macrosis
macrosis (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Nikon D90'dan Canon 7d Ye

nikon d90dan canon 7d'ye geçmelimiyim aralarında büyük fark varmı. canon 7d yarı profesyonalmi degilmi veya 7d yerine 5d'de ala bilirmiyim 7d alana kadar??

Tarih: 5 Nisan 2012, 18:11 - İp: 95.***.**0.14
darcirosso
darcirosso (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

""5D mark II önerisi doğru da 7D tutulan bir ürün değil ne demek onu anlamadım. Aps-c makinaların en tepesindeki ürün siz beğenmiyorsunuz diye mi tutulmuyor. Tam 3 arkadaşım 5D mark II nin yanı sıra 7D sahibi. Kullanmayı bilene müthiş bir makina, keşke imkan olsada alabilsek.

Arkadaşlarımın makinasında 5D mark II yi ilk elime aldığımda kırk yıldır kullanıyormuşum gibi fotoğraf çektim. 7D yi kullanabilmek için arkadaşım 15 dakika sadece fokus kullanımın, seçeneklerini anlattı. Doğru kullanılması öğrenilirse nefis bir kamera ama herkesin eline alıpta hemen kullanacağı bir makina değil.

Ancak D90 dan 7D ye geçmek bencede gereksiz.
""
neden bu kadar sert yaptın anlamadım ama full frame olmadığı için götürüpte 3.500 Liraya değen bir cihaz deyil o yüzden tutulmuyor satış oranlarına bakarsan anlarsın.
unutmadan birde mark 2 ile 7d menüsü yada af modlarını aynı şekildedir

umarım biraz daha açıklayıcı olmuşumdur

 

Tarih: 6 Nisan 2012, 22:21 - İp: 176.***.**3.198
macrosis
macrosis (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

baberti bey ben buraya bilgi almak için yazıyorum amatörüm birşeyleri ögrenmek için yazıyorum söylüyorum. bu sizin zorunuza gitmişse yazmayın "7dyi alıp üzerine para koyup 5d mark 2 yi almaya calışmam" ben ögrenciyim sizin gibi para kazanıp alamıyorum mecburen böyle yapmalıyım sizin gibi 1 2 ayda veya 3 5 ayda para kazanıpta alamıyorum kusura bakmayın....

 

Tarih: 6 Nisan 2012, 22:32 - İp: 95.***.**0.14
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı



#baberti' tarafından 16.04.2012 17:24:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Nisan 2012, 22:38 - İp: 46.***.**3.195
macrosis
macrosis (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

beyfendi mimarsinanda ögrenciyim para kazanmak için kişisel fotgraflar çekiyorum ve parada kazanıyorum aile yardımı ve bi kaç tanıdıklar var o yüzden kendimi zorladımmı ala biliyorum beyfendi şimdi buraya gelipte germeye bence hiç gerek yoktu bilginiz varsa yazcaktınız yoksa okuyup geçceksiniz bence bu konuşmalara bile hiç gerek yoktu. İyi Aksamlar..

 

Tarih: 6 Nisan 2012, 22:49 - İp: 95.***.**0.14
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

mertsolmaz:
"full frame olmadığı için götürüpte 3.500 Liraya değen bir cihaz deyil o yüzden tutulmuyor satış oranlarına bakarsan anlarsın.
unutmadan birde mark 2 ile 7d menüsü yada af modlarını aynı şekildedir"

Arkadaşım öncelikle sert yapmadım. Sadece kullanmadığını, tanımadığını tahmin ettiğim bir makina hakkında, yanlış bilgi verdiğini söylemeye çalıştım.

Full frame olmadığı için 3500 tl. etmez demişsin. Canon EOS-1D Mark IV de full frame değil ama 5D mark II nin iki mislinden pahalı (Canon EOS-1D Mark IV ABD satış fiyatı 5000 dolar). Yani sadece full frame makinalar pahalı olur demek değildir. Bu konuda yanlış düşünüyorsun.

Ayrıca Canon ve Nikonların en çok satan makinaları en az özelliğe sahip giriş seviyesi en ucuz makinalarıdır. Satış rakamları ile makinaları iyi yada kötü diye değerlendirmeyi ilk defa senden duyuyorum.

7D nin satış oranlarına bakarmısın demişsin. Satılmayan malın fiyatı artarmı ? Bu makina ABD de ilk çıktığında 1700 usd olarak ilan edildi ama fiyat olarak Nikon D300S ile rekabet edebilsin diye 1400 usd den satışa çıktı. Sonra makina sattıkça ABD fiyatı 1800 usd ye kadar arttı. Şuan ABD fiyatı ilk çıkış fiyatı olan 1400 usd. den 150 usd. daha pahalı. Yani makinanın çıkışından 3 yıl sonra hala 1550 usd. den satılmakta. Satılmayan, tutulmayan malın fiyatı artarmı ? Bundan 2.5 sene önce bu makinayı 1390 usd. den alan arkadaşlarım var şimdi 1550 usd.

Ben iki makinanın menülerinden bahsetmedim. Bütün Canonların, bütün Nikonların menülerinin kullanım tarzları aynıdır.
Ben Af modlarından bahsettim. Sen 5D ile 7D nin AF modları aynıdır diyorsan, ilk başta yazdığım gibi tanıyıp, kullanmadığın bir makina hakkında yorumda bulunmaya devam ediyorsun derim.

7D nin AF modları sadece Canon EOS-1D serisine benzer, 5D mark II ye benzemez. 5D ile aralarında da AF kullanım özellikleri ve profesyonel işlevsellik açısından bir sürü farklılık vardır. Çünkü bu iki makinanın kullanım amaçları farklıdır.

Lütfen 7D nin AF özelliklerini Canon nun USA Learn sitesini açıp gör. Adamlar orada bile demişlerki EOS modellerinde EOS-1D serisinde (Canon nun profesyonel serisi) olan en gelişmiş AF sistemine sahip makinası...

5D mark II nin AF sistemi 5D, 60D, 50D, 40D, 30D, 600D, vb. gibi makinalara benzer. Zaten 7D yi eline alıp kullanmış olsaydın böyle bir yorumda bulunmazdın.

Sana daha çok bilgi vermeyi isterdim ama maalesef 7D sahibi değilim.
Bu bilgileride kısa süreli kullanmamdan ve Canon nun aşağıda linkini verdiğim ABD deki kendi sitesinden edindim.
Aşağıdaki linki tıklayıp okursan bir daha 5D mark II ile 7D nin AF sistemi aynı demezsin.
Adamlar sırf 7D deki AF farklılığını insanlara öğretebilmek için 9 sayfa açıklama, onlarca video koymuş. O sayfalardaki AF özelliklerinin yarısı mark II de yoktur.

7D nin AF özellikleri TIKLA







#turk' tarafından 07.04.2012 03:02:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Nisan 2012, 02:09 - İp: 78.***.**1.210
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon 5DMII, tüm üstünlüklerine rağmen iş AF'ye gelince maalesef günümüzde en zavallı makinalardan - turk de gayet güzel özetlemiş.

Bu arada, Canon-Nikon kıyaslaması da başlatmak niyetinde değilim ama Canonların arasıra tesadüfen öğrendiğim teknik özellikleri beni şaşırtmaya devam ediyor. Geçenlerde bir topikte AF noktasında Canonların ( 1D serisi hariç )spot metreleme / pozlama yapmadığını , halbuki giriş sınıfı Nikon D3000'de bile bu özellik olduğunu yazmıştım.

Normalde Canon speklerini bilmem / takip de etmem ama az önce turk'un verdiği line girince, o çok sofistike diye tanıtılan Canon 7D'nin topu topu 19 noktadan AF yaptığını okudum ve yine hayrete düştüm . 4 yıl öncenin teknolojisi Nikon D300'de tam 51 , bir alt sınıf D7000'de 39 AF noktası var.

Hep eşit teknolojilerde olduğunu düşündüğüm Nikon ve Canon markalarının arasında aslında Nikon lehinde bir çok fark olduğunu düşünmeye başladım bir kaç haftadır. Canon bu teknolojiye erişemediğinden değil tabi - sadece bu özellikleri en üst modeline koymayı tercih ettiğinden ...





 

Tarih: 7 Nisan 2012, 04:58 - İp: 96.***.**5.17
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

paperman:
Evet Nikonlarda AF noktası daha fazla. Ancak kullanıp gördüğüm kadarı ile çok fazla AF noktası AF hızını yavaşlatıyor.
Fotomaratona çıktığımız 2 arkadaşımda Nikon D300S var. Onlar makinada 51 AF noktası olmasına rağmen menülerden iptal edip 9 veya 21 olarak kullanıyorlar. Sebep olarak 51 olunca AF 9 veya 21 deki gibi hızlı olmuyor diyorlar.

Birde AF nokta sayısından çok çapraz tip AF sensörünün sayısı önemli diye biliyorum. Örneğin D300S de 15 tane çapraz AF sensörü varken, 7D de 19 tane var. Buda daha doğru ve hızlı fokus anlamına geliyor. Çünkü uçan bir kuşu seri çekimde yakalamada, açıp fotoğraflara baktığımızda D300S gibi hastası olduğum bir makina 7D den çok geri kalıyor.


Ben vahşi doğa fotoğrafçısı olsam Canon ve Nikonların çok üst düzey makinalarını alacak maddi imkanım olmasa apsc makinalar içinde 7D yi tek geçerim.

Bu yüzden sayısıdan ziyade yaptığı işlevi daha önemli diye düşünüyorum. İşimize yaramadıktan sonra 100 tane olmuş, 150 tane ne anlamı var. 5D mark II nin 9 af noktasından 8 i bence hikaye. Makina düşük ışıkta AF yapacağım diye resmen ağlıyor. Oysa 7D kesinlikle çok farklı. Bu iki makinayı eline alan, hızlı bir makina seviyor veya istiyorsa, 5D mark yi 2 dakika sonra elinden bırakır, 7D ile devam eder.




#turk' tarafından 13.04.2012 22:29:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Nisan 2012, 11:48 - İp: 85.***.**8.137
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

turk,

Yazdığın sırayla bildiklerimi sıralayım - çok da Nikon fanatiği gözükmek istemediğimden kısa tutmaya çalışacağım ( ama olmayacak biliyorum )

7D'nin 19 AF noktası olması ile , arkadaşının D300'de 51 yerine 9 veya 21 nokta fokus tercih etmesi aynı kapıya çıkmıyor . Canon'da tüm alanda 19 nokta var iken , D300'de 9 veya 21 noktayı seçtiğinde, AF yaptığın bölgenin hemen etrafındaki AF noktalarını aktive etmiş oluyorsun - aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi. Dolayısıyla , AF alanı küçültüldüğünden fokus daha hızlı oluyor. Hareket alanı kısıtlı ise yararlı bir özellik.



Sonuçta Canon'un 19 noktada yaptığı AF'yi , Nikon 51 noktaya yayıyor - çok daha hassas olması kaçınılmaz . Fark etmese zaten 1D serisine 63 AF noktası koymazdı Canon.

Çarpraz AF sensörünün 19:15 kıyaslaması doğru - ama şahsen 4 tane fazla cross type mı, yoksa 32 tane fazla AF noktası mı tercih ederdiniz sorusunun cevabı bence belli . D300s'in de aslında video eklenmiş bir 4 yıllık D300 olduğunu unutmayalım .

Bu AF noktasında spot ölçüm konusunda lütfen spekleri, ciddi testleri( dpreview gibi ) ve forumları okumanızı rica edeceğim - zira benim de kaynağım onlar . Belki onlarcasını yazarken hata yapmamak için okudum , bugün tekrar baktım . Canon7D AF noktasında SPOT ölçüm yapmıyor derken yazdıklarım %100 doğru .

Seçilen AF noktası ve civarından ( ne büyüklükte bir alan bilinmiyor ) ölçüm alıp , software ile harmanlayıp pozlama değeri belirleniyor Canonda. Bunun adı EVALUATIVE metering . Aynı konu onlarca/yüzlerce Canon forumunda/testinde var . Okursanız ölçümün tam anlamda spot olmadığını görürsünüz. Ne olur bana denedim oldu demeyin - bu tamamen AF yapılan farklı ışık değeri taşıyan objenin BÜYÜKLÜĞÜ ile ilgili.

Test ederken de yapılması gereken kadrajda bir AF noktası kadar küçük ama aydınlık ( ampul diyelim ) olacak bir obje bulmak. Önce spot metrelemede ampulu MERKEZ'e alıp ölçüm yapıyorsunuz . Sonra da evaluative metrelemeyi seçerek , objeyi kadrajın kenarına denk getirip , AF noktasını oraya kaydırarak deniyorsunuz .

2 ölçüm farklı çıkıyor .

Ama gidip büyük bir lamba seçerseniz , makinanın ölçüm yaptığı ZON'un tamamını lamba kapladığından aynı çıkabilir .

O sebeple ne olur , artık bana sormayın - bu konudaki yüzlerce kaynağı okuyun zira ben yazdıkça kendimi sanki Canon karşıtı/Nikon fanatiği gibi hissediyorum . Elimde 7D yok , bu Canon teknik özellikleri işine bulaşmam da tamamen bir forumda görüp merak ettiğim için biraz okumaya başlamamdan.

" Bu da şöyle bir sonuç çıkarıyor. D300S de pozlama alanı dışındaki tüm yerler patlarken, 7D de diğer alanlar, fazla pozlanmış ama patlamamış bir alan olarak görülüyor. Buda gösteriyorki çalışma ve ölçme sistemlerinde farklılık var. "

7D'nin Evaluatif ölçümünü pozlama konusunda daha avantajlı göstermek manasız zira o seçenek - yani AF noktası etrafında evaluatif/matrix pozlama - Nikon'da zaten var . İsteyen onu seçiyor . Ama isteyen için de , tam manada, sadece AF NOKTASI BÜYÜKLÜĞÜNDE bir gerçek SPOT ölçüm seçeneği de var .

7D'nin Canon'un en iyi makinalarından biri, gerçekten çok başarılı bir model olduğunu kabul ediyorum . Görünüşü bile hayranlık uyandırmaya yetiyor.



#paperman' tarafından 07.04.2012 20:22:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Nisan 2012, 20:10 - İp: 96.***.**5.17
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

paperman,
"7D'nin 19 AF noktası olması ile , arkadaşının D300'de 51 yerine 9 veya 21 nokta fokus tercih etmesi aynı kapıya çıkmıyor . Canon'da tüm alanda 19 nokta var iken , D300'de 9 veya 21 noktayı seçtiğinde, AF yaptığın bölgenin hemen etrafındaki AF noktalarını aktive etmiş oluyorsun - aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi. Dolayısıyla , AF alanı küçültüldüğünden fokus daha hızlı oluyor. Hareket alanı kısıtlı ise yararlı bir özellik. "

Peki seçilen 9 yada 21 noktanın kaç tanesi çapraz tip sensör ?

Hocam 5D markII nin 9 af noktasından sadece bir tanesi çapraz tip sensör. Diğer sekiz tanesi hikaye. Işık çok iyi olacak, kontrast farkı çok iyi olacakta makina fokus yapacak. Bundan 51 değil 151 olsa ne yazar. Sonuçta ben çekilen fotoğrafları görüyorum. Adamlar uçan kuşa takır takır saydırıyor, fotoğrafların 90/100 ı doğru fokusta. Bence bu başarıyı çapraz tip sensörler sağlıyor. D300S te ise aynı oran olmuyor. Belki bu çapraz tip dediğimiz sensörler arasında da iyisi kötüsü vardır bilemiyorum.

Spot af konusunda ise belki dediğin gibi Canon nun Af noktaları, (örnek veriyorum) kadrajın 5/100 gibi bir alandan ölçüm alıyordur, Nikonda 1/100 den alıyordur. Oranlarını bilmiyorum ama makinada eksiklik aramak için ben makina sahibinin 2.5 yıl hiç ihtiyaç duymadığı bu yüzde 3-5 lik farkı görebilmek için defalarca test çekimi yaptım. Makinanın sahibi bana hastamısın kardeşim bırak eksik kusur aramayıda adam gibi çekim yap dedi )

Canondaki EVALUATIVE ile Nikondaki spot ölçüm arasında yüzde kaçlık fark var olduğunu bilmediğimi söyledim ama bence bu makinalar arasında konuşulacak farklardan bence en önemsizi. Çünkü EVALUATIVE in sonuçları isteneni veriyor. Çok çok istisna bir koşulda çekim yapılacaksada merkez spotla ölçülüp kadrajı kaydırarak yapılabilir. Sonuçta aradaki farkın Nikonlardaki 0.5-0.7 EV fazla pozlama farkından fazla olacağını tahmin etmiyorum. Ben defalarca denedim ve istediğimi aldım. Bu farkları görmek için stüdyo koşullarından özel düzenekler kurup pozlama farklarını incelemek lazım.

D300S için 4 yıllık model demişsin doğru. Ama yeni D7000 D300S in yanında oyuncak gibi kalıyor hocam. Ayrıca D7000 her ne kadar yenide olsa D300S in eline bence ne gövde kalitesinde nede fokus başarı oranında eline su dökemez.
D300S in en büyük kusuru 14 Bit raw çekmeye kalktığında makinanın seri çekimde 2.5 fps ye düşmesi. Zamanında almamamın tek sebebide buydu.

Nikon muhtemelen bu makinayı yakında yenileyecektir. Muhtemelende bu fps hızı 14 bit raw da artacaktır. D800 e güç yetmeyeceğine göre, ya onu bekleyeceğiz ya 7D alacağız yada şimdiki gibi çift makinalı arkadaşlarla idare edeceğiz

#turk' tarafından 08.04.2012 01:41:53 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Nisan 2012, 01:13 - İp: 78.***.**7.191