selcukdan
selcukdan (üye)
Bitlis / Amatör

Portfolyo Hazırlama Yöntemleri...

Merhaba saygıdeger ''netfotoğraf'' üyeleri benim şöyle bir yardıma ihtiyacım var;

Şu anda güzel sanatlar fakültesi fotografçılık bölümüne gircem için yetenek sınavına hazırlanıyorum. Sizlerin o degerli bilgilerinize dayanarak ricam şu dur ki; Portfolyo hazılama konusunda. Yetenek sınavının 2. ve 3. aşaması portfolyo hazırlamakla ilgili nasıl yapacagımı bilmiyorum. Bu ay içinde sınava girecegim tüm ekipman, malzeme ve bilgimle sınava hazırım sadece portfolyo hazırlama konusunda tıkandım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Kaynak olabilecek http://url adresi bilen varsa oradan da takip edebilirim.

Saygılarımla;
Melih Selçuk Danyıldız

Tarih: 12 Ağustos 2006, 15:40 - İp: 85.***.**4.252
zax
zax (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

arkadaş bende gircem sınava.Bende bunu soracaktım benden önce davranmışsn.Bir de bişe danışcam sana.Yaa bu sınava analog makina ile mi girecez

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 23:34 - İp: 81.***.**5.79
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Portfolyo hakkında bilgim yok ama GSF fotoğrafçılık bölümüne özel yetenek ile aldıklarını bilmiyordum.Bu resim,heykel yada grafik,bale gibi değil ki.

Mesela balerin olmayan biri bazı hareketleri hayatta yapamaz.Ancak denk gelirse yada sonradan öğrenirse,kişi iyi fotoğrafı iyi ekipmanla çekebilir.Fotoğrafçılığın yaşı yoktur çünkü.


Beyler vaktiniz varsa bu fotoğrafçılık bölümüne girmek için sınavlarda ne gibi sorulara sizi tabi tuttuklarını açıklarmısınız?

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 23:55 - İp: 85.***.**9.15
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

benimde zamanında bu bilgilere ihtiyacım vardı. bu yüzden bilgim dahilinde yardımcı olayım size.

fotoğrafçılık bölümüne girebilmek hiçte dışarıdan görüldüğü gibi kolay değil.

öncelikle sınavın aşamalarını söyleyeyim.

ilk aşama karakalem desen çizim aşamasıdır. yani resim çizim yeteneğinizin olması gerek. bazı öniversitelerde model çizdiriyorlar, bazılarında ise natürmort çizdiriyorlar.

bu aşamayı iyi bir dereceyle geçersen ancak o zaman ikinci aşamaya kalıyorsun. ikinci aşamada genel kültür yazılı sınavı var, genellikle bu sınavda senden yaşayan yada ölmüş fotoğrafçılar hakkında bilgini ölçüyorlar. ve teknik olarak bazı bilgiler istiyorlar. örneğin fotoğrafçılık malzemeleri hakkında.(makineler,objektifler,ışık sistemleri,) yani fotoğrafçılıkla ilgili her türlü bilgi olabilir.

eğer bunuda aşarsan en önemli bölüme geliyorsun. senden senin çektiğin 20 tane fotoğrafı göstermeni(tabi bunların sana ait olduklarını ıspatlaman gerek) bu fotoğrafları yorumlayacaksın, renklerini, tonlarını, teknik bilgilerini, nasıl çektiğini, yani aklına gelebilecek her şekilde fotoğrafları tanıtacaksın onlara. tabi birçok kişinin önünde.
bu arada fotoğrafları tanıtırken senin diksiyonunuda dikkate alıyorlar. buda çok önemli.

en önemli şey eğer resim çizme yeteneğin yoksa fotoğrafçılık bölümüne girmen imkansız.
tabi fotoğrafçılık tarihinide çok iyi bilmeniz gerek.

uzun lafın kısası; istemekle olmuyor,gerçekten fotoğrafçılık yeteneğinin olması gerekiyor.




#orhan yum' tarafyndan 13.08.2006 02:18:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 02:15 - İp: 88.***.**8.24
zax
zax (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Orhan abi sizin zamanınızda şimdikiye göre ufak bir ayrıntı var.Ben gidip konuştum ve ilk bölümde genel kültür testi olacak.Bunu geçersek portfolyo sunumu ve eğer bunuda geçersek son aşamada konulu çekim olacak.Resim çizmeyi kaldırdılar herhalde.
Gerisi sizin dediğiniz gibi.Ama ben hala portfolyoyu nasıl sınacağımı merak ediyorum.Onlar fotoğrafların negatiflerini istiyorlar ama ben hiç analog makina ile çekim yapmadım.Nasıl olacak bilmiyorum

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 03:58 - İp: 81.***.**1.246
selcukdan
selcukdan (üye)
Bitlis / Amatör

Orhan bey sizin bu bildikleriniz dogru fakat artık değişti fotograf bölümü sınavı 2 aşamadan oluşuyor.
1- İLK AŞAMADA ADAYLAR, İKİNCİ AŞAMA ÖZEL YETENEK SINAVINA KATILMAK İÇİN YETELİ DÜZEYDE OLUP OLMADIKLARINI ÖLÇMEYİ AMAÇLAYAN ELEME NİTELİĞİNDE ÇOKTAN SEÇMELİ TEST SINAVINA ALINIRLAR.
2- portfolyo hazırlama ve konulu fotograf çekimi yani 2 bölümden oluşur.
a)Komisyon tarafından saptanan konuya göre portfolyo hazırlayıp sınav komisyonuna teslim ederler.13x18cm den büyük olmayan 10 adet fotograf yer alır.Fotograflar negatifleri ile birlikte düzenli bir dosyada sunulacaktır.
b)Konulu fotograf çekimi adaylar sınav komisyonunca belirlenen konu çerçevesinde fotograf çekeceklerdir.

Gerçekten kolay değil kişinin fotogaf bilgisi muhakkat olması gerekiyor fakat şunuda bilinki yetenek sınavına adam açıkta kalmamak için giriyor daha deklanşöre basmamış insanlar sınava giriyor. Sınava girecek tüm arkadaşlara başarılar dilerim...

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 10:47 - İp: 85.***.**4.252
  • 1