muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Canon 6d İnceleme

Değerli netfotoğraf dostları elime geçen son makine olan Canon 6D hakkındaki izlenimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Ve eğer okursa Sn.Buzlucam a selam olsun

Canon 6D bilindiği gibi Full frame bir makine,esasında duyurulduğunda akranı ve rakibi Nikon D600 den teknik özellikler itibariyle oldukça geride kalmakla eleştirilmişti haksız da değildi eleştiriler. Ancak D600 ün fenomenal sensör toz problemi nedeniyle kağıt üzerindeki dezavantajlarına rağmen öne çıkmayı başardı. Ben kişisel olarak Nikon ve Canon markalarının hem giriş hem orta hemde üst seviye neredeyse tüm Crop body lerini kullandım, artık Full Frame deneyimi zamanı geldi diye düşündüğümde tercihim Canon 6D den yana oldu. Özellikle otofokus başarımı hakkında çok ciddi tereddütlerim olmasına rağmen.

O zaman kötüden başlayalım 6D nin otofokus sistemi Canon 600D ninki ile aynı diyebilirim. Sonraki modellerde 650-700 D de artık tüm odak noktaları çapraz tip olmaya başladı çünkü. Hele en son kullandığım 70D den sonra fokus sistemi arabadan inip ata binmek kabilinden oldu. Canon 6D nin 11 noktalı AF sisteminde yalnız orta nokta çapraz tip. Yani hem yatay hem de dikey kontrast farklarını algılayarak odaklıyor. Diğer noktalar ise kimi yatay kimi dikey hassasiyette olarak dağıtılmış. Kullanımda da Canon 600D performansı söz konusu, kötü mü? değil ancak 7D ya da 70D değil. Hatta küçük bir farkla 60D den bile geride diyebiliriz. Burada kullanıcının fotoğraf tercihleri önemli oluyor. Benim gibi manzara ve uzun pozlama konusunda amatörce uğraşan birisi için oldukça yeterli.

AF ile ilgili son konu orta noktanın -3 EV kadar az ışıklı ortamda odaklama kabiliyeti olması. Bunun ne anlama geldiğini 10stop ND filtre ile odaklamayı deneyene kadar anlamamıştım açıkçası.Canon 60D ve 70D de benzer ışık koşullarında ND filtre takılı iken hiç netleyemediğim için netlemeyi önce yapar filtreyi sonra takarken 6D de filtre takılı iken de netleme yapmayı başarabildim. Bu bana oldukça pratik ve yararlı geldi. Onun dışında 6D ile spor ve hareketli obje fotoğrafları çekebilmeniz için AF üzerinde ciddi bir hakimiyet kurmuş olmanız gerektiğini hatırlatayım.

Gövde Nikonda D7000 ile başlayan sonrasında D600 ve diğerleri ile devam eden hibrid gövdenin farklı bir versiyonu. Nikon larda gövdenin üst ve arka kısımları magnezyum iken ön ve alt kısımları plastik alaşım idi. Canon 6D de ise ön ve arka kısımları magnezyum iken üst ve alt kısımları ise plastik alaşım bir malzemeden yapılmış. Klasik bir canon tutuşu var, 5D ve 7D lerden küçük olmasına karşın son derece konforlu hissettim ben. Tuşlar oldukça azaltılmış, makine sağ elle kullanmaya uygun hale getirilmiş kısacası 7D gibi hani tank gibi denilecek bir body değil 60-70D den ise daha olduğunu söyleyebilirim arada birşey.

Ben 24-105 L kit lensi ile aldım,bu lensi daha evvel 7D de kullanmıştım, en bilinen en çok kullanılan en çok satılmış olan L lens budur sanırım. Şaşırtmıyor, belli bir standartı var fotoğraflar keskin doygun ve kontrastlı 6D ile takgez lens olarak fazlası ile işgörür durumda. Ancak manzara fotoğrafçılığı için geniş açı bir lens kaçınılmaz ve FF dünyasına girdiğinizde artık alabileceğiniz her lens yada makine ve sensörle uyumlu her lens diyeyim crop versiyonlarından 2 kat pahalı ve evet muhtemelen optik performansı itibariyle çok daha iyi lensler.

Fotoğraf kalitesine gelince hemen tüm forum ve inceleme sitelerinde 5D mk3 ile aynı fotoğraf kalitesine sahip olduğu müşahade edilmiş. Ben mk3 kullanmadığım için kıyaslama yapamayacağım. Tek söyleyebileceğim renklerin daha canlı (crop canonlara göre) daha doygun ve sonuçların daha keskin olduğunu ilk kareden farkedebiliyorsunuz. Işıklı ortamlarda zaten süpriz yok, sonuçlar mükemmel diyebilirim. Olay aslında az ışıklı ortamlarda ve yüksek iso da başlıyor. Makine bu noktada resmen parlıyor. Bir sürü teknik test var internette okuyabileceğiniz ama ben şunu söyleyebilirim 12.800 iso ya kada korkmadan çıkılabilir. 6400 zaten croptaki 800 iso kadar bile gren üretmiyor. Üstelik renkler hala çok canlı kontrast hala yüksek keskinlik de hala yerli yerinde. Bu anlamda bambaşka bir dünyaya adım attığımı hissettim. Daha evvel uzun pozlama dışındaki fotoğraflarımda sürekli bir optimum iso gayretim vardı. Gözüm sürekli iso da olur iso yu en düşük tutarak istediğim kareyi çekebileceğim diyafram enstantane değerleri için kendimi zorlardım. Ki 6D ile bile bazen 6400 iso da hala kendimi iyi hissetmiyorum alışmak zaman alacak sanırım

WİFİ GPS özelliklerini henüz denemedim. GPS her fotoğrafı etiketliyor. Seyahat fotoğrafları için yararlı olabilir. WİFİ ile entersan deneyimleri olan kişiler var. Basitçe cep telefonundan makine ekranını görmek ayar yapmak ve çekmek gibi düşünülebilir, ancak bir kuş fotoğrafçısı makineyi kendi bulunduğu yerden uzağa kurarak cep telefonundan yönetip kuşları ürkütmeden ödüllü fotoğraflar çektiğini paylaşmıştı nette. Ancak her iki özellikde pil düşmanı onu söyleyeyim.

Genel olarak son derece sadece fazla teferruatı olmayan basic bir cihaz yapmış Canon adı üzerinde giriş seviyesi FullFrame makine bu. Fazla üstün teknik özellikler yok. AF sistemi sade 600D nin tamamiyle aynısı neredeyse. Gövde olabildiğince küçük ve kaliteli. Tuşlar az ancak öyle her ayar için menüye girmek falan da gerekmiyor. %95 ayar için gerekli tuş-teker mevcut. Kit Lensi olarak popüler bir lensle geliyor. Vizörü oldukça büyük ve aydınlık. Pil performansı tek şarjda 1000 kareyi öldürmez çok fazla video vs çekmedikten sonra. Fotoğraf kalitesi ise mükemmel, Canon DLSR line daki 5D mk3 ile birlikte en üstün fotoğraf kalitesini sunuyor. Bugün için Bunlardan iyi fotoğraf çeken başka Canon yok diyebiliriz.

Fotoğrafçılığa ilk başladığımızda bir çoğumuz önümüze gelen herşeyin fotoğrafını çekeriz genelde. Sonraları belli bir alana ya da bir kaç alana odaklanırız. Ben hala tamamiyle amatör seviye ve ruhla manzara ve uzun pozlama fotoğrafçılığına yakın hissettim kendimi. Bu nedenle 6D nin basit AF sistemi ve ekstra hassas orta odak noktası bana prensipte yeterli görünmüştü kaldı ki realitede öyle oldu. 70D nin pıtır pıtır yanan odak noktalarını, dönebilen ekranını, touch screen özelliklerini aramadım desem yalan olur ama

Tarih: 2 Temmuz 2014, 10:35 - İp: 62.***.**4.1
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Ek bilgi olarak Video konusuyla ilgim olmadığı için makine ile ne video çektim ne de herhangi bir bilgi sahibiyim. Bu nedenle video performansı hakkında yorum yapma şansım bulunmamaktadır.

 

Tarih: 2 Temmuz 2014, 10:44 - İp: 62.***.**4.1
pika
pika (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yararli bilgiler, tesekkürler

 

Tarih: 2 Temmuz 2014, 11:05 - İp: 85.***.**3.141
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Kullanımım devam ettikçe dikkatimi çeken bir kaç bilgiyi daha ilave etmek istedim. Ben Body tercihi yaparken DXOmark sitesinin sensör testlerini genelde incelerim. Canon 6D nin sensörü 5D mk3 ün sensörü ile aynı skorları almış. 60D-70D gibi modellerden ise Dinamik aralık konusunda bir tık iyi skor almış. Ancak gerçek hayatta kullanımda çok ciddi bir fark olduğunu farkettim. 6D dinamik aralık konusunda oldukça başarılı. Kontrastlı sahnelerde ham karanlık hem aydınlık kısımları daha iyi pozladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu vesileyle cihazın kendi bünyesinde bulunan HDR modunu da deneme fırsatı buldum. 650D ve 70D gibi gövdelerde malesef bu mod çok efektif değildi şöyleki mutlaka tripod kullanmak gerekirdi çünkü farklı pozlanmış kareleri üst üste koyarken malesef hizalama hataları oluyordu. 6D nin de her ne kadar üst segment bir makine olsa da yazılımsal benzerliği nedeniyle farklı bir performans vermesini beklememiştim ancak şaşırdım. Fotoğrafları ne kadar yavaş enstantanelerle çekmiş olursanız olun kusursuz hizalıyor. Sadece JPEG modunda HDR çekebilmesi bir dezavantaj (mk3 de RAW da da mümkün) Ancak genel olarak bu fonksiyonu da daha başarılı buldum. Elbette bu işlemi manuel yapmak yani bir çok farklı pozlama ile kareler çekerek bunları Photomatix gibi PS gibi programlarda kendiniz birleştirerek HDR oluşturmak da mümkün.

Kullandığım lensin ki kit lens olan 24-105 F4L lenstir L serisi bir lens olmasının da artısı mutlaka söz konusu olmakla birlikte (nette araştırırken kritik edilen jpeg sonuçlarının bir miktar soft olması durumuna karşın) son derece keskin ve kontrastlı sonuçlar elde ettim. Tabi burada kıyas 60-70D gibi crop gövdelerle. Renkler genelde çok canlı çok doygun ve bir çok karede sonradan bu manada bir düzeltmeye ihtiyaç duymadığımı farkettim.

AF sistemine de alıştım. Zaten bir kaç yüz kareden sonra sistemin davranış tarzını kavrıyorsunuz, yine de 70D nin 7D nin AF sistemini aramıyorum diyemem. ISO performansı kullandığım her gün biraz daha mest ediyor. Zifiri karanlığa yakın durumlarda 6400 de 8000 de 10000 de bile çektiğim fotoğraflar hiç FF kullanmamış bir için fantastik hatta rüya gibi. Bu arada 6D ekran kaplaması plastik. Bana nispeten kolay çizilebilir gibi geldi. Son kullandığım makineler 650D-60D-70D gibi dönebilir ekranlı makineler olduğu için ekranı ters çevirip kapatarak korumak mümkün olduğundan pek ihtiyaç duymamıştım ancak 6D için bir ekran koruyucusu aldım, şu cep telefonu ekranlarına yapıştırılan koruyucular tadında birşey.

merak edilenler olursa seve seve cevap vermeye hazırım.

 

Tarih: 9 Temmuz 2014, 17:08 - İp: 62.***.**4.1
  • 1