salihbaba
salihbaba (üye)
Erzurum / Amatör

Canon-nikon


Merhaba arkadaşlar... Gerçi klasik bir yaklaşım olacak ama ben Nikon ve Canon arasında DSLR makinalarında hangi markanın renk, kontrast ve kullanışlılık bakımından tercih edilmesi gerktiği hakkında sizlerden bilgi rica ediyorum. Daha önceden Nikon’un F401s ve F601 modellerini kullandım. Bu makinalrın hiçbirisnde elde ettiğim kontrast ve renk foygunluğu Canon 30V’ deki kadar başarılı değildi. Bu iki makinamı da satıp Canon EOS 350D aldım. Bu makinayı bir müddet kullandıktan sonra onu da sattım ve şu anda kullandığım Canon EOS 30D model makinamı satın aldım. Gerek 350D’de gerekse de 30D’de iyi sonuçlar aldım. Ancak her iki makinada da (350D ve 30D) 800 ve 1600 ISO değerlerinde noise sorunu resmi %200 den itibaren büyüttüğümde noise sorunu ortaya çıktığını gördüm. Doğal ışıkta yaptığım 200 ISO değerindeki makro çakimlerde kaydadeğer bir sorun yaşamadım. Nikon D70, D200 ve D2x kullanan arkadaşlarım Canon’un CMOS sensör kullanmasının tamamen bir dezavantaj olduğunu; Nikon’un CCD kullanmasının da renklerin daha canlı ve Canon makinalardan daha keskin renkler vermesinde etken olduğunu söylediler. Eğer CMOS bu kadar başarısız bir sensör ise niçin Nikon üst sınıf makinalarından olan D2x modelinde CMOS sensör kullanmış olabilir. CCD ve CMOS arasında benim bilmediğim ne fark var. Nikon ve Canon arasında bu kadar renk canlılığı ve görüntü keskinliği farkı var mıdır? Şu anda kullandığım Canon EOS30Düzerinde Canon 28-135 3.5-5.6 IS USM lens var. Bunun haricinde de yine aynı body üzerinde zaman zaman Sigma 24-70f 2.8 EX DG Macro objektifi de kullanıyorum. Acaba 30Dyerine Nikon D200 mü almalıydım? İnanın Canon’lar hakkında bir takım olumsuzluklar duymak beni rahatsız etmeye başladı. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Sağlıcakla kalın.



Tarih: 24 Aralık 2006, 13:08 - İp: 85.***.**0.47
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Merhabalar.

Canon-Nikon konusunda yazdıklarınız konusunda da Zamanında Nikon eğitimlerinde bile Cmos şöyle kötüdür böyle kötüdür diye söyleyen nikoncular,Ne yazık ki D2x çıktığında cmos sensör kötüdür olayını nasıl kıvırdılar merak ediyorum. Bazen nikoncular bazen ben yada biz Canoncular ürünlerimizin açıklarını biliriz ama sır vermeyiz.
Bu herkes için geçerlidir.

Makinelerin renk doygunluğu,keskinliği, kontrast oluşu firmaların fotografa bakış açısı ile alakalıdır.Nikonların fotograf yapısı biraz serttir özellikle gren konsunda ancak renk doygunluğu konusunda daha canlıdır.Ancak Canon cmos sensör kullandığından dolayı,fotograf işlemedeki başarısından dolayı gren konusunda herkes taktir ederki durumlar zorlandığında en başarılısıdır.Renk konusuna gelince Canon un renge bakışı doğal olması yönündedir.Ancak Canon bu konuyla ilgili 30D ve üstü modellerde picture style denen bir yazılımı varki 7 kademe sharpen, kontrast doygunluk ve color tone +-4 kadmee olarak verilmektedir.

Siz 30D nin çektiği fotograflardaki renk tutarlılığını ve kontrastı sevdiyseniz.Boş verin diğerlerinin yada benim dediklkerimi.Sonuçta semipro bir makine kullanıyorsunuz ve D200 ün kategorisinde ancak özellik olarak D200 ün biraz gerisinde bir ürün,doğru orantılı olarakta fiyat farkıda ortada.30D ve d200 olarak baktığımızda bu böyle belki aynı kategoride D200 biraz daha özellik bakımından önde ancak kesin bir şey varki 30D sensör bakımından d200 den daha iyi.Bu 30D yada d200 arasında bir olay değil Canon Nikon arasındaki bir farklılık.

Nikon Sensörünü sony den alıyor bu konuda üretimi yok.Ancak Canon Cmos sensör üzerindeki başarısı ortadadır.Eğer ki sizde verdiği renklerden memnunsanız,makineyi elinize aldığınızda severek fotograf çekiyorsnız problem yoktur.

Ben Nikon D70 ve D100 çok detaylıca kulandım ancak 20D kulandıktan sonra kendime 20D almıştım ve Canon da çalıştığım için bir çok makineyide kullanabiliyorum,30D çok sevdiğim çok kaliteli bir makinedir.D200 ile değil hiç bir Nikon ile arasında kalmam çünkü ben elime aldığımda Canon u severek haz alarak kullanıyorum ancak Nikon un focus sırasındaki sesi bile bırakmama sebep.Vizör Canon vizörler kadar parlak değil,ayrıca hız konusunda da Canon optikler çok daha hızlı.

Nikon kötüdür demek değil bu iki marka arasında benim tercihim Canon oldu ve hiç pişman olduğum yanı olmadı.

Nikon ve Canon un isim konusundaki ağırlıkları çok bilinmekte ancak kompakt model olsun pro sınıfta olsun Canon ağırlığı hem dünya pazarındaki satış payı açısından ve iki firmanında yaptığı pro sınıftaki ürünler açısından Canon ağırlığı ortadadır.EOS 1Ds MARK II gibi bir üretim yoktur Nikonda.Buda bir örnekti.

Hoşçakalın.

#e0s' tarafından 24.12.2006 13:56:10 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Aralık 2006, 13:51 - İp: 85.***.**3.100
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

analog makinelerin kendisi sonuç üzerinde direkt olarak pek az etkiye sahiptir. asıl etken lens, film ve varsa kağıda geçirilme sürecidir.

800 iso ile aldığınız sonuçlar filmde aldığınız sonuçlardan takdir edersiniz ki çok daha iyi. üstelik film sonuçlarını da lup ile izlemediğinizi varsayarsak bir sorun yok. canonun yüksek iso sonuçları iyidir.

buyer's remorse denen bir hadise vardır, mal alan hep acaba almasa mıydım diye düşünür. ama içiniz rahat olsun. güzel makine aldınız. lensleriniz birbiriyle örtüşüyor olsa da iyi. geri kalanı için raw çevirim ve görüntü işleme programlarını kurcalamanızı tavsiye ederim.

 

Tarih: 25 Aralık 2006, 01:12 - İp: 88.***.**5.71
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

İyi makinadır 30D...

 

Tarih: 25 Aralık 2006, 03:27 - İp: 81.***.**6.121
  • 1