ikidiriki
ikidiriki (üye)
İstanbul / Amatör

K 20 D Nin Sensörü

Pentax K 20 D nin sensörünün samsung tarafından üretilmesi sizce bir dezavantaj mıdır? Yoksa diğer birçok konuda olduğu gibi sensör konusunda da yeterince iyi mi? Siz ne dersiniz ? Teşekkürler

#ikidiriki' tarafından 08.09.2008 16:44:49 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Eylül 2008, 16:35 - İp: 88.***.**4.198
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Hakkaten açıklayın yav. Benim makinayı gx 20 ile değiştircekler. BU samsungun ilk denemesi sanırım.

 

Tarih: 8 Eylül 2008, 23:12 - İp: 88.***.**4.132
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Sensör kesinlikle Samsung tarafından üretildi, zaten K20D/GX20 nin en büyük yeniliği bu. Tasarımının Pentax tarafından yapıldığı yazılıyor.

Fipar;
Yeni Samsung sensörü başarısız mı buluyorsunuz? Neden acaba? Aslında oldukça iyi sonuçlar verdi sanki, yüksek iso da detayları iyi koruyor ancak hiç sensör içi gürültü azatma algoritmaları kullanmadığından Canona/Sony'e göre daha fazla gren veriyor. Bu aslında bir yaklaşım meselesi ve bu alanda artık Canon ve Sony ile birlikte Samsung da güçlü bir oyuncu olarak var.

Mesela bir yerde okumuştum (aslında tekrar bulmam zor ama deneyeceğim) astroloji fotoğraflarında Nikon un sensörü yüzünden Canon ve Pentax a göre dezavantajından bahsediliyordu. Sebep Sony sensörün, kendi içindeki gürültü azaltma algoritmaları sebebiyle detayları kaybettiği ve düşük ışığa sahip yıldızları yok ettiği idi (fotoğraflarla kanıtlanmıştı). Astroloji için en başarılı sensör detayları koruduğu için Canon olarak belirtilirken ardından Pentax tavsiye ediliyordu.

 

Tarih: 8 Eylül 2008, 23:14 - İp: 85.***.**6.1
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

İnanın dpreview daki incelemelerden yola çıkarak bir kanaat sahibiyim ve burada iso 100 den itibaren belirgin bir noise gözlemleniyor.

şimdi t_yaman, ilk makinem olan sony a-100 kendi dönemi içindeki makineler arasında en çok detay vereniydi. Ama iso performansı en kötü olanıydı aynı zamanda. Ancak CCD sensör kullanıp ta eli yüzü düzgün iso performansı ortaya koyanlar ya sensör üzerindeki filtre veya noise giderici yazılım ile sorunu çözüyorla ve bu da detay üzerinde olumsuz etki yaratıyordu.

Astronomi fotoğraflarına gelince tahminimi yazayım,
Uzun pozlamalarda CMOs sensör CCD ye daha az ısındığından tabiatıyla daha az noise üretiyor ve çok ciddi bir NR işlemi gerektirmiyor, oysa CCD lerin temel problemi çok enerji tüketmeleri ve uzun pozlamada yoğun noise üretmeleri, o yüzden pek çok modelde uzun pozlamada NR otomatik olarak devreye giriyor.

Bu sebeple astronomi gibi uzun pozlama gereken sahalarda CMOS sensörle daha iyi olabilir ancak şimdi sony,nikon ve pentax cmos sensör kullanıyorlar dolayısı ile Canon'un bariz üstünlüğünden söz etmek pek olası gözükmüyor.
Yine de yüksek iso da hala Canon azıcık da olsa önde görünülor bunu da teslim etmek gerekir.

 

Tarih: 8 Eylül 2008, 23:32 - İp: 88.***.**9.144
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Astromoi fotolarında ccd -100 derecede sabit tutulur ki noise üretmesin.

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 04:47 - İp: 88.***.**4.132
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

pazarbeyim

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 09:59 - İp: 88.***.**0.56
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

Yalnız pazarbeyim bu ccd meretlerini -100 dereceye düşürdün mü açık yüzeylerine flash dahi patlatsan hafif bir gölge bile görünmez fotoğrafta, hatta tüm bunları geçtim içindeki temel elektronik kaydırıcı yükseltici gibi elemanlar bile çalışmaz.
Astronomi fotograflarını çeken kameralar ağırlıklık olarak su ile soğutuluyor genellikle de 62F yani yaklaşık 16C derece su kullanılıyor çünkü bu sıcaklık ccd'nin hassasiyetinin ne çok fazla düştüğü ne de gürültünün fazla arttığı bir değer.
Bir de işin püf noktası dark frame çekim yapmak asıl fotograflar çekilmeden önce kameranın önü kapatılıp bir kaç foto çekilir bunlardan statik ve dinamik gürültü seviyesi hesaplanır. Fotograf çekildikten sonra statik tablo fotograftan direkt çıkartılır. Dinamik tablodan elde edilenlerle de filtre katsayıları değiştitirilir. Ama bu kameraların hiçbiri dslr değil sonuçta özel üretim sensörleri var benim en yakından bildiklerim 1.4mp olympus ccd var 36mmx36mm boyuta sahip 21 mp görüntü elde ediliyor bu sensör titretilerek ve yine cypress'in 512x512 1024x1024 2048x2048 cmos sensorleri var ki 32um pixel boyutundan başlıyorlar ve sadece bu sensorlerin fiyatı 2-3 dslr parası. Zaten bayern pattern kullanan renkli bir sensorle astronomi fotografı çekmek biraz fazla amatör kaçar bu 1ds mkIII bile olsa.

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 10:25 - İp: 88.***.**0.56
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Öncelikle bir düzeltme yapmalıyım. Ben Astroloji diye hatırlıyordum (aklımda öyle kalmış ) ama konu astronomiymiş, tabi çekilenler aynı şekilde yıldızlar ama amaç farklı tabi. İtiraf edeyim Pazarbeyle kafa yapacaktım ama iyi ki yapmamışım rezil oluyordum . Eyvallah Pazarbey. Deparius detaylı bilgi için çok teşekkürler, çok ilginç gerçekten de .

Bahsettiğim linki buldum aşağıda;

Nikon D3/D300 ET ASTRONOMIE

Fipar, yazdıklarınıza katılıyorum bu CCD ve CMOS un ısınma meselelerinde ancak burada Nikon unki de CMOS yani daha doğrusu Sony nin CMOS sensörü CCD si değil. CCD için durum bahsettiğiniz gibi, haklısınız. Linkteki sitede en altta sonuç kısmında yazdığına göre Nikon sensör dışı algoritmalarla noise azaltyma yoluna gidiyor ancak Canon ve Pentax bunu yapmıyor. Burada Nikon yanlış yapıyor demek istemiyorum ancak fark sensör başarımından ziyade firmanın fotoğraf yaklaşımıyla alakalı galiba. Tabi bir de bu sitede testlerde Canon ve Nikon kullanılmış ama sadece sonuç kısmında Pentax tan bahsedilmiş .

#t_yaman' tarafından 09.09.2008 11:48:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 10:33 - İp: 78.***.**5.148
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Aslında ccdnin düşük gürültülü olduğu ama pahalı olduğu için bu versiyonlarının üretilmediği yazılıyo kitaplarda..
(emre ikizlerin kitabında yazıyordu başka yerlerde de gördüğümü hatırlıyorum)
Piyasa versiyonları gürültülüymüş yani; dijital arkalıkların vazgeçilmezi olarak gösteriliyor ccd teknolojisi..


Bu arada samsung, renault, casio, arçelik önemli değil sonucun nasıl olduğu önemli.. Samsung güvenilir bir marka dandik değil..

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 12:27 - İp: 88.***.**3.19
ikidiriki
ikidiriki (üye)
İstanbul / Amatör

Cmos ccd den daha iyi midir ? Bu sonuca ulaşlabilir mi?

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 12:56 - İp: 88.***.**4.7
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Küçük format slrlerde öyle..

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 13:10 - İp: 88.***.**3.19