kalfa
kalfa (üye)
Kayseri / Amatör

Nikon D40 Gövde Kullanımı Üzerine?!

Uzun incelemeler ve beklemeler sonucu d40 alma niyetindeyim. Amacım ucuz gövde ve kaliteli lens politikası izlemek. Makro ve teleyi çok kullanma amacına uygun olarak, d40 ve ileride de Sigma 150 2.8 hsm macro ve 70-300 vr almak istiyorum. Böylece ihtiyaçlarıma üst seviyede cevap verebilecem. Yalnız burada gövde ile ilgili olarak beni tereddütte bırakan bir iki sormak ve sizinle fikir paylaşmak istiyorum.

d40 üzerinde çekim parametrelerine etki eden düğmeler az. Arka taraftan bakınca, sağ üst tarafta yer alan düğmeler ile klasik olarak enstantane ve diyafram değerleri değiştiriliyor (Av ve Tv modunda ise pozlama telafisi diyelim) Makinanın geriye kalan tek tuşu ise Fn butonu. Bu butona ISO değeri atayabiliyorsunuz. Böylece üçgen tamamlanmış oluyor. Ancak meşhur auto-iso yu devreye aldığımızı düşünürsek, bu düğmeye white balance atayabiliriz. Hadi onu da auto ya da raw çekimi gibi etkenlerle aştığımızı düşünelim. Bu butona çok önemli olan poz ölçüm sistemini atamak uygun olur. Fakat dpreview den baktığımda bu düğmeye bu atama yapılamıyor! Yani ben makinada spot meteringe geçmek istediğimde menüye girmek zorunda gözüküyorum. Bunun doğruluğunu ve uygulamada sıkıntı olup olmadığını sormak istiyorum. Yani ben acil bir durumla karşılaştığımda spot meteringe menüdenmi girmem gerekecek?? Kişiselleştirilebilir menü ile kolay oluyormu?? Bana göre bu makinada en büyük sıkıntı bu! Fn butonuna ise drive (seri çekim vs.) değişimini atamak mantıklı gözüküyor. Ancak hem poz ölçüm, hemde çekim hızı için benim Canon S2 imde bile atanmış düğme bulunması biraz üzücü. En azından LCD ekran yanında bulunan 4 lü dairesel tuş, bu işlev için atanabilir ya da ikinci bir Fn butonu konabilirdi.

Diğer bir sorum ise, 3 nokta Auto-Fokus un çekim esnasında sorun olup olmayacağı??? Yani kuş vs. fotosu çekerken objeyi ıskalama oranı diğer makinalara göre dahamı fazla?? (hoş hepsinde ortaya doğru bir yığılma var zaten, o yüzden fazla korkum yok ama sizlerden net bilgi almak istedim yinede)

Fikir, yorum ve paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Tarih: 11 Kasım 2007, 19:39 - İp: 88.***.**7.198
dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

Çok uzun kalfa

 

Tarih: 15 Kasım 2007, 23:51 - İp: 88.***.**7.214
  • 1