a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğrafın Para Olarak Değeri

fotoğrafın para olarak değeri nedir ve nasıl fiyatlandırılmalıdır
bu konuda kıstas alınacak rasyolar nelerdir
görüşleriniz nelerdir

Tarih: 9 Şubat 2006, 20:06 - İp: yok
cevat
cevat (üye)
Sakarya / Firma

 

Tarih: 9 Şubat 2006, 20:32 - İp: 81.***.**4.95
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğrafın para olarak değeri bu işten ekmeğini kazanan kişiler için Dükkan kirası ,elektirik,su,çay kave ,vergi ikramlar,alet edavatlar,makinalar,bagkur,ssk, en önemlisi bilgi beceri bütün bunları birleştirin taktiri sizin.
Amatörler içinse manevi değer çok önemlidir 1 kare fotoğraf yeri gelir milyonlar milyarlar değerine eşit olur.
Sagı ve sevgilerimle.

 

Tarih: 10 Şubat 2006, 09:03 - İp: 85.***.**9.246
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

NYIP' yani NewYork inst.. Of Photography (nasıl yazılıyosa beceremedim) internet sitesine bakarsanız..

Bir öğrencilerinin tek bir kare fotoğrafdan 200.000$ kazanmış olduğunu görebilirsiniz...

Vah benim kara bahtım .. Dermişim.....

 

Tarih: 10 Şubat 2006, 18:10 - İp: 81.***.**8.211
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Sevgili Mete007 bu sadece senin kara talihin değil,
bu ülkede en son değer verilen şeydir emek, düşünce bu yüzden de en az hizmet sektörleri kazanır....

Bir grafiker olarak bunu bilirim...

Abi bi logo çalışsana be, nolcak ya 15 dakikada yaparsın, karala işte basit bişey,,,

 

Tarih: 10 Şubat 2006, 18:19 - İp: 81.***.**3.185
eacinci
eacinci (üye)
İstanbul / Amatör

devamını da yazsaydın keşke atakan...
"-aman be abiii... bunu ben de yapardımmmm..."
maalesef türkiye'de değer yargıları bu kadar işte...

 

Tarih: 10 Şubat 2006, 19:07 - İp: 81.***.**0.227
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar,
Fotoğrafın hangi yolla satıldığınan tutun da , fotoğrafçının kimliği, fotoğrafa ihtiyaç duyanın fotoğrafla elde edebileceği gelire, fotoğrafın elde edilmesi için fotoğrafçı göndermesi ile oluşacak masrafın büyüklüğüne bağlı olarak bu değişiyor diye biiyorum.Bu konuda ülkemizde bir çok çok açık kapı var.MA 1 dolarla 1000 dolar arasında fotoğraf pazarı var dünyada.
En gerçekçi kıstas ihtiyaç duyulanla fotoğrafçının üretiminin karşılaşması oluyor sanıyorum..yani sizin fotoğrafı nasıl pazara sunduğunuzla ilgili oluyor.her özelliği aynı olana , hatta bazen daha da kötü olan bir malın nerede sergilendiği ve müsterisi arandığı ile alakalıdır. Kıstastan çok ticareti nasıl yapmaya çalıştığınızın önemi oluyor gibi.SAnat içeriği iddası olanlar ise zaten farklı fiyatlandırılıyor.Gerçi sanat yapıtlarının bile nerede müsteri arandığı fiyatını belirliyor..VE sizi kimin lanse ettiği , kimlerin de inandığının sonucu : adınız = para.. Diğer her şeyde olduğu gibi..İstisnalar haricidir yazdıklarım..

sevgiler

 

Tarih: 10 Şubat 2006, 19:27 - İp: 81.***.**8.239
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

VE sizi kimin lanse ettiği , kimlerin de inandığının sonucu : adınız = para..

Sevgili thalassa'nın bu sözlerine aynen katılıyorum. Fotoğraf Dergisi'nin Şubat-Mart2006 sayısı sayfa 82'de "Kaç Para Ediyor?" başlıklı bir kısa araştırma var. Tek bir kare fotoğrafın 300.000$ ettiği görülebiliyor. Ama o kadar çok iyi fotoğrafçı ve onların o kadar çok iyi fotoğrafı var ki dünyada, thalassa'nın yazdığı çok önemli hale geliyor. Çevre çok önemli yani. Fotoğrafa para ödeyenler kimler diye bakarsak:
1. Firmalar
Genellikle ajans üzerinden çalışıyorlar ve zaten fotoğraflarını kendileri çektiriyorlar. Daha önce birilerinin çektiği fotoğrafları alma yoluna nadir gidiyorlar.
2. Fotoğrafseverler
İşte burada thalassa'nın üzerinde durduğu konu çok önemli hale geliyor. Maddi durumlarını bir kenara bırakırsak kabaca iki tür fotoğrafsever(yahut sever gibi görünen) var. Birincisi gerçekten seven ve anlayan, ikincisi seven-anlamayan yahut sevmeyen-anlamayan. Maddi durumlarını da hesaba katığımızda ikinci gruptakilere her türlü fotoğrafı büyük bir sanat eseri diye kakalayabilirsiniz. Çünkü parası vardır, fotoğraftan anlamıyordur, fotoğraf galerilerinde boy göstermek onun için müthiş bir vitrindir. Hele ki hatırı sayılır meblağlar ödeyerek...

Yukarıda verdiğim bilgileri şu anda adını hatırlayamadığım ve bu işten iyi para kazanan bir Çek fotoğrafçının yazdıklarından okumuştum. Bu iki grup haricinde de fotoğrafa para ödeyenler var elbet ama grup oluşturabilecek kıvamda değiller sanırım.
Ayrıca araklayanlar var ki onların örneklerini galeride görebilirsiniz.
Sevgiler...

 

Tarih: 10 Şubat 2006, 20:06 - İp: 82.***.**4.20
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

görsel malzemenin kullanıldığı her türlü mecrada fotoğraf alışverişi, satın alınması gerçekleşir. değeri fotoğrafın gerekliliği ile paraleledir bence. bazı ajanslar ve dergiler öyle fotoğraflar ararlarki hiç bi stock ajansta, stock sitede ve imaj banklarda bulamaz. o zaman bu işi bilen birine çektirme yoluna gider. bu da onlara pahalıya malolur. fotoğrafın değerine gelince getty images gibi sitelere bakarak bir fikir oluşturabilirsiniz. Piyasanın durumuna gelinve içler acısı diyebilirim buradan rakam söyleyipte insanların umudunu yerle bir etmek istemem

 

Tarih: 11 Şubat 2006, 14:57 - İp: 85.***.**9.97
  • 1