m.m.gökhan
m.m.gökhan (üye)
Samsun / Amatör

Görsel Algılama Ve Görüntü İçeriği

Bir heykeltraş gözüyle Fotoğraf Sanatı'nda ana temalardan biri olduğuna inandığım ve özellikle bunu kullanarak tasarımladığım çeşitli konuların altındaki gerçeği tartışmak ve paylaşmak istiyorum... Biçimlendirmeyi bir kenara atacak olursak hayatını bu yolla kazanan bir dostunuz olarak katkım olursa çok sevineceğim... Aslında buna bir borç ödeme de diyebiliriz. Çünkü sizlerin çektiği birçok fotoğraftan tema olarak faydalanıyor, aldığım ilhamla çekimlerinizden üç boyutlu tasarımlarımın ilk adımını atıyorum... Korkmayın! Eğer birgün herhangi bir fotoğrafı birebir kullanmam gerekirse size uğrarım. Ama şimdiye kadar böyle bir şeye gereksinim duymadım. 1500 den fazla heykelin hepsi tek ve özeldir. Bunun daha doğru bir sanat ürünü verme biçimi olduğuna inanıyor ve uyguluyorum.
Görsel algılama ve görüntü içeriği konusunda kişinin kendini eğitip geliştirmesinin kendisi için yapabileceği en iyi çaba olduğunu biliyorum. Böyle bir konu üzerine düşünce geliştirebilirsek sadece fotoğrafçılık açısından değil, tüm sanat dalları ve yaşamın derin duyarlılıkları konusunda da yeterince dikkatli olunarak insanımsılıktan daha yukarıda bir yerlerin varlığını saptayabiliriz diye düşünüyorum...
sevgi ve saygılarımla...
Merhaba...
M.M.Gökhan Yerlikaya

Tarih: 5 Şubat 2006, 21:53 - İp: yok
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Teşekkürler...

 

Tarih: 1 Ağustos 2007, 09:42 - İp: 85.***.**6.14
calvino
calvino (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Yerlikaya,

ne kadar doğru bir konuyu, aslında ne kadar doğru bir yerde açmış olmanızdan dolayı kutlarım. Foruma çoğu zaman okuyucu olarak katılıyorum ve girdiğim bölümler genelde de teknik oluyor. pekçok insanın da bunu yaptığının farkındayım. dolayısıyla konuşmalar hep teknoloji ve marka üzerinde sınırlı kaldığı gibi, arkadaşlarım kızmasınlar ama, "geyiğe sarma" olasılığı da %80'ler civarında.

Oysa görsel algılama ve görüntü içeriği, fotografla derdi olan insanların en başta düşünmesi gereken şeyler. "Derdi olan" dedim. Çünkü amatör de olsak, dünya ile bir derdimiz yoksa, bir şeyleri anlatmak ve paylaşmak niyetinde değilsek, fotograf çekmek bir yerden sonra tekdüzeleşmeye mahkum.

konuyu biraz dağıtacağım için kusuruma bakmayın. AFSAD kurucularından, iyi bir fotojurnalist olan Özcan Yurdalan'ın bir anısını paylaşmak istiyorum. 1999 büyük depreminden sonra, izmitte çocuklara fotograf atölyesi kurdular. bu konu basında da çok yer buldu ve herkes küçücük çocukların neler yapabildiklerini görüp şaşırdı. Eğitmenler, fotograf tekniğini kısaca anlattıktan sonra onlara en önemli şeyin, ne çekmeleri gerektiği olduğunu söylemişler. Bir amaçlarının, bir projelerinin olması gerektiğini belirtmişler. kiminin projesi annesinin yemek yapması, bir başkasınınki ise oyun olmuş. ve sergi açılmış. başta istanbul olmak üzere pekçok ilden, amatör, profesyonel fotografçılar gitmiş. çocuklar onlarla tanışmaktan çok mutlu olmuşlar ve gördükleri anda sordukları ilk soru "Projen ne?" olmuş. bu soru, fotografçıların çoğunu şaşırtmış. ne demek proje demiş çoğu. ben çiçek, böcek çekerim. ya da çekime çıkarım. ne bulursam onu çekerim, sonra içinden güzellerini ayıklarım. bu cevap da çocukları çok şaşırtmış. bir önceliği olmayan, bir hedefi olmayan insanların, bunu neden yaptığına anlam verememişler.

bu anıyı kimse bir eleşiri olarak almasın lütfen. çoğumuz fotograf çekmeye çıkarız. ve hemen herkes "bulduğunu" çeker. belki de bu duruma, görsel algılamayı kuvvetlendirip, düşünsel bir boyut katmak gerekiyor.

bu durumun, sizin açtığınız konuyla da ilgisi olduğunu düşünüyorum. şimdi işime dönüyorum daha sonra devam edebiliriz sanırım

sevgiyle kalın.

 

Tarih: 1 Ağustos 2007, 10:30 - İp: 85.***.**5.109
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

maksadım, 25 aralık 2006 dan bu yana sitemize uğramamış m.m.Gökhan beye merhaba diyebilmekti..

konu açılalı 1.5 sene olmuş..

calvino.. selam ve saygılar...

 

Tarih: 2 Ağustos 2007, 11:53 - İp: 85.***.**4.128
  • 1