hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Dünyanın En İyi Dslr'si

Epey bir zamandir yazmayi dusundugum ama bir turlu firsat bulamadigim (belki de cesaret edemediğim)bu konuyu sonunda acmaya karar verdim. Katilanlar olacagi gibi katilmayanlar da olacaktir mutlaka ama yine de paylasmakta yarar vardir diye dusunuyorum.

Son gunlerde piyasaya cikan 40D, A700, D300, gibi yeni model fotograf makinalarinin heyecani tum dunyayi oldugu gibi ulkemizi de sardi. Ellerimizde bulunan makinalarin ortalama yasi 1-2 yillik olmasina ragmen gozumuz yenilere cevrilmis durumda. Bazilarimiz da zaten aldi bile.

Ben de aynı heyecani yasiyorum aslinda amaaaaa
kendi kendime bazi sorular sormadan da edemiyorum.

Ornegin,

- Öncelikle benim amacim ne? Fotograf cekmek mi yoksa pahali oyuncaklara sahip olmak, etrafımdakilere gosterip onlarin hayran bakislarindan mutlu olmak mi?

- Üst model makina alinca daha mi iyi fotograf cekecegim???

- Ne yapmak istedim de elimdeki DSLR yetersiz kaldi,bana engel oldu?
Yine ayni fotograflari cekecek isem bunca masrafa yazik olmaz mi? (ben mirasyedi degilim),

Bu sorulara verdigim samimi cevaplar sonunda isteklerimin bir gereklilikten cok, bir sahip olma duygusu ve biraz da cocuksu bir simariklik oldugunu dusunmeye basladim.


Yeni cikanlari begenmek, ozenmek ve sahip olmayı istemek tabii ki son derece dogal bir davranis, bunu yargilamiyorum. Ancak, her begendigimiz model ciktiginda hemen bizdekinden vazgecip degistirmek gerekli mi?.
Ayrica, yeni makina alinca iş bitiyor mu? Eminim ki bir sure sonra Sony A900, Eos3D, Nikon D500 vs. vs. vs. icin ayni seyleri tekrar yasayacagi(m/z). Bu kisir dongu surup gidecek.

Sanki elimizdekiler bizim yeteneklerimizi köreltip fotograf hayatimizi bitiren, hemen kurtulunmasi gereken berbat seyler .
Halbuki pek cogumuz haftalarca, aylarca arastirarak, tartisarak ve begenerek aldik bu makinalari. (bir kismi deneme amacli olmak uzere) daha 15-20 bin cekim yapip hemen degistirmeye kalkiyoruz.

Ben (yada genelleme yaparsak) Kacimiz elimizdeki makinalarin sınırlarını tam olarak keşfettik, verimli kullandik, klasik deyimle "Makinanin Hakkını Verdik?"

Daha eskilere gitmiyorum, kimse artik analog SLR kullansin da demiyorum ama bundan 4-5 sene oncesinde mukemmel fotograflar ceken profesyonel fotografcilarin, sanatcilarin DSLR makinalari, şu anda bizlerin elinde bulunan makinalara gore daha geri teknolojiye sahiptiler.
Onlara "iyi fotoğraf" için o makinalar yeterli oluyor ama onlardaki makinalardan daha gelişmişlerine sahip olan amatorlere yeterli gelmiyor her nedense ?????

Bir fotografcinin amaci ne olmali? Super gelismis makinalara sahip olmak mi (ki sürekli daha iyisi, daha gelismisi cikacagi icin bunun sonu yok), . Yoksa iyi fotograf cekmek mi?

Eger amac daha iyi fotograf cekmek ise, buna giden yol makinalarin teknik ozelliklerini yariştirmaktan degil fotograf bilgisi ve deneyimini yukseltecek calismalara yogunlasmaktan gecer. Cunku arkasinda IYI BIR FOTOGRAFCI yoksa dunyanin en gelişmiş makinasi da olsa sonuc cok degişmeyecektir. Kendisini gelistirmis Iyi bir fotografciya da bu gun piyasada bulunan hangi DSLR`yi verirseniz verin harikalar yaratir.

Lafı çok uzattım sanirim, Son olarak Ara Güler ustanın makinanin degil, "INSAN" unsurunun önemini vurgulayan çok sevdiğim bir sözüyle bağlayayım:
"En iyi daktiloya sahip olan en iyi yazar olamıyor"

Bu gun giris seviyesindekiler dahil olmak üzere, her hangi bir DSLR ile iyi fotograf cekilemiyorsa eger, bu büyük bir ihtimalle makinalarin yetersizliğinden degil, fotografcinin eksik bilgisi veya özen göstermemesinden kaynaklanıyordur.

Dip Not: butun bu goruslerim makina govdesi icin gecerli, "Lens" söz konusu olduğunda herkesin (gücünün yettigi ölçüde tabii) en iyisini almasindan yanayim.

En Dip Not: Bu yazi hic kimseyi hedef alarak yazilmamistir. Makinasini yenileyenlere hayirli olsun. Fazladan param olsa ben de hayir demem ama "gercekten gerekli"mi? konusunu da sonuna kadar sorgularim,.... Kalin saglicakla

Tarih: 12 Mart 2008, 22:29 - İp: 85.***.**2.32
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

Hepsine katılamıyorum,

2 yıl önce güzel fotoğraflar çeken profesyonel sanatçıların da kaydadeğer bir kısmı 2 yıl sonra yine makinelerini yenileriyle değiştiriyorlar.

Bunun temeli eski makineyle güzel şeyler çekilemeyeceğini düşünmek değildir. Yeni makineyle eskisinden daha yaratıcı bir insan olma veya teknik açıdan eskisinden kat be kat daha doyurucu çekimler yapabilme beklentisi de değildir.

Bu sadece;
-Daha konforlu bir ortam yaratma (ergonomiyi arttıran özellikler; daha büyük ekranlar, fonksiyonlara daha kolay erişim sağlayan yeni fikirler gibi),
-Teknik imkanları mevcut teknoloji doğrultusunda arttırmak (enstantane hızları )
-Hataları bir yere kadar telafi edebilme imkanı (titreşim engellericiler, artan çözünürlürle "crop" etme imkanındaki artış)

gibi bir takım imkanları sağlamak içindir.

Tabi kimse daha iyi bir body için evini ipotek ettirmiyor. Kendi imkanları doğrultusunda kendisine en iyi imkanları sağlayacak makinayı almak istiyor. İmkanı olanlar da makinasını diğerlerinden belki biraz daha sık değiştiriyor ama itiraf etmemiz gerekir ki yeni body yeni bir soluk oluyor. İnsanın şevkini arttırıyor, ister istemez kendi çıtasını biraz yükseltme gayreti yaratıyor.


Günümüz dünyası haklı olarak yersiz tüketim dünyası olarak nam salmıştır. Ancak şahsi kanaatim şudur; Hayatını odasının duvarlarında ferrari resimleri asılı olarak geçiren biri günün birinde onu alabilecek imkanı olursa varsın alsın. O onun yaşamına diğer insanların hayatına getireceğinden daha fazla şey getirecektir.

E fotoğrafa sevdalı biri de her dükkanın önünden geçerken 15 dakika baktığı o gıcır gıcır body'i şayet İMKANI OLURSA alsın. O makina onun hayatında o makinenin teknik özelliklerindeki yeniliklerden daha fazla yenilik, daha fazla renk getirecektir.

 

Tarih: 26 Mart 2008, 22:50 - İp: 88.***.**1.109
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Yeni modellerin konfor sağlama konusu cezbedici elbette ama motive etme, şevk verme kısmına pek katılamayacağım.
Evet kısa bir süre şevk verebiliyor ama bu kalıcı değil, ortalama 2-3 hafta sürüyor. O süre de makinayı kurcalamakla, tanımaya çalışmakla geçiyor.
Zamanla eski makine ile çekilenden farksız fotoğraflar çıktıkça şevk tersine dönmeye, soğukluk yaşanmasına da sebep olabiliyor.

Profesyonellerin 2-3 yılda makina değiştirmesi bir amatöre ne kadar örnek olabilir bilmiyorum. Profesyoneller ondan para kazanıyor, geçimini sağlıyor. Yaptıkları harcamalar fazlasıyla geri dönüyor.
Hobiden öteye gitmeyen birisinin bir profesyonelle aynı, hatta çoğunlukla daha kısa zaman diliminde makina değiştirmesi çok gerekli mi yoksa "sahip olma" isteği mi?

Kalıcı şevk kendimizi aştığımızı, daha iyi fotoğraflar ürettiğimizi gördüğümüzde katlanarak artacak, daha keyifle, daha fazlasını üretmeye teşfik edecektir.

Bu nedenle hbaykala katılıyorum.
"Kendini aşmak" da makina ile değil insanın kendi emek, bilgi ve çabaları sonucu ulaşabileceği bir konumdur.





#canmahmut' tarafından 27.03.2008 01:39:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Mart 2008, 01:30 - İp: 85.***.**2.53
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

hergun girip bakıyorum en iyi dslr hangisiymiş diye kimse soylemiyor
----

yazı guzel

 

Tarih: 27 Mart 2008, 01:49 - İp: 88.***.**3.247
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bu konuda güncel olmalı. Ben kaçırmışım ama sayın ocaklıların yazısıyla birlikte incelenmesi okunması, düşünülmesi gereken bir yazı. Teşekkürler.

 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 17:41 - İp: 81.***.**9.145
meggaw
meggaw (üye)
Ankara / Amatör

bi aralar memeleketimde yeni çalışmaya başlamış arkdaşların en pahalı telefonu alma merakı vardı
baskonuş yokken para sayanlar vardı
tv bağlantılı telefonlara kaç kişi ihtiyacı olmadan bi dünya fazla verdi?
vs vs
aynı merak...
ama keşke alıncaya kadarki arzu aldıktan 15 gün sora da mutluluk olarak sürse..

 

Tarih: 9 Şubat 2009, 02:42 - İp: 85.***.**8.201
jimbo
jimbo (üye)
İstanbul / Amatör

en iyi DSLR ihtiyacın olandır seviyene göre.en pahalısı veya en üstü değil. herkese göre değişir. hobi adamıysan hafif olacak-pro isen gelişmiş ve ağır olacak vs

 

Tarih: 13 Şubat 2009, 22:36 - İp: 88.***.**9.204
akkaymaz
akkaymaz (üye)
İstanbul / Amatör

Yazanların hepsini okudum hepside değerli görüşler ,
Olayı başka açıdan yazacağım ,
Fotoğraf makinası pazarını elinde tutanlar;
benzeri diğer ürünler gibi fiyatlarını kırmıyorlar ,
Demekki hala yüksek fiyatla satın alabilen var ,
veya piyasaya rakip giremiyor ,
bence sony veya benzerleri rakip olarak piyasayı elde edince , ya fiyatlarını kıracaklar,
yada piyasayı yenilere terkedip yüksk fiyatla çok dar bir kesime pazarlama yapacaklar .

 

Tarih: 14 Şubat 2009, 03:35 - İp: 88.***.**5.19
jimbo
jimbo (üye)
İstanbul / Amatör

şu liste de anlamlı olabilir: Şubat 2009 www.photographyreview.com

Top Digital SLRs

1. Nikon D90
2. Canon EOS Rebel XSi / 450D
3. Leica Digilux 3
4. Nikon D700
5. Canon EOS 5D
6. Canon EOS 40D
7. Nikon D80
8. Nikon D1
9. Nikon D300
10.Leica M8

Top 35mm SLRs

1. Nikon N80
2. Nikon N90/N90s
3. Nikon FM10
4. Pentax K1000
5. Nikon F5
6. Konica Minolta X-370
7. Nikon F-100
8. Nikon N70
9. Nikon F2
10. Konica Minolta Maxxum 7/Dynax 7

 

Tarih: 14 Şubat 2009, 20:38 - İp: 88.***.**3.109
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

Topik özü itibariyle çok doğru.Ama teknoloji selinin önünde kaç kişi ayakta kalabiliyor?Bu konularda tutucu,gereksiz harcamaların gereksizliğinin farkında olan bir insanım.Uzunca bir zaman hep söyledim"ben telefonu haberleşmek için istiyorum,fotoğrafı da fotoğraf makinası ile çekerim.Ben arayacağım kişiyi arayabileyim,beni arayanla konuşabileyim.Mesaj da alıp verebiliyorsam,hele bir de sabahları beni uyandıracak alarmı varsa bu yeter"diyordum.Ama telefonum eskiyip değiştirmek zorunda kaldığımda düşüncelerimin hepsini yuttum.Hem artık fotoğraf çekmeyen bir telefon bulmanın zorluğu ile,hem de"al canım bu sana doğum günü hediyesi"sürprizi ile karşılaştım.
İster istemez öylesine gereksiz bir yarışın,tüketim çılgınlığının içine sokuluyoruz ki;bir de bakmışız rüzgara kapılıp gitmişiz.

Ama yine de bir arkadaşın yaptığı gibi bu yazıyı çerçeveletip göz önünden ayırmamak.Her zaman"şişşşşt,sakin ol"uyarısına ihtiyaç var.

Slm ve sevgiler

 

Tarih: 5 Mart 2009, 22:52 - İp: 92.***.**4.67