözlerinden sonra, benimkiler fazla somut, hatta "pragmatist" oldu belki ama, yazını okuyunca, ilk aklıma gelen, renklerin bu etkileri oldu. Başka arkadaşlar, renklerle ilgili, daha güzel bakış açıları getireceklerdir, eminim.

İyi günler.

 

Tarih: 22 Ocak 2006, 01:29 - İp: 81.***.**8.181
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhabalar, Bilim adamları sizi duymasın hemen deneysel ispat isterler karışmam! Şaka tabii ki. Bu konuda çok fazla makale ve kitap okudum. Müziğin ve renklerin insan üstündeki etkileri tartışmasız kabul edilmeli bence. Sn. lacimet'in dediklerini prof. Ahmet Maranki aynen söylemektedir. Hatta bir konferansında, ders çalışan çocukların odasının mavi boyalı olması gerektiğini, sarı tonlu rengin zihine ters etki yaptığını ve buna benzer çok uzun açıklamalar yapmıştı. Yayımladığı kitaplarda bunu görebiliriz. Yanılmıyorsam "Kozmik bilinç" olacak kitabın ismi. Hatta bir kaç akşam önce bir kanalda izledim; "tavuk vebası biyoşojik bir savaştır." diyordu ve tezleri çok da inandırcıydı. Sağlıklı kalın.

 

Tarih: 22 Ocak 2006, 09:30 - İp: 195.***.**2.86
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

"S&B fotoğrafın insan üzerindeki sade, dingin etkisi sadece S&B ve arası tonlardan ibaret olduğu içindir" demişti şu anda ismini hatırlayamadığım bir fotoğrafçı. Yetersiz olsa da doğru bence de.
Renk-insan ilişkisi hayatın hemen hemen her alanında (özellikle profesyonel anlamda) kullanılmakta. Personel kıyafetlerinden mekan boya seçimine kadar. Bu konuda üniversite sıralarındayken "Verimlilik Yönetimi" adlı bir ders altında "Renk Yönetimi" alt başlıklı bir başka program almıştık. Burger King, McDonald's gibi yerlerin neden yoğun kırmızı altında olduğunu biliyor muydunuz? İnsan uzun süre kırmızı egemenliği altında yaşayamaz. Kırmızının belli bir zamandan sonra insan üzerinde boğucu bir etkisi vardır. Lacimert'in sözünü ettiği etki doğru ancak ilk etkidir. Sözünü ettiğim fast food restaurantlar adı üzerinde hızlı bir döngü üzerine kurulmuşlardır ve kırmızının bundaki payı büyüktür.
Sadece aklıma geldiği için yazdım. Laf kalabalığı olduysa kusuruma bakmayın.
Sevgiler...

 

Tarih: 22 Ocak 2006, 14:58 - İp: 85.***.**0.169
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Fotoğrafın vazgeçilmez unsuru..Renk..Çok tartışıldı zamanında

 

Tarih: 3 Mart 2008, 21:33 - İp: 88.***.**1.19
  • 1