fotoferdi
fotoferdi (üye)
İstanbul / Firma

Bu Ne Haksızlık Adaletsizlik

Sezonun açılmasıyla bütün herkes fotoğrafçı oldu. eline makina alan facebook'da bir sayfa açan fotoğrafçı oluyor. özel gün fotoğrafçısı, doğum fotoğrafçısı, dış çekim fotoğrafçısı vs. Ne vergi verirler, ne eleman, ne dükkan kirası gelip fotoğrafçı esnafının ekmeğini gasp ederler. Maliye bakanlığı gelip esnafı sıkıştırır, fotoğrafçılar odası lisans sorar, Belediye ruhsat sorar... Bu ne haksızlıktır

Tarih: 7 Nisan 2013, 16:32 - İp: 85.***.**2.169
gokhanz
gokhanz (üye)
İstanbul / Amatör

aslında adalet Türkiye de pek bulunur bir şey değil.
Ama istisnai durumlar hariç bende pek desteklemiyorum bu tarz çekimleri.

 

Tarih: 7 Nisan 2013, 19:57 - İp: 78.***.**0.105
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 13.08.2013 15:59:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Nisan 2013, 21:12 - İp: 69.***.**9.135
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 13.08.2013 16:00:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Nisan 2013, 21:17 - İp: 69.***.**9.135
nokta2
nokta2 (üye)
Aydın / Meraklı

maliyeti düşürüp herkesin profesyonel bir fotoğraf makinası alabilecek hale gelmesiyle, aslında bir sanat dalı olan fotoğrafçılık çamura bulanmaya başlamıştır. hiçbir yeteneğe sahip olmayan/olmadığını düşünen her gencin kurtarıcısı olmuştur. aslında olamamıştır, olmuş gibi yapmıştır.

kerameti makinada sanan bu gençler, makinanın ne tür özelliklere sahip olduğundan çok canon/nikon gibi daha popüler markaların son çıkan ürünlerine konsantre olurlar. makinanın fiyatı arttıkça kalitesi de artar diye düşünürler. bazı ürünler bu düşünceyi destekler niteliktedir belki, ama amatör/ileri amatör bir fotoğrafçı için kendini geliştirme sürecini uzatır bu düşünce. daha profesyonel bir makinayı tanımaktansa, amatör makinalarla başlamak daha mantıklıdır. burada kast ettiğim, slr makina yerine kompakt makina meselesi değil; slr makinalarda yeni başlayanlara yönelik modelleri kullanmak.

gelelim, bu durumun yol açtığı gençlik sendromlarına. fotoğraflanması haz veren şehirlerden birinde yaşıyorsanız, özellikle de istanbul'da, hemen hemen gittiğiniz her yerde bu gençlere denk gelebilirsiniz. istiklal'e çıktığınızda, boynunda 2.000 tl ye yakın fiyata sahip makinayla caka satan, makinanın ağırlığıyla ters orantılı olarak daha da dik durmaya başlayan bir genci görmemiş olmanız imkansız. gelin görün ki araştırma hevesi olmayan, sanatı bayağılaştıran, maymun iştahlı bu gençlerimiz; makinanın dilini anlamaya çalışmadıklarında otomatik modda güzelim makinayı heba etmektedirler.

tek numaraları, farklı açılar yakalamaktır. iso, enstantene, diyafram, objektifler, objektif açısı, cart kuralı, curt kuralı; bunların hepsi birer içi helyum dolu balondur onlar için. otomatik modda makina nasıl olsa ayarlar. hem makinaya 2.000 tl vermiş. bir zahmet bunları da makina ayarlasın derler takozlar.

bunlar kendilerini çok güzel fotoğraf çektiklerini zannedip bir de fotoğraf blogları açarlar. ardından çeşitli sosyal paylaşım yerlerinde 'ulan eline her fotoğraf makinası alan da fotoğrafçı oluyor ergenler' şeklinde açıklamalarıyla kendilerini görmezden gelirler.


Eline fotoğraf makinesini alanın kendini fotoğrafçı sanması veya facebook profiline, twitterına "photographer" yazmak kadar tiksinç bir olay. ama bu demek değil ki kimse fotoğraf çekmesin, sadece "gerçek" profesyonel fotoğrafçıların elinde olsun dslr camera. hobin olsun ne güzel. gez dolaş, anı yakala. ama tutup da "ben fotoğrafçıyım" deme. fotoğraflarının yanına "bilmem ne fotography" yazısını kondurma !


x photography, y photography gibi bir de marka bulan kimselerin hevesidir, genellikle zengin kimselerdir. Ya da para biriktirip almıştır. Sonuç olarak fotoğrafçı değil fotoğraf çeken turist gibidir.


makinayı alır almaz '.. photograpy' diye albüm açmasından ve resimlerin (FOTOĞRAF YAZACAKKEN) altına '.. photograpy' yazmasından herşey anlaşılabilir.

#ozenler' tarafından 14.04.2013 20:00:56 tarihinde düzenlendi.


 

Tarih: 14 Nisan 2013, 19:58 - İp: 176.***.**2.81
caglarrock
caglarrock (üye)
Konya / Meraklı

Ozenler abi tamam herşeyin doğru güzel de şu photograph olayını ben de yapıyorum ve hoş göründüğü için yapıyorum. Madem fotoğraf yazacağız Türkçe'yi düzgün kullanacağız siz de lütfen cümlelere büyük harflerle başlayın, zarf ve fiilimsileri anlam kargaşası yaratmayacak şekilde kullanın diyorum ben.

Ayrıca adalet Türkiye'de pek yok diyen abilerim, tamamen haklısınız, sizin de arkanızdayım.

 

Tarih: 14 Nisan 2013, 20:26 - İp: 195.***.**7.93
nokta2
nokta2 (üye)
Aydın / Meraklı

__________________________


#paylasimci' tarafından 30.06.2013 16:45:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Nisan 2013, 17:19 - İp: 88.***.**3.214
  • 1