feridunb
feridunb (üye)
Ankara / Amatör

Genel Bir Satınalma Rehberi

Dijital makineler için genel bir satınalma rehberi;
Merhaba bu başlık altında özellikle fotoğrafla yeni ilgilenmeye başlayan arkadaşlara ağırlıklı olarak kendi araştırmalarım bunun yanısıra diğer kaynaklardan da derlediğim (Dpreview.com ... melihözbek.com) bilgileri sunmak istiyorum. Umarım birilerine faydalı olurum

1) FOTOĞRAF KALİTESİ: Çekilen fotoğrafların kalitesini makinenin kaç megapiksel olduğundan çok, lens kalitesi, ile ccd büyüklüğü ve kalitesi etkilemektedir. (Tabiki makine ne kadar muhteşem olursa olsun kullanıcı yeteneği fotoğrafa direkt etki edecektir. Kullanıcı etkisini burada devre dışı bırakıyoruz).
2) SENSÖR KALİTESİ: Önemli olan makinanın sensorunun kaç mp olduğu değil, sensorun fiziksel boyutu ve kalitesidir. Küçük sensöre fazla mp sıkıştırmak ışığı algılayan pixellerin boyutunun küçülmesine neden oluyor ve fiziksel bu küçüklük de direk olarak resim kalitesine etki ediyor. Yani her bir pixel'in ışığa duyarlı alanı küçülüyor. Bunun yanısıra internet sitelerinden (hemen hemen her markada sorunlu sensör var) üretim hatalı sensörlerin hangi modellerin hangi seri aralığına takıldığını takip etmekte fayda var. Yurtdışında geri çağrılan bu makineler için türkiye’de özellikle 2. el alımlarda sorun yaşanabilmektedir.
3) DENKLANŞÖR GECİKME SÜRESİ: Denklanşöre basmanız ile fotoğrafın çekildiği ve karta yazıldığı zaman arasına denir. Bu süre yüksek olan makinalarda istediğiniz anı yakalamak her zaman mümkün olmayabilir. Bu sürenin kısa olmasına özen gösterin.
4) PİL SÜRESİ: özellikle tatilde pilinizin sizi yarıyolda bırakmaması için tek şarzda pil çekim adeti önemki bir tercih sebebei olmalıdır. AA tabir edilen kalem pilleri kullanan makinalar, pil ömrü sonunda (ort. 500 şarz) sizi yüklü bir ek masraftan en önemliside pil bulma sıkıntısından kurtaracağı gibi, acil durumlarda bakkaldan bile pil alabilmenizi sağlayacaktır.
5) OPTİK VE DİJİTAL ZOMM. Zoom önceliğinde dijital zoom’un ne kadar olduğu önemli değildir. Makinede dijital zoom sizin bilgisayarınızda programlar yardımı ile fotoğraf büyütmenizi makinenizde gerçekleştirmekten başka bir işe yaramaz. Hatta dijital zoom hiçde önem verilecek bir özellik değildir. Optik zoom da görüntü kaybı olmayacaktır (çok az bir fark var ama burada bahsetmeyeceğim)
6) SATIŞ SONRASI SERVİS: Makinenizin başına bir iş geldiğinde bu çok önemlidir. Servis kalitesini araştırmadan alım yapmamanızı tavsiye ederim. Canon, Nikon, Panasonic, Kodak, Sony, servis konusundada önde olan firmalardır.
7) FOTOĞRAFIN NE AMAÇLA KULLANILACAĞI: Eğer aile çekimleri yapacaksanız, 10X15 den daha büyük baskı almayacaksanız, 4 mp bir makine yeterli olacaktır. Bütçenizi makinenizi megapiksel olarak yükseltmek yerine diğer özellikleri yükseltmek için kullanın. Burada makinenin boyutu ve güzelliği devreye girecektir.(canon 520 , canon ixus 40 -50 , sony 560-590-w1 , casio qvr-64, casio z110 v.b.). Tercihlerinizde pil dayanma süresinide gözönünde bulundurun, casio exilim modelleri uzun pil ömrü ile öne çıkarken, sony ve canon’da tatmin edici pil ömrüne sahipler, bazı makinelerde ise pil ömrü başlı basına bir sorun (birçok hp’ de olduğu gibi)... Bunun dışındaki beklentilerinin için aşağıyı okumaya devam edin
8) DAHA KALİTELİ VE NİTELİKLİ MAKİNA İSTEĞİ: Her nekadar bas çek makinalar benim için yeterli denilsede , büyük çoğunluk ileride daha komplike makina arayışına girecektir. Benim tavsiyem dsrl tabir edilen ve bazı ayarların manuel yapıldığı makinelerin tercih edilmesi yönünde...
9) KALİTELİ MAKİNA: Bir makinenin kalitesi cdd, boyutu, lens kalitesi, çözünürlik değeri, diğer bileşenlerin uyumu, gövde malzeme kalitesi v.b. özelliklerin bileşkesinin sonucudur. Makine satınalırken, daha önce bu makineleri kullanmış kişilerden yardım almanız, forumları dolaşmanız ve mimkünse makina ile çekimler yapmanız önemlidir. Satıcıların söyledikleri güzel sözlere kanmayın, çoğunluğu bu işden anlamaz ve sattığı markayı öne çıkartır. Belli bir marka en iyisidir gibi bir genell

Tarih: 23 Ocak 2006, 13:20 - İp: yok
feridunb
feridunb (üye)
Ankara / Amatör

canon 300 x den kastın nedir. ixus 300 mü.. eğer öyle ise her ikisi çok farklı makineler

 

Tarih: 23 Ocak 2006, 17:55 - İp: 84.***.**0.226
feridunb
feridunb (üye)
Ankara / Amatör

hala analog makine düşünenler nasıl olabilir. nikon bile ANALOG üretimi bırakacağını açıkladı.. film ve banyo maliyetine extradan katlanmanın anlamı nedir. film harcama korkusu olmadan ardarda fotoğraf çekmenin keyfi analogda bulunabilirmi..
a620 gayet başarılı bir modeldir.

ancak geniş açı ve manzara konusunda kodak p880 i tavsiye ederim

 

Tarih: 24 Ocak 2006, 10:29 - İp: 84.***.**0.226
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

feridun harika bir kaynak olmus.. tesekkurler..

 

Tarih: 24 Ocak 2006, 19:07 - İp: 62.***.**2.10
  • 1