sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

Photoshop Yememiş Fotoğraf

Ham fotoğraftır.

photoshopa tek çerçeveden bakmak doğru değildir. Kullanım şekli ile değişik katagorilere ayrılabilir. Örneğin, bir fotoğrafta bulunan bir kişinin, fotoşop yardımıyla kulakları uztıldı, gözler büyütüldü ve fotoğraf son halinde elf ismini aldı. işte bu manüpilasyondur ve fotoğrafın başka bir boyutudur. Şimdi konumuza dönecek olursak, hiç bir fotoğraf fotoşopsuz doğal değildir. insan gözü, ışık durumuna göre görüntüyü filtreleyerek görür. Örneğin, gün batımı. Göz o kızıllığı filtreden geçtiksen sonra öyle görür. Göz bir nevi, renk ayarlarını düzeltir filtre işlemi görür. Fotoğraf makinesi öyle değildir, gözün gördüğünü değil doğada olan gerçek renkleri işler. Gözün gördüğü kızıllık, fotoğrafta koyu mavi çıkabilir. işte bu gözle fotoğraf makinesini ayıran özelliktir. Göz otamatik ayarlar renkleri, fotoğraf makinesi manueldir. Fotoğrafı çekildi ve istenilen kızıllığa ulaşılamadı, işte bu esnada fotoşop girer devreye.

Filmli makinelere bakalım. Fotoğraf pozlandıktan sonra, karanlık oda işlemlerinden geçerek görsele hazır hale getirilir. işte bu karanlık oda işlemleri sırasında, gün batımının kızıllığını yakalamak için bazı yöntemler kullanılır. Fotoğrafı oluşturan üç temel renk vardır. mavi, kırmızı ve yeşil. Bu renkler sayesinde karanlık oda esnasında, kontrast ayarları uygulanır. Örneğin, kızıllığı yakalamak için kırmızı artırılırken, mavi azaltılır. Fotoşop fotoğrafın doğduğu günden beri vardır, sadece ilerleyen zamanlarda yeni kulvarlar ortaya çıkar.

Ham fotoğraf gözün gördüğü değil, fotoğraf makinesinin gördüğü görüntüdür. Gözün gördüğü hale getirmek için, fotoşop kullanılır. işte o zaman doğal fotoğraftır.

Bu jonular belki açıldı, ama bir güncelleme olsun. :D

Tarih: 12 Ekim 2009, 11:52 - İp: 78.***.**5.26
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

bizde fotoşop kullanmayı bilmiyoruz,demekki çektiğimiz fotoğraflar doğal fotoğraflar olmıyacakmı.






 

Tarih: 12 Ekim 2009, 14:59 - İp: 88.***.**3.209
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

Ham fotoğraf gözün gördüğü değil, fotoğraf makinesinin gördüğü görüntüdür.

hangi fotoğraf makinesinin gördüğü? her fotoğraf makinesi farklı görür doğayı, hepsinin gördüğü renkler farklıdır. ve hangi gözün gördüğü, her gözün farklı görmediğini nereden biliyoruz?

bu taş bu kuyudan çıkmaz.

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 15:16 - İp: 193.***.**8.51
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

yalnız 3 temel renk sarı-kırmızı-mavi değilmiydi? yoksa o dediğiiz renkler karanlık oda renklerimiydi? aklım takıldıda


bende konuya ekleme yapmak istiyorum;
analogda karanlık odada renkleriyle kontrastıyla oynama yapmak, dijitalde photoshop kullanmak gibidir.

Dijital fotoğraf daha ilk işleme makinamızda girer. bizler renk doygunluğunu artırırız, kontrastı artırırız ozaman fotoğraf daha makinamızda işleme tabi tutulmuş olur. Yani oynanmış fotoğraf.
Bunun üzerine azda olsa pcde müdahale edilse (kırpma, keskinlik verme, ışık ayarlaması, renk tonlarının iyileştirilmesi vs..) tümden oynanmış fotoğraf çıkar ortaya. Tabi oynanmış fotoğraf deyince ne anladığınıza bağlı..
Diğer taraftan dijitale sıcak bakmayanlar suçu kendilerinde arasınlar. Alttaki görsellere bakınız. Üzerine geldiğim rngin kodunu bulabiliyorum. Sayısal anlamda beyaz FFFFFF ya denk geliyorsa ozaman sayısal fotoğrafta bir sorun yok. gayette düzgün çalışıyor.

http://img160.imageshack.us/img160/6628/63614762.jpg Ee ozaman bizim sorunuzmuz ne? sanırım bizim sorunumuz dijital çıkınca manipülasyona giren kes-kopyala yapıştır- yoksa ekle- varsa çıkart olaylarına çok dalmamızdır. hatta bilinçsizce dalmamızdır.
Bazen öyle çalışmalar görüyorumki; ışık sağdan gelmiş fakat sahnedeki cisimlerde gölgeler yanlış yerde.. bazriz belli oluyor oraya sonradan konduğu.. işte bu göze akıcı gelmez. yanlış olanda budur. bilmeden hissetmeden montaja girişilmesi, gerçekte var olmayan renklerin manzara fotoğrafında(tüm çalışmalarda) denenmek istenmesi..

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 15:17 - İp: 88.***.**2.238
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

fotoğraflar olmıyacakmı. bizde fotoşop kullanmayı bilmiyoruz,demekki çektiğimiz fotoğraflar doğal fotoğraflar olmıyacakmı.

elbette ki doğal fotoğraftır. ama remi' ninde dediği gibi, fotoğraf makinesinde bile oynayabiliyoruz renklerle, işlemiş oluyoruz yani. Manuel ayarda çekilen fotoğrafla otomatik çekilen fotoğraflar arasında dağlar kadar fark vardır ve evet göz filtreleyerek görür, ve her göz filtreleyerek görür. sadece fotoğraf makinesi orjinal renkleri yansıtır. buda beyinde yanıldıya yol açar işte. ve biz yaptığımız oynamalarla görüntüyü gözün gördüğü hale getiririz, yani gözümüz için doğal görünen haline. Göze ışık ne az girer ne fazla, beyin onu dengeler. makinede o yoktuır, bunu ancak kullanan yapar ve doğal haline yani gözün gördüğü haline getirir görüntüyü ve işte burda fotoşop, ve makinede yapılan ayarlamalar girer devreye.

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 20:33 - İp: 78.***.**2.190
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı



hangi fotoğraf makinesinin gördüğü? her fotoğraf makinesi farklı görür doğayı, hepsinin gördüğü renkler farklıdır. ve hangi gözün gördüğü, her gözün farklı görmediğini nereden biliyoruz? bu taş bu kuyudan çıkmaz. bu taş bu kuyudan çıkmaz.

fotoğraf makinesinin ayarını yapan kişidir. yoksa hiç bir fotoğraf makinesi gözün gördüğünü göremez. Bunu anlayabiliyoruz zaten. fotoğraf çektiğimizde istediğimiz sonuca ulaşmak için fotoşop yardımı alıyoruz. Karanlık oda dahil. Ve makinede yapıyoruz bazı ayarları. kişi fotoğraf makinesine şöyle çekeceksin demedikçe fotoğraf makinesinin kendisi gözün gördüğü renkleri çekemez. ve evet her göz renkleri ve ışığı ki zaten rengi oluşturan ışıktır, filtreleyerek görür.

Bu taş bu kuyudan çıkar. Siz benim takıldığım, eksik kaldığım, anlamadığım yerleri düzeltirsiniz. BEn sizinkileri düzeltirim, bi başkası gelir oda fikir beyan eder ve bu taş bu kuyudan çıkar. Ama çıkmaz deyip atarsınız evet çıkmaz. Sonuçta benim yazdıklarım yüzde yüz doğrudur demedim ve iddia da etmedim. Dilimin döndüğü kadar bildiklerimi yazmaya çalıştım.

sürç-i lisan etmişsem affola..

saygılar.

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 20:39 - İp: 78.***.**2.190
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

@ remi hocam o yeşil değilmiydi yav. yeşil diye biliyom ben. tıkandığım yerleri aydınlattığınız içinde ayrıca teşekkür ederim.

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 20:40 - İp: 78.***.**2.190
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

sarı-kırmızı-mavi resimdeki(ilkokul resim dersinde ana renklerdir ) ana renklerdir ve diğer renkler bu renklerin karışımıdır.

sarı-kırmızı: turuncu
sarı-mavi: yeşil
mavi-kırmızı: mor

ve bir ana rengin kontrastı diğer iki ana rengin karşımıdır. sarı nın kontrastı mor gibi...

bilgisayarda ise ana renkler RGB (Reg-Green-Blue)dir. Yani kırmızı-yeşil-mavi

bu durumda ikiniz de haklısınız.
---

diğer konu biraz muğlak gibi geliyor bana, iş biraz da felsefeye kaçıyor. Doğada herşeyin mutlak bir renginin olduğu tartışılmaz. insanların gözü bunu farklı görüyor, işleyip de görüyor burada da hemfikiriz. Makine renkleri düşünmeden yargılamadan yansıtıyor... burada hem fikir değiliz işte. Fotoğraf makinesi orjinal renkleri yansıtmıyor ki o da allayıp pullayıp bize sunuyor.
bu taşı siz beni ben sizi düzelterek çıkarırız ama biri gelir gene atar.

saygıda kusur ettiysem ben özür dilerim

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 23:39 - İp: 88.***.**7.138
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

bir sürü şey yazmıştım sildim. çünkü birileri alınabiliyor

ama şöyle diyeyim:

fotoşopsuz fotoğraf, tuzsuz yemek gibi.. tadı yok..

 

Tarih: 23 Ekim 2009, 12:19 - İp: 88.***.**9.51
artunyork
artunyork (üye)
Ankara / Amatör

Öncelikle herkese merhaba,
bu sitenin forumuna yazdığım ilk şey olacak.Konu ilgimi çekti ve görüşümü paylaşmadan de rahat edemeyeceğim sanırım.
Fotoğraf çekmek başka birşey,fotoğrafı yapmak başka birşeydir.Bana göre iyi fotoğraf çekmek,deklanşöre bastığında gördüğün şeyi başarılı birşekilde yakalamaktır,istediğin kareyi fotoğrafı çekmeden önce yaratmaktır.Sonradan üzerinde oynama yapmak,düzeltmek,renk,ton,ışık katmak fotoğraf çekmek değildir bana göre.

sayın panctom;
"fotoşopsuz fotoğraf, tuzsuz yemek gibi.. tadı yok.." demişsiniz..
bence bir yemeğin tadının güzel olması için tuzlu olmasına gerek yok.

(yazılı anlatımda iyi olduğumu söyleyemem,bu yüzden yazdıklarımın agresifmişçesine algılanmasını istemiyorum)
saygılar..

 

Tarih: 19 Kasım 2010, 16:51 - İp: 78.***.**4.217
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

jpeg fotograf ceken kimse cıkıp fotografın dogallıgından, photoshopun gereksiz birsey oldugundan bahsetmesin. siz bilgisayara atıp yapmıyorsunuz belki ama jpeg fotograf elin japon muhendisinin yazdıgı yazılımın cektiginiz fotografı işlemesidir baska birşey degil. ayrıca menuden giriş sharpen +3 contrast +5 yapmakla bunu bilgisayarda yapmak arasında zerre kadar fark yoktur. kendimizi kandırmayalım

ham fotografa gelirsek, kelvin degerleri ve cekim ayarları aynı oldugu surece aynı lensi kullanan her makinenin raw sonuclarının birebir olmasa da aynı olması gerekir diye dusunuyorum.

fotograf makinelerinin insan gozunun gordugunu vermeme nedenlerinden birisi de dynamic range. sensor teknolojisi hala daha okadar gelişmedi malesef.
ama ben rawın aslında insan gozunun gordugune daha yakın oldugunu dusunuyorum.
asıl işlenmiş fotograf insanın gordugu degil gormek istedigini yansıtıyor.
internette gordugu fotograflara agzı acık bakanların photoshop kullanmadan bu gibi fotograflar cekebilecegi yanılgısı ve tabi dslr alanların cogunlugunun renkler konusunda yasadıgı husran buradan geliyor.

 

Tarih: 19 Kasım 2010, 17:59 - İp: 92.***.**4.90