malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Soru 7: Flaşla, Enstantane Hızı Yavaşsa

En Çok Sorulan On Flaş Sorusu

7 - Flaşla bir fotoğraf çekmeye çalışıyorum, ama kameram gerçekten yavaş bir enstantane hızı ayarlamak istiyor.

Kameranın enstantane hızını yavaş ayarlamak istemesi, sizin düşük ışık kaynaklı bir ortamda fotoğraf çektiğinizin işaretidir, ve kameranızı Av (diyafram öncelikli) moda getirdiniz demektir. Ya da eğer kameranız destekliyorsa, "night PIC" gece modu açık demektir.

Av, Gece ve Tv (enstantane hızı öncelikli) modları seildiğinde, kameranız ortam ışığını ölçer ve ön plandaki objeyi doldurmak için flaşı kullanır. Birincil ışık kaynağının flaş olduğunu çözümleyemez. Bu nedenle de enstantane hızını da sanki hiç flaş kullanmıyormuşsunuz gibi yavaş ayarlar.

Düşük ışık kaynaklı ortamlardaki fotoğrafçılıkta bu sonuçlarla karşılaşırsınız. Bu nedenle uzun enstantane hızı olan durumlarda, fotoğrafınızda hareketi önlemek amacıyla üç ayak (tripod) kullanmalısınız. Tripod seçimi için önemli şartları diğer bir yazımda belirtmiştim.

http://forum.netfotograf.com/fotograf_aksesuar.asp?msg_id=43495


Buna alternatif olarak, "full auto" tam otomatik (yeşil kareli mod) modu ya da "Program" (P) modunu seçebilirsiniz. Bu seçenekler kameranızın flaşla aydınlatılmış objeleri pozlamasını sağlar ve geri kalan karanlık bölgeyi sakınır. Bu modlar makineyi elinizde tutarak çekim yapabileceğiniz enstantane hızlarını ayarlar ve üç ayak kullanmanıza gerek kalmaz. Bu modların seçiminde ise, çektiğiniz fotoğraflarda, az aydınlatılmış arka planlar ve bölgeler genelde karanlık ve siyah çıkar.

Saygılar..

Tarih: 24 Mart 2010, 17:11 - İp: 124.***.**4.216