glycerine
glycerine (üye)
İstanbul / Amatör

Amatör Fotoğrafçılığa Nereden Başlamalı?

Öncelikle merhabalar,
az önce siteye kayıt oldum, bir kaç gündür bu işi araştırıyorum, kafama yatan bir kaç site bulabildim.
Derdini söylemeyen derman bulamazmış, bende derdimi açayım arkadaşlar, sizlerden de bu konu da yardım bekliyorum.
Amatör olarak, kendi başıma fotoğraf çekmek istiyorum, doğa, manzara, şehir, deniz, çiçek vs.. Lakin bu iş ile ilgili hiçbir şey bilmiyorum, çektiğimiz fotoğraflar ya telefonla ya da standart olan dijital makinelerle..
Ben ise biraz da bilerek, anlayarak, gönül vererek fotoğraf çekebilmek istiyorum. Bana en mantıklı gelen yol evvela bir kursla yola çıkmak fakat şu dönem içerisinde o kadar vaktim yok. En azından şimdilik kursu erteliyorum o yüzden.
O zaman kafamdaki soru işareti şu oluyor, Nereden Nasıl başlamalıyım? Mesela ilk soru nasıl bir makineyle bu işe başlamayalım?
Bu konuda sizlerin yardımına çok ihtiyacım var, dört gözle önerilerinizi bekliyorum.

Tarih: 30 Nisan 2009, 11:51 - İp: 94.***.**9.30
mehmetcihan
mehmetcihan (üye)
İstanbul / Amatör

Sizi kutlarım. Hangi makineden önce nasıl öğrenirim diyen biri olduğunuz için. Çünkü yapılan hata hemen acele ile bir makine almak ve sonra yaşanan bol hayal kırıklıkları. Tabi devamında başarısızlığın faturasına ekipmana çıkarmak ile daha fazla ve gereksiz para harcayarak farklı ekipmanlar almak.

Hiç bir manine vs. almayın ve temel bir fotoğraf atölyesine katılın. Bu atölye çalışması içinde gerekecek makineyide bir arkadaştan yada hocalarınızdan rica edin size eminim yardımcı olacaklar. Bu şekilde makineleride tanıyıp daha bilinçli bir seçim yapmış olacaksınız.

Amatör fotoğraf ve fotoğrafçılara her türlü desteği veren ve bu işe çok ciddi bakan derneklerden İFSAK'ı size öneririm. Eğer yakın iseniz İFSAK temel eğitim seminerlerine hemen katılabilirsiniz.

Bunu dışında bolca yayınlanmış temel kaynak kitaplar var. Zaten internette elinizin altında. Bir diğer önerim bolca sergi dolaşın ve fotoğraf izleyin. Bunlar sizin tarzınızı da belirlemenize yardımcı olacaktır.

Kısaca mantığınızı izleyin.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 12:46 - İp: 78.***.**2.240
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ilk yapmanız gereken temel terimleri ogrenmek olsun, enstantane nedir diyafram nedir enazından aklınızda bir fikir olsun.
bunların birbirlerine etkileri uzerine kafanızda bir şablon olusturmaya calısın..
bir kursa mutlaka yazılın,zaman bir mazeret olmasın, hocaların makine konusunda yardımcı olabileceklerini dusunuyorum..(ama mesela kursta size bir dslr verilirse kullanmanız için,ilk iş gidip 2000 lira harcayarak bir dslr almayın)
manuel kullanım imkanı veren herhangibir makine işinizi gorecektir..
300-350 liraya alacagınız kompakt bir makineyi uzun sure degiştirme ihtiyacı bile duymadan kullanabilirsiniz..
bir fotograf kursuna yazılmanız,kulaktan dolma bilgilenmenizi ve yalan yanlıs seyler ogrenmenizi engeller. işin temelini ogrenirken size zaman kazandırır, uygulamalı anlatımlar daha cabuk ve etkili kavramanızı saglar..
internette kaybolup teorik bilgi edinmenin bir anlamıda kalmaz..
-----------------
bol bol fotograf izleyin,farklı portfolyolar gorun, farklı fotografcıların kişisel sitelerini gezin, konu fotografsa sadece yurtiçi sitelere baglı kalmayın,farklı ulkelerden farklı fotografcıların tarzlarını gorun ufkunuz ve yaratıcılıgınız gelişsin..
eger maddi olarak sorun olmazsa iz dergisini takip etmeye calısın. her sayısında birbirinden guzel portfolyolara yer veren gercek bir fotograf dergisidir..
------------------
kesinlikle daha fazla para harcamak daha iyi fotograf demektir yanılgısına kapılmayın,fotografı fotografcı ceker.
bir makinenin sınırlarını gormedikce, bazı ozelliklerin eksikligini hissetmedikce daha fazla para harcamak sadece parayı sokaga atmaktır..
-------
fotograf futbol gibidir, hayatında topa vurmamıs birisi bile futbol hakkında yorum yapar..
her yorumu dikkate almayın,her lafa ınanmayın,sorgulayın,karsılastırın,ogrenmeye ugrasın..

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 19:04 - İp: 78.***.**6.122
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

evet ben de kutlarım sizi.. sn. mehmetcihan'a ve sn. gaijin'e tümüyle katılıyorum..
ve size kendimden daha iyi bir örnek verememem doğrusu;

tam da burda yazdığınız gibi bir mantıkla başladım fotoğraf çekmeye, 8 ay evvel .. daha öncesinde çok eski bir model bas çek makinem vardı. İlk olarak onunla çektiğim fotoğrafları exifleri ile beraber açıp incelerdim.. bu makinelerdeki hazır scene'ler belli diyafram ve enstantane değerlerine karşılık geliyor. okuduğunuz temel bilgiyi de örnek olmayınca tam anlamak zor oluyor, haliyle internetten bulduklarımı ve fotoğraf kitaplarından okuduklarımı hem güzel bulduğum fotoğrafları inceleyerek hem de kendi eski fotoğraflarımın exiflerini inceleyerek anlamaya çalıştım.. çok pahalı bir makine almadım ve hemen de almadım..

internette sanal bir fotoğraf dergisi var : fotoğrafya ... onun nerdeyse tamamını okudum, melih özbek kişisel web sitesinden fotoğraf ve makineler hakkında yazdıklarını , scott kelby'nin kitaplarını okudum.. ayrıca sabit kalfagil'in dergilerde yazdıklarını okuyordum , derken onun da kitabını aldım; kompozisyon üzerine.. isimlerini vereyim, belki işinize yarar..

makinemi tanımak için çokça fotoğraf çektim ve bu sitedeki aynı makine kullanıcılarının fotoğraflarını hep takip ediyorum, benim elimdeki makineyle yapmayı öğrenmediğim birşey görürsem danışıyorum...

ancak mutlaka ki yeni bir bakış açısı isteyeceksiniz, o nedenle bir kurs şart.. kursta anlatılanları , uzun da sürse, okur öğrenirsiniz aslında ama hiçbirşey o ortamlarda tanışacağınız fotoğrafçılarla bir yarım gün geçirmenin yerini tutmaz. tek bir cümleleri ya da size gösterecekleri fotoğrafları, bir fotoğraf gezisinde bir iki ustayı gözlemek o kadar çok şey katar ki tahmin edemezsiniz.. illa hemen gitmeniz gerekmez, hatta kendiniz öğrendikten sonra da gidilebilir; çünkü o noktadan sonra da öğrendiğiniz şey temel bilgi değil fotoğraf konusunda bakış açınızı değiştirmek/geliştirmek oluyor..

şimdiden başarılar dilerim..

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 19:38 - İp: 80.***.**3.187
glycerine
glycerine (üye)
İstanbul / Amatör

İlgi ve alakanız beni çok memnun etti, hepinize binlerce kez teşekkür ederim, minnettarım... Gördüm ki kafamda planlandığım yol, doğru yolmuş. İlk önce güzel bir kursla işi öğrenmek, sonrası Allah kerim.. Bu arada Mehmet Bey İSFAK harika bir yere benziyor, en kısa zamanda gidip görücem, üyesi de olurum büyük ihtimalle, bunun için ayrıca teşekkür ederim.

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 22:30 - İp: 94.***.**6.68
mopesymbol
mopesymbol (üye)
Eskişehir / Amatör

Önerebileceğiniz bir fotoğraf dergisi kitabı vs var mı ?

 

Tarih: 25 Mayıs 2010, 21:21 - İp: 88.***.**7.194
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

http://www.dslrsim.com/camerasim.html

Similasyon mantalitesi..

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 23:28 - İp: 88.***.**2.39
carpe_diem1
carpe_diem1 (üye)
İstanbul / Amatör

bende fotografa cok ilgiliyim Canon Powershot Sx100 İs makinem var amatör olarak bilgim olmadan fotograf cekıyorum makine ayarlarını bilmediğim icin cektiğim fotograflar her hangi bir makinede cekilebilir özellikte oluyor ama kompozisyonlarımı cok beyeniyorlar. temmuz ayında 1 aylık ilk seviye eğitim almak istiyorum galata fotografhanesi 4 haftalık bir egitim sunuyor temmuz ayında 1 aylık program sunana atölye önerilerini öğrenmek isterim. ilk adım olarak bir kitap öneriniz varmı takip edebiliceğim bir dergi? bu makine başlangıc için yeterlimi daha yolun cok basındayım ama biran önce iyi fotograf cekmek istiyorum makinemle nereye kadar ilerleyebilirim ? şimdiden tesekkürlerr

 

Tarih: 26 Haziran 2010, 22:34 - İp: 78.***.**0.140
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Arada bir foto gezilerine de katılın,iyi olur.

 

Tarih: 27 Haziran 2010, 21:58 - İp: 88.***.**3.101
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

onerilebilecek fotograf dergisi "İZ" piyasada fotograf adına bulunabilecek en iyi yerli dergi

 

Tarih: 28 Haziran 2010, 23:52 - İp: 92.***.**8.45