tayfurturk
tayfurturk (üye)
İstanbul / Meraklı

Canon 350d Netlik Sorunu

Daha önce nikon D70 kullanıcısıydım yanıldık şaştık canon 350D fotoğraf makinası aldım üzerinde canon EF 28-200 mm USM lens var çektiğim resimlerde fululuk mevcut portre resimleri idare eder ama çektiğim boy resimlerinin hepsi fulu nedendir anlamadım acaba objektiftemi diye kit olarak gelen canon EF 18-55 mm II ile çekim yapıyorum onda daha berbat çıkıyor makinadamı diye düşündüm arkadaşımla aynı almıştım arkadaştaki canon 350D ile çekim yaptık yine aynı fulu resimler anlamadım gitti nikonda hiç böyle bir sorunla karşılaşmamıştım bizdemi bir hata var yoksa canon DSLR makinalarda böyle bir sorunmu var canon kullancıları ve dadanagast cevabınızı bekliyorum şimdiden yardımlarınız içi teşekkürler

Tarih: 5 Aralık 2005, 07:06 - İp: yok
adosero
adosero (üye)
İstanbul / Amatör

Hangi parametreleri kullaniyorsun biraz daha bilgi verebilir misin? ozellikle hangi af mode?
Daha once de belirtmis hatta biraz tepki almistim ancak bir daha bastirarak soylemek isyorum ki canon 350d her ne kadar beginner seviyesinde bir makine olarak lanse edilse de tam amator modlarda basarisiz olabiliyor. 350d'den tam verim almak icin bazi exper ayarlari benimsemek gerekiyor. Bu ayarlar benimsendiginde ise benim diye exper makineden daha iyi sonuclar almak hic zor olmuyor..
AF noktasini makineye birakirsan mesela, aletin yanildigi ve flu resimler verdgini belki 10. kez duyuyorum. Veya M,Av veya Tv disindaki tam otomatik modlarda ciddi olcum hatalari ortaya cikabiliyor.
Bence sorun AF secimi ile ilgili ancak merkez AF uzerinde kendin netleme yapiyorsan ve yine de sonuclar flu ise makineyi bir an once servise goster derim..
Sonucundan bizi de haberdar edersin...
Kolay gelsin..

 

Tarih: 5 Aralık 2005, 11:06 - İp: 212.***.**3.2
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

önclikle aynı saskınlığı bende yasadım. d70 kullanıyordum sonra canon350d aldım. flulul renk vb kavrayış gibi nedenler nedeniyle bir turlu dikis tutturamadım. ve ne yaptım. 350 yi zararına sattım. yeniden nikon aldım d70s. bu arada b flulugun nedeni parametrelerle ilgili değil. tamamen objektifle ilgili. iyi bir objektif ise dunyanın parası.Ben canonu iyi bir objektifle denemeden sattım cunku o kadar gozumden dusmustu. Ya objektif almalısın yada eski alışkanlığına donmelisin.

 

Tarih: 5 Aralık 2005, 22:05 - İp: 81.***.**3.190
adosero
adosero (üye)
İstanbul / Amatör

en kotu denen 18-55 kit lensi ile dahi cok net fotograflar cekmek mumkun kontrast ancak af secimi makineye birakildiginda cok ciddi sapmalar yasaniyor ve ortaya flu fotolar cikiyor. Bircok 350d kullanicisinin basina geldi bu durum.
350d'yi iyi lenslerle kullanmak gerekli teknik olarak dogru ancak daha az iyi lenslerle kullanilinca da problem o kadar ciddi degil..

 

Tarih: 6 Aralık 2005, 10:30 - İp: 212.***.**3.2
onuronat
onuronat (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

ben 350 d kullanıcısıyım ama o kadar abartılacak sekılde netlık sorunu yasamadım... otomatik modda ve yetersız ısık kosullarında bıraz zorlanıyor. manuel ayarlarda kullandıgım zaman pek sorun yasamıyorum... ve genelde oyle kullanmayı tercıh edıyorum...

 

Tarih: 6 Aralık 2005, 23:54 - İp: 85.***.**7.24
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Evet boyle bir sorun var, yok demeyin 350 d kullanicilari boyle bir sorun var.

ben bunu burada ve baska forumlarda defalarca okudum. yine ayni sorun nikon'dan canon'a gecis sendromu diyoruz biz buna.

yalniz eski nikon sahiplerinde degil, yuksek cozunurluklu, postprocess yapilmamis nikon fotolari goren canon'cu bunyelerde de gelisebiliyor bu sendrom

 

Tarih: 7 Aralık 2005, 01:10 - İp: 24.***.**6.164
husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Bence ayarlarla ilgili bir problem olmalı, ben de çok ileri seviyede olmayan bir kullanıcıyım, diğer makinam Canon S2 IS, ikisinin fotoğraflarını karşılaştırdığımda 350D çok güzel çekimler yapıyor, netlik sorunu yaşadığımı düşünmüyorum, üstelik kit lensi ile. Malum kit lensi fazla beğenilmiyor 350D'nin.
ÜStelik 7 noktadan netleme yapan bir makina ile neden böyle bir sorun olsun, olmadı manuel netleme yapın, o da olmadı 7 noktadan sadece birini kullanarak netleme yapın, çeşitli seçenekler mevcut.
Ben olumsuz bir yan görmedim netlemede, tabii D70S'i kullanmadığımdan onun hakkında fikir yürütmem de mümkün değil.

 

Tarih: 18 Aralık 2005, 20:11 - İp: 85.***.**0.249
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Polaris biraz deginmis, ben de acayim. nikondan canon'a gecenler gercekten de bu 'flulasma'yi farkediyor. bunun cok basit bir nedeni var. Makinalarin sensorlerinin onunde "Anti alias filtresi (AA filtre)" denen bir filtre var. Basit anlamiyla bu filtre egik cizgilerin piksel piksel gorunmesine engel olup onlarin yumusak ve piksellerinin farkedilmeden gorunmesini sagliyor, yani bir nevi photoshop'taki "blur" komutunun aynisini yapiyor. Eger o olmazsa sensorlerin onunde, o zaman butun fotograflar photoshopta cok fazla keskinlik efekti vermisiz gibi cikardi.

Nikon D70'de bariz ortaya cikan bir durum, nikon bir tercih olarak bu AA filtresini Canon'da oldugundan daha ince kullaniyor. bunun dogal sonucu olarak nikon'un "direk makinadan ciktigi gibi bakilan" fotograflari daha keskin ve net gorunuyor. Peki o zaman canon neden daha kalin bir filtre kullaniyor? cunku bu filtreyi ince kullanirsaniz, Yuksek detay iceren sahnelerde "moire" denen bir hata olusuyor. Gidin photoshop'ta "sharpen" tool'unu alin, fotografta dokulu bir yerde bir sure dolastirin, (ya da iki tul perdeyi ust uste koyup hareket ettirin) olusan motifin adina 'moire' deniyor. Bir ara D70 kullanan dugun fotografcilari ve mimari cekim yapanlar cok sikinti yasadi bu yuzden, cunku gomleklerde, gelinliklerde ve bazi mimari unsurlarda (mesela sık kiremit dosenmis catilar, sira sira uzanan citler vs) bu 'moire' denen sey cok belirgin oluyor. Tamamen sansina cikiyor ama bazen butun fotografi berbat edebiliyor.

Bu yuzden canon'un tercihi bu moire denen seyden kurtarmak olmus fotograflari.. Kalin AA nin baska bir avantaji, baska hic bir markanin ulasamadigi fotograflardaki "silky smooth" yani ipeksi yumusaklik hissi veren bir his.. Ozellikle ISO 100 de canon makinalarin yaptigi cekimler gercekten cok puruzsuzdur, her yorumda okursunuz, canon'un 'alameti farika'si olmustur adeta.

Canon'un 8 mp fotograflar icin tavsiyesi, once ps ya da benzeri bir programda "300-0.3" parametreleriyle Unsharp mask (USM) yapmak. Ondan sonra fotografi degerlendirmek.

BU konuda yabanci sitelerde de cok tartismalar yasandi. Kimisi birini tercih etti kimi otekini. Ama kendimden ornek verirsem, zaten 'post process' yapmasini seven birisi olarak canon ya da nikon farketmez. Canon daha avantajli geldigi icin onu tercih ettim. AYrica duzgun objektif kullanirsaniz hic de USMye gerek birakmiyor.

Sizin Nikon D70 kullanicisyken kullandiginiz objektif neydi? Cunku 28-200 ve 18-55 pek de begenilen objektifler degil. Cekecekseniz de f8 de cekip bir deneyin. Objektif kalitesi inanilmayacak kadar cok etki ediyor fotografin keskinligine.

 

Tarih: 18 Aralık 2005, 21:28 - İp: 81.***.**6.58
biltur
biltur (üye)
Yurtdışı / Amatör

peki birde olayın tersini düşünsek:
yani nikonda keskin çekilen fotoğrafları ps de blur filtreden geçirsek bu bahsettiğiniz "moire" sıkıntısı aşılıyormu?

 

Tarih: 19 Aralık 2005, 19:50 - İp: 85.***.**3.65
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Malesef asilmiyor, dpreview'da D70 forumunda "moire" diye bir arama yaparsaniz, insanlar bunun icin Photoshop action'lari gelistirmisler. Bir ara canon-nikon savasi yapan fanatikler tarafindan nikon'un bu moire kusuru cok uzerine gidilen bir konu olmustu.. Belli bir kurali yok, yani ne zaman hangi sartlar altinda cikacagini asla bilemiyorsunuz. Muhtemelen bir cok D70 kullanicisi da hic karsilasmamistir. Sanirim artik bazi RAW ceviricilerinde demoire filtreleri var. Ne kadar basarili bilmiyorum, ben 300d'de ve 20d'de hic karsilasmadim. Galiba Nikon'un kendi ceviricisinde de var bu filtrelerden.

Surada ne tur dokularda bu sorunun yasanacaginin guzel bir ornegi var:


Fotografin tamami (kucultulmus tabii)

%100 hali (sadece bir bolumu

Nikon Capture ile moire'si azaltilmis hali

Azaltilabiliyor ama fotograf biraz detay ve renk canliligini kaybediyor. Ama tekrar etmekte fayda var, makinanin ozelliklerinin yaninda bu cok onemli ve cok rastlanan bir sorun degil.

#juggler' tarafyndan 19.12.2005 20:15:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Aralık 2005, 20:15 - İp: 81.***.**0.152
mertkaratas
mertkaratas (üye)
Karabük / Firma

konu açılalı 5 sene olmuş ama olsun ben fotoğrafçıyım bende nikondan canonon 350d ye geçiş yapmıştımm ilk çıktığında makineyi 1750tlye almıştım 2 ay sonra 750 tlye sattım bu kadr berbat bi makine olamaz. nikon gibisi yok arkadaşlar

 

Tarih: 1 Mart 2012, 19:14 - İp: 88.***.**1.228
  • 1