gokayyyy
gokayyyy (üye)
Ankara / Amatör

Bir Bilene Sormak İsterim

amatör bi kullanıcıyım sony a100w (çok isteyerek)aldım
fakat çektiğim çoğu fotograflarda ya bi bulanıklık hareketli görüntü yada bi titreme söz konusu acaba bütün dslr ler mi böle yoksa sony a100 mü biliyorum daha acemiyim ama bazen keşke bi kompakt alsaydım die düşünüyorum dsl yi kıyaslamak istemzdim ama kompaktla sanki kaçırdığım anları hiç yoktan titretmeden çekebilirdim diye...
acaba aldığım üründen kaynaklanan bi sorun olabilirmi ??? ki zannetmiyorum sorun bende ama net fotolar çekmek istiyorum artık ne yapmalı? nasıl başlamalı? şimdiden mesajlarınız için çok teşekkür ediyorum

yanıtlarınızı okudum çok minnettar kaldım saygılarımı sunarım ..

#gokayyyy' tarafından 21.01.2008 14:36:29 tarihinde düzenlendi.


#gokayyyy' tarafından 21.01.2008 14:43:01 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Ocak 2008, 21:25 - İp: 88.***.**6.96
erdenbay
erdenbay (üye)
Bursa / Doğa Fotoğrafçısı

Tam bir bilen değilim,ama anladığım kadarıyla,sizden kaynaklanan olaylar bunlar. İlk Dslr ile başlamak hiç tecrübesi olmıyanı biraz uğraştırır.Fakat zor değil.

Fotoğraf forum sitelerinin çekim teknikleri bölümlerini okuyun ve bol bol çekim yapıp uygulayın. A100ün forum topiclerini izleyin,yazın yazışın,yanii işin üstüne düşün.

Üzerine düştükçe,güzel fotoğraflar çekeceğinize eminim. Kolay gelsin...

Not: Alttaki çekim modlarıyla başlayın ve A100 ü çok iyi tanımak için, kullanım klavuzunu hatim edin.
(Diyafram öncelikli modda)- Durağan ve manzara çekimlerinde
(Enstantane öncelikli modda)- Hareketli objeleri çekerken

#erdenbay' tarafından 20.01.2008 22:15:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Ocak 2008, 22:13 - İp: 88.***.**7.246
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

SLR ler emek ve tecrübe ister iyi sonuçlara hemen ulaşamazsınız.Fotoğrafçılığın temel bilgilerinden başlayın bence (ışık,enstantene,diyafram,film hızı,alan derinliği,fokal uzunluk,sensör,objektif gibi) ondan sonra makinanın kullanma kılavuzuna bir göz atın.

Bir de bu tür bilgileri öğrenmenin en iyi yolu tecrübe edinmektir bunun için de berabt fotoğraflara aldırmadan farklı farklı çekimler yapmanız lazım. Eğer çok inatçı şekilde öğrenirseniz 1 ay sonra çok güzel sonuçlara ulaşmaya başlarsınız.Kolay gelsin ne diyim

 

Tarih: 20 Ocak 2008, 22:15 - İp: 85.***.**1.106
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

a100 le bulanık çekiyorsanız diğerleriyle daha da bulanık çekersiniz
Titreşim motoru var çünkü ve işe yarıyor gerçekten de.

Ama titreşim motoru mucize değil ve ancak bilinçli kullanıldığında max. verim verir.

Diyafram, enstantane ve bunların iso ile ilişkisi gibi şeyleri öğrenin . Zamanla öğrenir ve iyi işler çıkarırsınız.

Ama ne yaparsanız yapın , enstantaneyi 1/20-30 gibi değerlerin altına düşürmeyin.

 

Tarih: 20 Ocak 2008, 22:21 - İp: 88.***.**8.27
forestquar
forestquar (üye)
Eskişehir / Amatör

bu sorunlu dediğin fotoğrafları görmeden bir şey söylenemek zor. mail adresime yollarsan belki bazı önerilerde bulunabilirim.
[email protected] (quard Q ile yazılıo )

 

Tarih: 20 Ocak 2008, 22:36 - İp: 88.***.**6.155
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı


Bulaniklik benim bildigim birkac sekilde ortaya cikar:

1. Yanlis fokuslama: Cogunlukla lensten kaynaklanir, lensinizin iyi kalibre edilmediyse olusur. Mesela siz 3m ilerideki nesneyi hedef alirsiniz, gercekte fokuslanan mesafe 2m veya 4m'dir. (back-focus vaziyeti) Boyle birsey olursa, cekerken farkedersiniz, cunku goruntu vizorde de netlenmeyecektir. Nadiren makinada mekanik bir problem varsa ayni sey olusabilir, mesela ayna kaymissa, bu durumda vizorde net gozuken birsey, artik ayna vizor camina ve sensore esit mesafede olmadigi icin, fotograf cekim aninda yanlis fokus verecektir.

2. Lensinizin yetenekleri disinda cekim: Lenslerde kural basittir : Ne kaaa ekmek, o kaaa kofte. Pahali lensler ucuzlardan daha keskindir, sabit odakli lensler zoomlardan daha keskindir. Cogunlukla lensler maksimum aperaturlerinde 1-2 stop kapatinca iyi performas segilerler, F8'de en pahali lens ile ucuz lens arasindaki kalite farki minimumdur. Aperaturu degerini cok kismayin (en fazla F8-F11 ), yoksa diffraction problemi yasarsiniz. Ayrica her lensin tasarim amaci farklidir, mesela makro olmayan bir lensle 20cm'den cekim yapamazsiniz.

3. Film/Sensor boyutlari buyudukce, alan derinligi azalir: Cunku sensor/film boyutu buyudukce biz de ayni oranda buyuk fokal uzunluklu lensler kullaniriz. Kompakt makina icin 10mm ise DSLR icin 30mm, Fullframe makina icin 45mm, 6x7cm'lik Mamiya/Hasseblat icin 90mm gibi. Fokal uzunluk arttikca lensin fokus mesafesindeki nesneler ile fokus disindakileri ayirt etme yetenegi artar. Eger bir manzaranin onunde poz vermis kisiyi resimlemek istiyorsaniz, hem de ayni zamanda arkadaki manzaranin net cikmasini isitiyorsaniz, buyuk formatli makinalarda F degerini biraz yukseltmeniz gerekir. Kompakt makinalarda buna gerek yoktur cunku fokal uzunluk o kadar kucuktur ki hem arkadaki hem de ondeki nesneler net gozukur. Makinaniz Sony DSLR ise yapmaniz gereken: P modundayken AEL tusuna basiliyken tekeri cevirin, F degerini 1-2 stop yukseltirken, perde hizi ayni oranda dusecektir. Yuksek fokal uzunluklarda, diffraction olayi daha yuksek F degerlerinde baslar, kompakt makinalarin hicbirisinde F11, F16 gibi yuksek aperatur degerlerinin olmamasinin sebebi budur. Aslinda dijital cagda pek gerek yok ama makinalara DOF (Depth-of-Field) Preview tusu konmasinin sebebi budur, resmi cekmeden alan derinligini ve diffraction'u kontrol edebilirsiniz.

4. Genel kural : Objektifin fokal uzunlugu kac ise perde hizi en az o kadar olmalidir. Bu kural 35mm filmli/sensorlu makinalar icindir. APS-C DSLRlarda uzunlu 1.5 ile carpilmalidir.

Ornek:

Fokal Uzun.
APSC 35mm Perde Hizi
18mm 27mm 1/30sn.
36mm 50mm 1/60sn.
80mm 120mm 1/125sn.

Stablizasyon varsa 2 veya 3 kez daha dusuk perde hizlarina inilebilir, yoksa tripod kullanmali. Cekilen nesneler hareketli ise yapilacak birsey yok, ya ISO arttirilmali yada flash kullanmali.

 

Tarih: 21 Ocak 2008, 12:33 - İp: 88.***.**3.97
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

antika üstad döktürmüş yine.. aganın pohu üstüne poh olmiyiciği icin ben başka bi.. ee şey
farklı bi açıdan yaklaşayım
eğer ehliyetiniz varsa ve araba kullanıyorsanız yaptığım benzetme çok faydalı olacak.
Bazı şeyleri kullanırken yaptığımız pek çok müdahale yada ayarı farkında olmadan, refleks icabı yaparız. Mesela araba sürerken vites değişmemiz gereken sürat yada devir için göstergelere bakmayız.. ve hatta debriyaja bile bilerek basmayız pek çok hareket veya manevra refleks olmuştur.. zaten DSLR de biraz içinde barındırıyor refleks kelimesini ama başka anlamda..
sizde A100'e alıştığınızda, tecrübe kazandığınızda yaptığınız pek çok ayar yada tutuş biçimi refleks olacak hiç düşünmeyeceksiniz net yada fluu çekmek istediğiniz bir foto için gerekli ayarları.
Tabi bunların tamamı makinede bir teknik bir sorun yoksa olacak şeyler. Makinedeki teknik bir sorundan kuşkulanıyorsanız sizin için iki adres önereceğim..
Biri buffalo.. çünkü makineyi oldukça iyi tanıyor uzun süre kullandı
ikincisi Burkay usta.. çünkü kendisi fotoğraf makinesi doktorudur..
kolay gelsin ve ışığınız yeteri kadar olsun.. çünkü bol ışık patlama yapar bemmeyaz fotoya yol açar..

 

Tarih: 21 Ocak 2008, 14:10 - İp: 88.***.**3.189
  • 1