malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Soru 1: Harici Flaş Almalı Mıyım?

En Çok Sorulan On Flaş Sorusu (özellikle Canon EOS sistemleri ile ilgili)

1 - Benim kameramda zaten bir yerleşik flaş var, ilave bir flaş almalı mıyım? Almalıysam hangi çeşit?

En çok sorulan soruların başında gelen bir soru; tabiki bu soru forumun eskilerin her seferinde kızdıran, ya kardeşim; forumu inceleyin, bu konuda defalarca yazdık, yine aynı soruyu soruyorsunuz dedirten bir soru. Bunun devamında da ne tür fotoğraf çekeceğinize karar vermelisiniz, ona göre size ihtiyacınızı söyleyebiliriz diye ekleyenler..

Aslında tamam, bu gerçekten "Hangi otomobili almalıyım" gibi genel bir soru ve ihtiyaçlarınız ve bütçenizle alakalı. Ama size aşağıda kısa bir anlatımla, bu soruyu öncelikle kendi kendinize yorumlayabilmenizi sağlayacak bilgileri bulabilirsiniz.

Eğer sadece önünüze gelen görüntüyü fotoğraflamak istiyorsanız, makinenin üzerindeki standart flaş sizin işinizi görecektir. Çok fazla ışık üretememesi nedeniyle, elbette kısıtlı kullanım alanınız olacaktır. Ama zaten kafedeki arkadaşlarınız sizden zaten çok uzak olmayacaktır. Tabiki çok sert bir efekti olacak ama zaten öylesine anları çektiğiniz bir fotoğrafta bunu pek dikkate almayacaksınız. Bunun yanında kamera üzerindeki standart flaş taşıma açısından da size kolaylık sağlayacaktır, ve kameranızı kaptırmadıkça onu kaybetmenize imkan yoktur.

Hedefleriniz ve istekleriniz doğrultusunda daha ileri fotoğrafçılığı denemek istiyorsanız; ilave iyi bir harici flaş almayı düşünmeli, ya da daha fazla ışık sağlayabileceğiniz görüntüleri çekmeyi denemelisiniz. Makineyle gelen standart flaşın çok sert bir ışık vermesine rağmen, alacağınız harici bir flaş, buna göre çok daha yumuşak bir ışık verecektir. Ayrıca verdiğiniz ışığın, duvarlardan, tavandan yansımasını, önüne ekleyeceğiniz difüzörle daha da yumuşamasını sağlayabileceksiniz. Çok daha önemlisi; harici flaşları uzatma kablosu veya kablosuz sistemlerle farklı yönlerden kullanarak, daha doğal bir ışık yönü sağlayabileceksiniz. Dahili flaşta bunların çoğunu yapamayacak, ve doğal olmayan bir ışığa sahip görüntüleri izleyeceksiniz fotoğraflarınızda.

Bu noktada ne kadar para harcayabileceğiniz, ve ne kadar fazla ağırlıkla dolaşabileceğiniz size yönünüzü belirtecek. İlerleyen günlerde hangi flaş konularında flaş seçimine de değineceğim.

Sonuç olarak, harici flaşlar fotoğrafçılık deneyiminiz için olmazsa olmaz değil. Alabileceğiniz güzel görüntülere fazla ışık vererek patlatmadan kullandığınız sürece, fotoğraflarınız için oldukça değerli bir ekipman. Mümkün ışık kaynaklarını kullanarak fotoğraf çekmek, çekim zamanlarınızı biraz uzatsa da, çevrenizdeki bu kaynakları değerlendirmenizi öğretecek, ve kesinlikle daha iyi bir fotoğrafçı olmanızı sağlayacaktır..

Saygılarımla..

Tarih: 15 Mart 2010, 16:13 - İp: 58.***.**1.12