afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Markalar Savaşı

1980 li yıllarda piaysada 5 büyükler vardı. Ancak bu analog makinelrde ön plana Nikon F3-FM2 ve FA, Canon ise F1, A1 gibi Olimpus ise bunlara OM4 ile cevap vermişti. Leica yı yazmıyorum M ve R serileri ile zaten başlı başına bir efsane idi. ben Nikon F3 ve yanında FA kullandım uzun yıllar. Sonra F serisi F4-F5- F6 gibi Autofocus sisteme geçtiler. Minolta Dynax serisi, Canon da Eos (Exposure Autofocus system)serisi ile Fotğrafçılığı daha zevkli hale getirdiler.

Sonra Digital dönem açıldı ve kıyasıya bir yarış başladı. Bu yarış aynı zamanda tüketiciyi sürekli değişime zorlamak amaçlı belli adımlar ile yenilikleri kademe kademe sundular.

Biz fotoğraf severler de markalara takılıp, acaba bu mu, şu mu diye tereddütlerle aldığımız ekipmanları tepe tepe kullanamadan aklımıza yeni bir modeli yerleştirerek tüketime zorlanmaya başlandık. Bir de ülkemizin gerçeği 2 marka dışındakiler hep kötülenir, beğenilmez. Oysa bu beğenmediğimiz makineyi elimize bile almamışızdır. Bu üreticiler birbirlerine malzeme ürettirdiklerini unutmamak lazım. Fuji Nikona gövde ürettirir, Nikon Sony ye sensör ürettirir.

Olaya marka bazında bakmamak lazım. Ricoh Pentaxı aldığı gibi k3 modelini ürettiler. Bu makine için kötü demek mümkün müdür? Markalar babında değil makinelerin kendimize göre hitap eden özelliklerine bakarak karar vermek daha doğru olur. Objektifleri az bulunuyor veya pahalı diye alternatiflere yöneliyoruz bazen ama içimizde bir ukde de kalıyor galiba her zaman.

Tarih: 4 Ekim 2014, 13:05 - İp: 212.***.**3.153
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yazdiklarinizda karsi cikilacak bir sey yok ama tuketicinin kendini guvencede hissedecegi, yatiriminin bosa gitmeyecegini bildigi, aksesuarini kolay bulabilecegi markalari tercih etmesi kacinilmaz. Tum markalarin esdeger sinif modellerinin fotograf kalitesi arasindaki farkin gozle gorulemeyecek belki %5-%10 oldugu dusunulurse, fotograf kalitesi harici unsurlarin one cikmasi kacinilmaz.

Sony, ne kadar kaliteli makina uretirse uretsin, kimse yolda yarida birakilmalari,arka arkaya sistem degisikliklerini, devami gelmeyen ve yillarca yenilenmeyen orta seviye serileri, yeni cikan E serisi nedeniyle A serisi tum lenslerin muhtemelen elde patlama ihtimalini goz ardi etmez. Sahsi gorusum, tuketicinin Sony'nin gozunde zerre kadar onemi olmadigidir. Detaylara girmeyeyim, 2006'dan bu yana trend incelenirse, kullanicinin nasil deneme/yanilma tahtasi olarak kullanildigi (orta/ileri sinifta uzun bir sure cozumsuz birakildigi ) gozukebilir. Kimileri bunu "oncu / yenilikci " olmak diye niteleyebilir ama arada "gume" giden tuketicidir.

Su an bana $2500-$3000'lik A99 veya A7 serilerini , $1000'a verseler , almam

Pentax konusunda fikrim boyle degil. Kendimi bir gun Pentax kullanirken gorursem sasirmam. Ama analog zamanlarda, 15-20 yil oncesinden bu markayi tanimamis, nostaljisini o sebeple hissedemeyecek genc nesilden aynisini beklemek herhalde mantikli olmaz.

#paperman' tarafından 04.10.2014 21:58:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Ekim 2014, 21:54 - İp: 96.***.**5.17
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

paperman Hocam tamamen haklısınız ama son cümlenizden yola çıkarsak benim A 99 sevgim de bir nostaljinin yansıması galiba. Minolta Dynax 9 kullandım epey zaman. İnanılmaz bir teknoloji idi. Gözünüz nereye odaklanırsa makine orayı seçiyordu ve çok hızlı idi.Ne yazık ki bir çarpma sonucu bozuldu ve servisler düzeltemedi. Aynı gövde ve ileri teknolojiyi de görünce başka açıdan bakmayarak makineye odaklandım. Elbet F3 benim için ayrı bir makineydi ve şimdi Nikonun ürettiği Retro makinenin bir adım daha ilerisi olacak mı diye bekliyorum. Pentax K3 hakikaten güzel ve güçlü bir gövdeye sahip. övgüye değer bir makine. FF ayak sesleri mi acaba?

 

Tarih: 5 Ekim 2014, 21:13 - İp: 162.***.**6.166
  • 1