malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Soru 9: Flaşla Arkaplan Karanlık

En Çok Sorulan On Flaş Sorusu

Birkaç günlük seyahatim nedeniyle ara verdiğim yazı dizisine kaldığım yerden devam ediyorum.. Flaş kullanımında karşımıza en sık çıkan on soruya burada cevap bulmaya çalışıyorduk.. Sıra dokuzuncu soruya geldi..

Soru 9 - Flaşla bir resim çekiyorum, ancak arka plan zifiri karanlık çıkıyor.

Aslında hatırlarsanız yedinci soruda bunun tam tersini sormuştuk. Gece modu hariç, P "program" modunda ve her zaman flaş kullanan "PIC" (ikon) modlarında, kameranız; ön plan objeleriniz için birincil ışık kaynağı olarak flaşınızı kullanır.

Eğer ortam ışığı çok düşükse, arka planınız oldukça karanlık çıkacaktır. Bunun nedeni de, flaşınızın arka planı aydınlatmaması ve enstantane hızınızın, arka plandan yeterli süre ışık almayacak kadar kısa süreli olmasıdır.

Aklınızda tutmanız gerekn bir şey ise, herhangi bir bataryadan güç alan flaş sisteminizin ışık üretme gücü sınırlıdır. Küçücük bir flaşın koskoca bir Ağrı dağını veya Anıtkabir'i aydınlatmasını bekleyemezsiniz. Ama bu mekanların önünde duran kişileri aydınlatmasını veya arka planları daha yakın olan, kapalı ortamları aydınlatmasını sağlayabilirsiniz.

Karanlık arka plan sorunundan kurtulmak için öncelikle Av, Tv ve M modlarını seçmelisiniz. Hatırlarsınız bunları yedinci soruda değinmiştim. Eğer ortam ışığı çok düşük ise, resimdeki sallantıyı önlemek için üç ayak kullanmanız faydalı olacaktır. Çünkü enstantane süreniz uzun olacağı için resimdeki sarsıntı sabit olmayan bir kamerayla önlenemeyecektir. Zaten genel olarak net fotoğraflar çekmeniz için iyi bir üç ayağa sahip olmanız gerekir. Bu iyi fotoğrafçıların en önemli aletidir.

Hızlı bir film kullanmak ya da yüksek ISO hızları (ISO 800 gibi) ile büyük diyafram açıklıkları (daha küçük f stop değeri) seçtiğinizde arka planı daha aydınlık görüntülemeniz mümkün olacaktır.

Saygılar..

Tarih: 1 Nisan 2010, 17:47 - İp: 124.***.**7.118