harharyas
harharyas (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Mobilya Fotoğrafı Kare Başına Ne Kadar?

Merhaba,arkadaşlar aranıza yeni katıldım ancak kusura bakmazsanız tanışmamız bir soruyla olacak,bir mobilya firması için fotoğraf çekimi yapacağım fakat kare başına fiyat vermem gerekiyor piyasayı bilmiyorum o yüzden ne aşağı fiyat verip bu işin ayağa düşmesine katkıda bulunmak nede yüksek fiyat verip müşteriyi kaçırmak istemiyorum, bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
Hepinize İyi Çalışmalar.

Tarih: 27 Temmuz 2012, 13:12 - İp: 78.***.**3.104
evrendemir
evrendemir (üye)
İzmir / Meraklı

Arkadaşım,
İlginç fotoğrafcı arkadaşlarımız var,

Ürün fotografını 1 liradan çeken,
http://www.sahibinden.com/ilan/hizmet-reklam-ve-tanitim-fotograf-cekim-1-tl-ye-urun-cekimi-86178108/pasif-ilan/


böyle bir çekim için ürün başına 500 - 1000 lira isteyenler,
Günlük çekimini ...bin dolar lara yapanlar var.

çekimlerde kullanacağınız ekipman, nakliye, vergi, ortalama maliyet üzerine düzeltme programlarında çalışma sürenizi ekleyip, kendinizce emeğinizin bedelini koyup, hesaplayın, çekim sayısına bölün.

Aşağıdaki yazı belki ilginizi çeker,

Sayın Aydin Tuna Palabiyikoglu'nun bir yazısından alıntıdır
------------------------------------------------------------
1 TL'ye kimse fotograf cekmemeli. Cekene lafim yok. Ise yeni baslayan biri olabilir surumden kazanmayi amac edinmis olabilir her kesin kendi satis yontemi vardir.

Ancak ciddi ve ise gerekli yatirimi yapmis ticari calisan profesyonel bir fotografcinin 1TL ye cekmesi pek mumkun degildir. Sebebine gelince...

Mesela orada sunulan yuzuklerden yola cikarsak;
O yuzukleri cekmek icin isik tonu ayarlanabilir bir lightbox kullanmasi gerekir. Fiyatlari 150 USD den baslayim 2000 USD uzerine cikar. Burada kullandigimizin orta halli oldugunu 500 USD oldugunu dusenlim.

En azindan bir macro lensin bulunmasi gerekir. Bunun icinde en cok kullanilan f/p olarak en mantikli gorulen 100mm f/2.8 L lensi secelim.

Ardindan 5D Mk II Body kullandigmizi var sayalim.

Saglam bir tripod sart 400 USD ona diyelim.

Toplam maliyet 3800 USd Tum rurunleri aldiginiz yerin size kiyak yaptigini ve sadece %10 kar koydugunu varsayin.Buna birde KDV ekleyin. Firma oldugunuz icin vergi odersiniz bu sebeple urunu Turkiye'den almayi tercih edersinizki stopajdan dusebilesiniz. Ayrica sigortalayabilmek icinde elinizde fatura bulunmali. Tum urunleri al. Isiklari sikca degistirmek gerekir. Tripod daha uzun sure dayanir ve saire.

Daha ince hesaplarda yapilabilir ama diyelim ki butun bu maliyet 5D MK II'nin shutter sayisi bitinceye kadar sabit kalacak. Bu sayi 150.000dir.


Bu demektir ki: Cektiginiz her fotografin size minimum 6 kurus maliyeti var.
Siz her urunu saglama almak icin minimum iki kare olarak cekeceksiniz. Dolayisi ile urun basi maliyet 12 Kurus.

Ayrica vergi oduyorsunuz cunku profesyonelsiniz ortalama verdiginiz fiyatin %30'u vergiler olarak sizden kesilir. Dolayisi ile 1 lira yani 100 kurusdan elinizde 70 Kurus kalir. Bunun 12 Kurusu makine maliyeti Kaldi geriye 58 Kurus.

Ortalama urun degisimi cekimi kontrolu derken en hizli fotografci 5 dakikada bir fotograf ceker. demkki saatte 12 fotograf cekebilirsiniz. buda saatte 6 Lira 96 Kurus kazanabildigniz anlamina gelir. Tabii en az birebir editleme sureci vardir. Sadece acip bakip tamam diyip kapatsaniz her 5 dakikalik cekim icin 5 dakika harcarsiniz. Tabii saat basi degil urun basi fiyat verdiginiz icin bu harcayacaginiz surede verdiginiz fiyatin icerisindedir. Dolayisi ile aslinda 2 saatte 6 lira 96 kurus kazanmaktasiniz. buda saat basina 3 Lira 48 kurus kazandiginizi gosterir.

3Lira 48 kurus bir saatte kazaniyorsunuz. dediginiz gibi 1000 urun aldiniz Teslim sureniz yukaridaki rakkamalr isiginda eayrim ve secim dahil gunde 12 saat calisarak asagi yukari 12-14 gun surer. Bu surecin sonunda durust, vergisini veren, ve isini hakkiyla yapan bir fotografciysaniz Yeme icme, elektrik masrafi, sarf malzemeleri, diger yipranma payi vs cikartilmadan cebinize kalan para 500TL civarindadir. Hadi ben abarttim vergi odemediniz falan cebinize 800 lira kalsin.

Ayda hadi en iyi ihtimal ile bu fiyatla 2000 TL para yaparsiniz oda bu tempo ile sag kalirsaniz. Bu para ile de birikim yapamayip yarin bir gun lensiniz yada makineniz bozuldugunda onu yenileyemezsiniz.

Kaldiki bir fotografci sadece bir urunu cekmek icin bu kadar az malzeme ile ola cikmaz. Yapmasi gereken daha bir cok yatirim vardir. Dolayisi ile masraflari cok daha buyuktur.

O yuzden bir fotografci ya bu fiyati gosterir ama ekstra ekler derki jpeg cekerim + asistan ucreti vardir vs yada uzun vasdeli sozlesme yaparim urun olsada olmasada sabit su akadr alirim ayrica urun basina da 1TL alirim.

Yani o bir liraya kimse fotograf cekmez.

Yok eger gercekten bu rakkama is yapiyorsa, ya ne ticaretden ne yatirmdan ne fotografdan anlamiyor demektir Yada baska bir cok geliri vardir bu onun zevkidir, sadece isin adi olsun diye para aliyordur ama o zaman da bu isi meslek olarak yapanlara ayip ediyor demektir.

 

Tarih: 27 Temmuz 2012, 14:07 - İp: 78.***.**9.158
oldies
oldies (üye)
Tekirdağ / Stüdyo Fotoğrafçısı

hocam neye göre fiyat verelim ucu açık sorular soruyon mobilya çekicem diyon ama konsept mi çekicen konsepti sen mi kurucan mankenlimi çekim yapılacak yoksa sademi vs gibi şeyler bikere fiyat sorman yanlış reklam fotografçısı yazmışın profile bizim sen den örenmemiz lazım
nese herşeyin bir ilki vardır detaylı yaz biraz

 

Tarih: 27 Temmuz 2012, 19:08 - İp: 88.***.**2.192
harharyas
harharyas (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

evrendemir arkadaşım,
Yazdığın cevap benim için yeterince açıklayıcı olmuştur teşekkürederim.

 

Tarih: 27 Temmuz 2012, 20:38 - İp: 94.***.**8.16
  • 1