cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Dostca Bir Hatirlatma


Sevgili arkadaslar,dostlar,fotografa ilgi duyan veya duymaya basliyanlar.

Dijital makinalardan once bir SLR makina almak icin ya bu isin icinde olmak, ya da uzun zamandir fotograf ile ugrasiyor olmamiz gerekirdi.Fotografciligin temel kurallarini,ozunu kavramadan once,SLR makinalari tam olarak tanimadan , bir SLR makina almak olagan disi bir seydi.

Bugun DSLR makinalarda cektigimizi gorebiliyoruz,istemedigimizi siliyoruz diye bu tur makinalari kullanmak kolaylasmadi.Bu ugras icinde belli seneler gecirmeden paranizi DSLR makinalara verip yazik ediyorsunuz.

Benim nacizane tavsiyem bu ugrasa baslama seviyeniz kompak makinalar ile olsun.

Forum icerisinde enstantane,diyafram veya buna benzer bilinmesi gereken temel fotograf terimlerini bilmeyen ama profesyonel makina sahibi olmus arkadaslara cok rastliyorum.Onlara demek istedigim okuma yazmaya yeni baslayan birisi Yasar Kemal'in bir romanini okumaya kaltiginda ne hissederse sizlerde bu makinalarla ayni duyguyu yasar ve daha baslamadan bu ugrastan sogursunuz.

Sonuc olarak soylemek istedigim,para kolay kazanilmiyor bu nedenle yazik olmasin paraniza.

Basarilar

Tarih: 5 Mart 2007, 00:21 - İp: 195.***.**2.39
calvino
calvino (üye)
İstanbul / Amatör

kompakt dediginiz makineler her zaman vardı ve hiçbir zaman fotograf öğrenmek isteyenlerin tercihi olmadı. kompaktların amacı fotografı öğretmek değil, doğum günü vb durumlarda, hiç bilmediğiniz bir konuda işinizi görmektir. eskiden fotografı öğrenmek isteyenler ayarları elle yapılan canon A1 ya da Nikon FM falan alıyorlardı.

dijitaldeki kompaktların üzerinde bir sürü ayar var diye öğrenme aracı olamaz ki... Ha! Öyle kompaktlar vardır ki Contax TVS gibi mesela Mary Allen Mark gibi baba proların bile çantasında bulunur ve iş görür. ama o ayrı konu.

bence fotograf SLR ile öğrenilir. ama dijital ama değil. bir de,en önemli konu tekniğin dışında fotograf mantığını ve kompozisyonu öğrenmektir. bence öncelikle bir bilenin yanında takılınır ya da kurumsal bir yerde kurs görülür. DSLR ya da SLR de ondan sonra seçilir. yoksa, ne kadar teknik bilirsen bil, kompozisyonu bilmiyorsan, fotoğraf yoktur!

 

Tarih: 5 Mart 2007, 11:54 - İp: 85.***.**1.179
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Arkadaslar,

Konu sadece kompak makina uzerine yogunlasti,belki de benim yeterince aciklayamamis olmamdan kaynaklaniyor.

Biz fotografcilar arasinda kompakla basla demek,bu isi iyice ogren anlamina gelir.

Soylemek istedigim ogrenmeden baslamayin bu makinalar ile,omrunuz boyunca sizi surukleyecek bir ugrastan cabuk sikilirsiniz.

Herkesin kesesi ayri ama benim icin 400,500,1000 $ paralar buyuk para.

Basarilar

 

Tarih: 5 Mart 2007, 12:16 - İp: 195.***.**2.9
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı


Haaa bu arada diafram olayini kompaktta ogrenecek olanlara bir uyari :

Bu aletlerin sensorleri bir mercimek tanesinden azicik buyuk oldugu icin lenslerinin "gercek" odak uzunlugu oldukca kisadir. (*) Herkes 35mm'lik film karsiligi ile konusur, ama aslinda 50mm'lik gorus acisinda 8mm, 150mm'lik gorus acisinda 24mm falan gibi odak uzunlugu ile cekim yapar kompaktlar.

Ve sonuc:

Gercek odak uzunlugu o kadar kisadirki, alan derinligi asiri fazlalasir, dolayisi ile d'aframi kismanin hicbir hikmeti kalmaz.


Bitti mi, bitmedi :

Hicbir kompakt makinada F8'in otesinde diafram degeri yoktur. Cunku odak uzunluklari o kadar kisadirki, "difraction" denen olaya cok daha erken girerler.

Cancaner,

2 sene ciraklik + 4 sene kalfalik, eder tam 6 sene. 6 sene once mercimek buyuklugunde sensorler cekim yapmaya baslamis miydin?



(*) Sony R1'i tenzih ederim.

 

Tarih: 5 Mart 2007, 12:24 - İp: 88.***.**2.195
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Sevgili antika
ben senin karsi olmadigin bir forum gormedim zaten.

 

Tarih: 5 Mart 2007, 12:56 - İp: 172.***.**4.117
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Cancaner,

Normalde, yani bu samimi bir tartışma olsaydı, bunu şöyle cevaplamam gerekirdi:

--------------------------------------------

Muhalefet yapıyorsun demekle olmaz bu işler. Al kalemi eline nerede yanılmışım işaret et, teknik olarak izah et, yanlışımı da yüzüme vur.

Sen diyorsunki "bu böyle olmalıdır, işe önce kompakt ile başlanmalıdır". Ben dahil 3 kişi karşına çıkıyor, bilfiil yaşanmış tecrübeleri ile senin işaret ettiğin yolun kendileri için işlemediğini söylüyorlar. 3 kişinin tecrübesine karşılık, senin bir teorin.

Sakın kendi tecrübeni bize örnek gösterme, çünkü senin zamanında örnek gösterdiğin kompakt dijitaller yoktu.

--------------------------------------------

İşte aynen böyle yazardım. Ama hayır, böyle yazmıyorum işte, çünkü senin samimiyetine inanmıyorum, bunun da samimi bir tartışma olmadığını düşünüyorum, o yüzden meselenin doğrudan özüne gelerek şöyle yazıyorum:

--------------------------------------------
Ben de senin palavra sıkmadığın forum görmedim zaten.

Bu işi öyle ustaca yapıyorsunki yani söylediğin laf hakkında biraz kafa yorulmazsa, insan kolayca yutabilir. Sıktığın palavrayı genel geçer kabul görmüş bir tarz ile süslüyorsun, böyle olunca da azıcık tecrübesizlik, azıcık dikkatsizlik sonucu yutmak işten bile değil o palavrayı.

İşte bu samimiyetsizlik, bu sinsilik beni kudurtuyor. Hele bu iş yazılı iletişim ortamında olunca, Dosteyevski'nin ipliğini pazara çıkardığı ucube karakterlerinden biriyle yazışıyormuşum gibi hissdiyorum.

Bakar mısınız şuradaki ustalığa, sinsilik sökmeyince yapılan manevraya:

"Sen hep muhalefet ediyorsun"

Ya ne yapacaktım, "tamam yuttum" deyip susacak mıydım ?

 

Tarih: 5 Mart 2007, 14:10 - İp: 88.***.**2.195
melrock
melrock (üye)
İstanbul / Amatör

Bence de fotoğrafçılıkda birşeyler öğrenmek için başlanması gereken nokta compact'lar olmamalı.
buna şöyle bir örnek vereyim. bildiğiniz gibi fotoğrafçılık ezelden beri vardı. ama benim bildiğim yakın tarihe (10-20 yıl) bakacak olursanız o zamanlarda da AF sensörlü, lcd ekranlı analog canon nikon'lar yada filmli compact makineler vardı. ama parası az olan yada bu işe yeni girenler compact makineler yerine rus zenit'leri kullanarak bu işlere başlarlardı. çünkü ancak onlar hem ucuz hem de daha da önemlisi gerçek diyafram-enstantene kullanımına ve öğrenimine olanak sağlarlardı. compact makinelerde bu iş malesef öğrenilmiyor. belki sadece kompozisyon kepsi o kadar.
ama bir diğer gerçek var ki o da diyafram-enstantene gibi en temel fotoğrafçılık kavramlarının bile ne olduğunu bilmeyen insanlar 1500-2000 YTL'lik pahalı dlsr modeller sormakta, danışmakta daha da vahimi almaktadır. peki alınca bir sorun olur mu? bütçesini zorlama yada belki bu işe soğumak dışında hayır. ama şu da bir gerçek ki hiç birşey bilmeyen o arkadaş işi öğrenene kadar o makine zaten eskiyecek ve yeni modelleri çıkacaktır. çünkü burda dijital elektronik ürünlerden bahsediyoruz.
benim kendi tavsiyem bu gibi arkadaşalar evet yine dlsr yada slr-like modeller alsınlar. ama mümkün olduğunca düşük bütçeli seçenekler tercih etsinler. ve hepsinden de önemlisi almadan önce en azında temel fotoğrafçılık kavramları hakkında bilgi sahibi olsunlar. en azında model arayışları sürecinde, kendilerine söylenen tavsileri kendileri muhakeme edebilir ve makinelerini aldıklarında kullanım klavuzunda bahsedilen kavramların ne olduğunu biliyor olsunlar.

 

Tarih: 5 Mart 2007, 15:48 - İp: 81.***.**7.88
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

belki yeri.. belki değil.. ama antika arkadaşımıza, tekrar teşekkür etmek istediğim bir konu var.. tıklayın

fotoğraf konusunda makinenin önemli olmadığını, o güzel tercümenle bize anlattığın için, teşekkürler antika..

 

Tarih: 5 Mart 2007, 16:09 - İp: 85.***.**2.165
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

evet o yazı gerçekten müthişti

fotoğraf sanatında kendini geliştirmek isteyenler dslr ile başlamalı derim.

kompaktla başlamanın bir avantajı şu olabilir; ilk makineni alırken belki yanlış yapabilirsin. mesela hiç ihtiyacın olmadığı halde 10-20, 80-400 gibi objektifler alabilirsin. belki de hiç kullanmayacaksın, herkese göre değil çünkü.
ya da markayı yanlış seçebilirsin. gibi..
hatadan dönmek iin de elindekileri zararına elden çıkarırsın.


bir de asla dslr almaması gerekenler var. adam tatilde, evde çoluk çocuğu çekmek için makine arıyor. biraz daha koy dslr al deniyor. gerek yokki...gerçekten ciddi masraf.

bir de almışken en iyisini alayım diye kompakt makineleri ıska geçen gidip dslr alanlar var. sonra o makineyi bir dolaba kitleyen bayramda filan arada bir çoluk çocuğu çekenler de var.


herkes ihtiyacını belirleyip alsa en mantıklısını yapar.

aslında bu gün kompakt makinelerden daha ucuza satılan dslr kamerlar da var. ama işte yok objektif, yok filtre derken hacı murat parası gidiyor en azından....

 

Tarih: 5 Mart 2007, 16:22 - İp: 88.***.**2.58
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

asla katılmıyorum,

ben bu hobiye bir dslr makine ile basladım ve gercekten biraz ilgiyle halledilecek teknik kavramları ogrendikten sonra gercekten zevk vermeye basladı..

kız arkadasımın fotograf konusunda hicbir fikri yoktu, onada ikinci el bir 10D aldık iki hafta icinde benim bildigim tum teknik bilgiye neredeyse oda sahipti..

kısacası insanların gozunu korkutmaya gerek yok, topu topu 3-5 tane basit ayardan bahsediyoruz..

atılan palavralar konusunda antikaya tum kalbimle katılıyorum..

#omergin' tarafından 05.03.2007 19:09:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mart 2007, 19:06 - İp: 88.***.**8.8
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

hakan gereksiz objektifler alınabilir diyorsun ama kit lensde bunun icin var.. en iyisi giris seviyesi veya ikinci el bir dslr ve kit lensler ile bu ise baslamak.. eger ilginiz devam etmezsede 200-250 usd zararla satıp bu defteri kapatmak..

 

Tarih: 5 Mart 2007, 19:08 - İp: 88.***.**8.8